Εκπαίδευση και νεολαία
Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια 4 Φλεβάρη: ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια οργανώνονται στις 4 Φλεβάρη σε όλη τη χώρα, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ των μαζικών διαδηλώσεων που οδήγησε στην κινητοποίηση – σταθμό της περασμένης Πέμπτης. Η μάχη ενάντια στην επίθεση της Κεραμέως μπαίνει σε νέα κρίσιμη φάση καθώς το νομοσχέδιο κατατέθηκε στις διαδικασίες της Βουλής.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την ανατροπή μιας σειράς κατακτήσεων με τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, κάμερες κι ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές, ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στα πανεπιστήμια με σκληρές πειθαρχικές ποινές, διαγραφές για όσους δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές στα 6 ή 7 χρόνια, ενώ προχωράει σε νέες αλλαγές σχετικά με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που κατά κοινή ομολογία την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

“Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας Παιδείας που πετάει 30.000 έξω από τις σχολές. Θέλουν όταν ξαναμπούμε στις σχολές να βρούμε ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο με τους ιδιώτες και την αστυνομία να κάνουν κουμάντο”, σχολιάζει το ΣΕΚ στις σχολές και καλεί “σε κλιμάκωση με συνελεύσεις και καταλήψεις στις σχολές μας και διεκδικούμε ότι η διαδήλωση της Πέμπτης 4/2 μπορεί να πάρει πανεργατικά χαρακτηριστικά. Διεκδικούμε από τα σωματεία (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ) να βγάλουν απεργία στο πλευρό των φοιτητών”.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα που οδηγεί στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Τη Δευτέρα 1/2, πραγματοποιήθηκε αποκλεισμός στο ΑΠΘ και στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, από φοιτητικούς συλλόγους κι εργαζόμενους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα φοιτητές και φοιτήτριες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πρυτανεία του ΠΑΔΑ. Σε πλήθος σχολών λάμβαναν χώρα γενικές συνελεύσεις την Τρίτη 2/2 και την Τετάρτη 3/2.

Νέος γύρος συνελεύσεων

“Πάμε σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων σε ακόμα περισσότερες σχολές από την περασμένη εβδομάδα”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ρίζου, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές. “Χρειάζεται κλιμάκωση της μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο και την κυβέρνηση συνολικότερα. Θέλουμε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 4/2 να μετατραπεί σε πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση. Όλες και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε αυτή τη μάχη. Είδαμε την περασμένη εβδομάδα πόσο σημαντικό ήταν που μαζί με το φοιτητικό κίνημα κατέβηκαν μαζικά εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, πρόσφυγες και άλλα κομμάτια της εργατικής τάξης. Είναι ένα μέτωπο που παλεύουμε για να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. 

Ταυτόχρονα βάζουμε πρόταση για κατάληψη των σχολών μας. Η κυβέρνηση επιμένει να κρατάει κλειστές τις σχολές εδώ και ένα χρόνο και ταυτόχρονα να περνάει τις μεγαλύτερες αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις, ακριβώς γιατί φοβάται το κίνημα που μπορεί να ξεσπάσει μέσα σε ανοιχτά πανεπιστήμια. Όπως φάνηκε οι κλειστές σχολές δεν μας σταματούν. Τις σχολές θα τις ανοίξουμε εμείς καταλαμβάνοντάς τες και θα τις μετατρέψουμε σε κάστρα αγώνα ενάντια στις κυβερνητικές επιθέσεις.

Δεν σταματάμε εκεί. Στις συνελεύσεις βάζουμε ψηφίσματα για συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων στην απεργιακή 8 Μάρτη ενάντια στον σεξισμό και στις 20 Μάρτη, τη Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια σε ρατσισμό και φασίστες. Και τα δύο μέτωπα είναι ανοιχτά και απασχολούν την νεολαία. Οι καταγγελίες για σεξιστικές επιθέσεις μέσα στις σχολές από μεγαλοκαθηγητές συνεχώς αυξάνονται κι έχουμε μπροστά μας μια μέρα σταθμό για να βγούμε στον δρόμο όπως το ίδιο ισχύει και σε σχέση με τον ρατσισμό. Άλλωστε το ότι στο τελευταίο συλλαλητήριο βαδίσαμε μαζί με τους πρόσφυγες που διεκδικούν άσυλο και πρόσβαση σε σχολεία και Υγεία, είναι η καλύτερη απόδειξη”.

“Στη Φιλοσοφική Αθήνας μαζευτήκαμε δεκάδες φοιτητές/τριες το πρωί της Τρίτης 2/2, όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για ένα ακόμα πιο μαζικό συλλαλητήριο αυτή την Πέμπτη”, μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια στο ΕΚΠΑ και μέλος του ΣΕΚ στις σχολές. “Ανοίξαμε συζήτηση ότι η μάχη πρέπει να συνεχιστεί, να μην απομονωθεί μόνο στο φοιτητικό κόσμο και να απλωθεί σε όλα τα μέτωπα, ενάντια στον σεξισμό, τον ρατσισμό και συνολικά την κυβέρνηση. Προτείναμε νέο γύρο συνελεύσεων και καταλήψεις κόντρα σε λογικές αποκλιμάκωσης που έμπαιναν από διάφορες δυνάμεις. Θα ακολουθήσει Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων για να αποφασίσουμε τα επόμενά μας βήματα, το οποίο από τη μεριά μας προτείνουμε να πραγματοποιηθεί μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο”.


4/2 ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Aθήνα Προπύλαια 1μμ
Θεσσαλονίκη Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Γιάννενα Περιφέρεια 12μεσ
Πάτρα Πλ. Αγίου Γεωργίου 12μεσ
Βόλος Θόλος 12μεσ
Ηράκλειο Πλ. Ελευθερίας 1μμ
Χανιά Πλ. Αγοράς 1μμ
Ξάνθη Κεντρική Πλατεία 12μεσ