Εκπαίδευση και νεολαία
Συλλαλητήρια 28 Γενάρη: Πανεκπαιδευτικό χαστούκι

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Μεγαλειώδης ήταν η πανεκπαιδευτική διαδήλωση στην Αθήνα την Πέμπτη 28/1. Η μαζικότερη -μέχρι την επόμενη- από την αρχή του κινήματος ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη και μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις του χώρου της εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια. Πολλές χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, σωματεία εκπαιδευτικών αλλά κι άλλων κλάδων, μαθητές/τριες, εργαζόμενοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γονείς, όλοι μαζί συγκρότησαν ένα ορμητικό ποτάμι που σάρωσε τις απαγορεύσεις του Χρυσοχοΐδη και για περισσότερες από τρεις ώρες διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας. Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών.

Δυναμικό παρών έδωσαν το ΣΕΚ στις σχολές, οι Μαθητές/τριες Anticapitalista και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη μας”. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή προσφύγων που διαδήλωσαν μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ διεκδικώντας χαρτιά και πρόσβαση των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Το παρών έδωσε η “Πρωτοβουλία εκπαιδευτικών για το δικαίωμα των παιδιών προσφύγων/μεταναστών στο σχολείο” ενώ μαζικό ήταν και το μπλοκ που συγκρότησαν δικηγόροι της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορική Ανατροπή, ενάντια στις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης. Αξιοσημείωτη η εικόνα της κοινής διαδήλωσης του συνόλου των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κι εκπαιδευτικού κινήματος.

“Διαδηλώνουμε ενάντια στο νομοσχέδιο της Κεραμέως που διαλύει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το νομοσχέδιο είναι απαράδεκτο και σάπιο. Δεν πρέπει να κατατεθεί καν στη Βουλή κι αν κατατεθεί, να αποσυρθεί αμέσως!” τονίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Σάμφο Μοχαμαντί, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. “Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί. Να τα πάρουμε όλα πίσω. Όχι μόνο να μην περάσει το νομοσχέδιο που πάνε να κατεβάσουν, αλλά ότι μας έχουν κλέψει τόσα χρόνια, με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των τμημάτων, με τη διάλυση των σχολών μας”.

“Με μια γρήγορη εκτίμηση 10.000 κόσμος διαδηλώνει σήμερα στην Αθήνα” μας λέει ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας του συλλόγου δασκάλων Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης. “Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Εκφράζεται όλη η οργή του κόσμου, που συσσωρεύεται εδώ και καιρό. Το ότι μπήκαν τα πρωτοβάθμια σωματεία, οργάνωσαν και συμμετείχαν στις προηγούμενες κινητοποιήσεις, ανάγκασε τις ομοσπονδίες να καλέσουν στάση εργασίας σήμερα και να κατέβουν πολύ περισσότεροι συνάδελφοι στο δρόμο. Απόδειξη ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πιέζονται –χαρακτηριστικό ότι η ΔΟΕ ομόφωνα αποφάσισε τη σημερινή στάση εργασίας– αλλά δεν μας φτάνει. Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε απεργιακό αγώνα με 24ωρη, ακόμα κι επαναλαμβανόμενες απεργίες. Οι εκπαιδευτικοί βράζουν. Η Κεραμέως άνοιξε τα σχολεία χωρίς κανένα μέτρο προστασίας παρότι τώρα το χειμώνα τα πράγματα όσον αφορά την πανδημία είναι χειρότερα. Το υπουργείο κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ' ότι έχουμε απαιτήσει επανειλημμένα, το εκπαιδευτικό κίνημα, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τους ιδιώτες και να φτιάξει μια εκπαίδευση για λίγους. Συνεχίζουμε, πάμε για επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις για να τους τσακίσουμε”.

“Ο αγώνας φοιτητών, εκπαιδευτικών και μαθητών είναι κοινός” συμπλήρωσε ο Φίλιππος, μαθητής που διαδήλωσε με το μπλοκ των Anticapitalista. “Ανοίγουν τώρα τα σχολεία χωρίς να έχουν αλλάξει τίποτα όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία. Πάλι στοιβαγμένοι μέσα στις τάξεις θα είμαστε. Εκτός αυτού μας καλούν να δώσουμε πανελλήνιες εξετάσεις μετά από μια χρονιά τηλεκπαίδευσης και με τους νέους ακόμα χειρότερους όρους που φέρνει το νομοσχέδιο της Κεραμέως. Είναι μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων χρόνων. Ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών. Οι μαθητές και οι μαθήτριες το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε στο δρόμο, να διεκδικούμε τα αιτήματά μας μαζί με το πανεκπαιδευτικό κίνημα και να εκμεταλλευτούμε το άνοιγμα των σχολείων για να οργανωθούμε και να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα τον αγώνα μας, με συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Σίγουρα το φοβάται αυτό η Κεραμέως και θα φροντίσουμε να επιβεβαιωθούν οι φόβοι της”.

Πανελλαδικά

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

 

Σε όλη τη χώρα οι κινητοποιήσεις είχαν μεγάλη συμμετοχή. “Η προσχηματική και προκλητική απαγόρευση των διαδηλώσεων έσπασε με εμφατικό τρόπο και στη Θεσσαλονίκη, με το μεγαλύτερο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο του τελευταίου διαστήματος. Οι πολλές εκατοντάδες φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών που διαδήλωσαν προς το ΥΜΑΘ γεμίζοντας τους δρόμους της πόλης, είναι η καλύτερη εγγύηση ότι τα σχέδια Κεραμέως και Χρυσοχοΐδη θα μείνουν στα χαρτιά. Ο αγώνας συνεχίζεται” σημειώνουν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης από τη Θεσσαλονίκη. Μαζί διαδήλωσαν φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ, ΕΛΜΕ και σωματεία δασκάλων της πόλης.

 

Χανιά. Φωτό: Μαρία Καλιτσουνάκη

 

Εκατοντάδες διαδήλωσαν στα Χανιά με τη συμμετοχή, εκτός των φοιτητικών συλλόγων, των σωματείων εκπαιδευτικών της πόλης. “Πόλη μετά την πόλη, σχολή μετά τη σχολή, σχολείο μετά το σχολείο, δρόμο μετά τον δρόμο σπάμε τον γύψο που θέλει να μας επιβάλλει η κυβέρνηση. Το χαρτί των απαγορεύσεων γύρισε ανάποδα στη ΝΔ. Η αντεκπαιδευτική επίθεση της Κεραμέως και του Χρυσοχοΐδη δεν θα περάσει σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης” ήταν το σχόλιο των συντρόφων/ισσών του ΣΕΚ Χανίων μετά τη διαδήλωση.

Μαζικότερη από τις αντίστοιχες των προηγούμενων εβδομάδων, ήταν η κινητοποίηση στο Βόλο όπου οι φοιτητικοί σύλλογοι ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής βάδισαν μαζί με το ΣΕΚ και άλλες συλλογικότητες της πόλης. Εκατοντάδες διαδήλωσαν στα Γιάννενα μεταξύ αυτών οι φοιτητικοί σύλλογοι Καλών Τεχνών και ο σύλλογος των εστιών της Δουρούτης, ο Σύλλογος Διοικητικών του Πανεπιστημίου, ο Σύλλογος ΔΕΠ κ.α.

 

Ξάνθη. Φωτό: ΕΠΑΑ-ΛΚ

 

Φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με σωματεία και συλλογικότητες διαδήλωσαν και στο Ρέθυμνο, εκατοντάδες κατέβηκαν στους δρόμους του Ηρακλείου Κρήτης ενώ μαζική ήταν και η διαδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης.

Η επιτυχία των κινητοποιήσεων της Πέμπτης 28/1 φάνηκε κι από τις αντιδράσεις του απέναντι στρατοπέδου, με γνωστά στελέχη της δεξιάς να αναγκάζονται να πάρουν αποστάσεις από το νομοσχέδιο, “δικούς τους” δημοσιογράφους να καυτηριάζουν την γελοιοποίηση των απαγορεύσεων του Χρυσοχοΐδη και την κυρίαρχη προπαγάνδα της ΝΔ σε πανικό, να αντιφάσκει μιλώντας πότε για “μειοψηφίες” και πότε για “χιλιάδες νέους” που δεν σέβονται τα μέτρα περί κορονοϊού.

Σε κλιμάκωση καλούν οι φοιτητές/τριες του ΣΕΚ στις σχολές. Χαρακτηριστικό το σύνθημα που φώναζαν όταν η διαδήλωση της Αθήνας ανέβηκε στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη: “Το '06 και το '07 δείχνουν το δρόμο – με όπλο την κατάληψη να ρίξουμε το νόμο”.

“Συνεχίζουμε τον αγώνα, οι σχολές μας θα ανοίξουν από τις ζωντανές συνελεύσεις, το νομοσχέδιό τους δεν θα περασει” υπογραμμίζει το ΣΕΚ στις σχολές σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά το τέλος της διαδήλωσης. Συνεχίζει: “Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, διεκδικούμε Γενική Απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, καταλήψεις και άνοιγμα των σχολών κάτω από τον έλεγχο του φοιτητικού κινήματος, με ανοιχτές εκδηλώσεις και δράσεις μετατρέποντάς τες σε ορμητήρια αγώνων και αντίστασης.  Συνεχίζουμε με νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την άλλη εβδομάδα. Όλοι και όλες στις συνελεύσεις, εμπρός για καταλήψεις και απεργίες. Θα νικήσουμε”.