Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής Μέρα Δράσης 20 Μάρτη σε όλο τον κόσμο: Ενάντια στο ρατσιστικό απαρτχάιντ και τη φασιστική απειλή

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη 28/1 με θέμα τη φετινή διεθνή ημέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό στις 21 Μάρτη. Τη συζήτηση συντόνισαν η Φύλλια Πολίτη, μέλος της  ΚΕΕΡΦΑ Γαλατσίου-Κυψέλης-Πατησίων και η Δήμητρα Κομνιανού από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των ομιλιών διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί που απέστειλαν οι Γουέιμαν Μπένετ από το Stand up to Racism της Βρετανίας, Γιάννης Δελατόλας από το United against Racism and Fascism της Νέας Υόρκης, Κριστίν Μπούχολτζ, βουλευτίνα από το Die Linke της Γερμανίας και ο χαιρετισμός του κινήματος 6000Sardine της Ιταλίας. Παρουσιάζουμε εδώ μέρος όλων των ομιλιών.


Η φετινή 20 Μάρτη έρχεται μετά από τα γεγονότα του Καπιτώλιου. Για εμάς οι πολιτικές του ρατσισμού αποτελούν πρόκληση. 

Εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι ντόπιοι Τραμπ: Μητσοτάκης, Μηταράκης, Βούλτεψη, η Ζέτα Μακρή που βάζουν στο στόχαστρο πρόσφυγες και μετανάστες. Έχουμε μια κυβέρνηση που αγνοεί τις κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία για προσλήψεις και αντί για αυτό δίνει δισεκατομμύρια για Ραφάλ, θωρακίζει τα σύνορα κατά των προσφύγων και ξοδεύει λεφτά για να τους φυλακίζει στον Καρά Τεπέ, στη Μόρια και στον Ελαιώνα. Την ίδια στιγμή που ο Κικίλιας εκφράζει υποτίθεται την αλληλεγγύη του στους γιατρούς, δεν έχει πει ούτε μια κουβέντα για τους εμβολιασμούς στα καμπ. Η υφυπουργός Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη ανακοινώνει πως τα προσφυγόπουλα αν πάνε σχολείο θα είναι μέσα στα στρατόπεδα. Αυτή η κυβέρνηση κάνει την επιλογή της ρατσιστικής απομόνωσης. 

Αυτές οι πολιτικές ανοίγουν τον δρόμο στους φασίστες, όπως στο Ωραιόκαστρο. Τους οπλίζουν τα χέρια οι Μπογδάνοι και τα στελέχη της ΝΔ που μιλάνε για εξισλαμισμό και για υπερπληθώρα προσφύγων. Η φυλάκιση λοιπόν της ΧΑ δεν σημαίνει το τέλος της πάλης ενάντια στον φασισμό. Η συνέχιση αυτού του αγώνα είναι η σύγκρουση με τις πολιτικές του ρατσισμού που έχουν σημάνει χιλιάδες νεκρούς και πνιγμένους. Με τις πολιτικές που αφήνουν χιλιάδες χωρίς χαρτιά.

Απέναντι σε αυτά, εμείς καλούμε τα εργατικά συνδικάτα που ξεσηκώνονται ενάντια στις άδικες ταξικές πολιτικές της ΝΔ, τους φοιτητικούς συλλόγους που δώσανε σήμερα μια ηχηρή απάντηση στον Χρυσοχοΐδη και τον Συρίγο, να είναι μαζί μας στις 20 Μάρτη. Θέλουμε να βαδίσουμε μαζί ενάντια στον ρατσισμό, για ανοιχτά σύνορα, για γειτονιές αλληλεγγύης και σχολεία-ανοιχτές αγκαλιές για τα προσφυγόπουλα. Με αυτές τις σημαίες ενωνόμαστε και με το διεθνές κίνημα για να τους σταματήσουμε. Ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις πολιτικές της ΕΕ, ενάντια στην επαίσχυντη ρατσιστική συμφωνία με την Τουρκία. 

Πέτρος Κωσταντίνου,
Συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Τον τελευταίο χρόνο είμαστε μάρτυρες μιας πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες που δεν συμβαδίζει με τις αρχές μιας πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας. Και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ. Το διαπιστώνουν συνεχώς θεσμοί στο εξωτερικό. Την προγηγούμενη βδομάδα το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας απαγόρευσε την απέλαση στην Ελλάδα προσφύγων που είχαν καταθέσει αίτηση ασύλου εδώ πριν πάνε στη Γερμανία. Η αιτιολογία ήταν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι τόσο απαράδεκτες που προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Πολύ γρήγορα, μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, εφαρμόστηκε με πολύ μεγάλη αυστηρότητα το μέτρο της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Αυτό ίσχυε για όλους με μια εξαίρεση: τους πρόσφυγες που μένουν στα στρατόπεδα. Για αυτούς κοινωνική απόσταση σημαίνει διαρκής εγκλεισμός και αυστηρή απόσταση από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ταυτόχρονα σημαίνει συνωστισμό μέσα στα στρατόπεδα. 

Το καλοκαίρι ενώ δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα οι πρόσφυγες παρέμεναν εγκλεισμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Ήταν ένα συνειδητό μήνυμα από την κυβέρνηση προς την κοινωνία που έλεγε πως «οι πρόσφυγες είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας και για αυτό δεν τους αφήνουμε να κυκλοφορούν ανάμεσά μας». Ήρθε να προστεθεί αυτό στα ακροδεξιά επιχειρήματα που λένε πως οι πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο για τη θρησκεία μας, την εθνική μας ταυτότητα και τη σωματική μας ακεραιότητα. Ο υπουργός Άμυνας μίλησε για βάσιμες πληροφορίες ότι «χρησιμοποιούνται σε έναν υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία για να μας φέρουν τον κορονοϊό». 

Στον Καρά Τεπέ απαγορεύτηκε στους πρόσφυγες να φωτογραφίζουν τον εαυτό τους με την αιτιολογία ότι πρόκειται για στρατόπεδο. Άρα δεν πρέπει να μιλάμε για καταυλισμούς ή καμπς αλλά για στρατόπεδα, τα οποία μάλιστα λειτουργούν σαν γκέτο άλλων εποχών: απαγόρευση εξόδου και ταυτόχρονα συνωστισμός, υπερπληθυσμός και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης. 

Τα ίδια ισχύουν και για τη σχολική φοίτηση των παιδιών. Κανένα παιδί δεν έχει συμμετάσχει σε ζωντανή διδασκαλία. Με τέτοιες πολιτικές που ασκούνται δεν αποτελεί έκπληξη που κάποιοι απαιτούν, όπως στη Χαλκίδα, τα προσφυγόπουλα να εκπαιδεύονται αποκλεισμένα μέσα στα στρατόπεδα. 

Από την αρχή αυτό προώθησε η κυβέρνηση: τον σχολικό διαχωρισμό μεταξύ ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων. Μόνο που τώρα γίνεται επίσημη πολιτική. Στις προκηρύξεις για τα νέα κλειστά κέντρα προβλέπονται χώροι για την εκπαίδευση. Αυτό σημαίνει πως ο διαχωρισμός γίνεται μόνιμος. 

Αυτή η κατάσταση δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Έχει ξαναϋπάρξει και καταδικάστηκε από όλη την ανθρωπότητα. Ήταν το σχολικό απαρτχάιντ το 1953 στην τότε Νοτιοαφρικανική ένωση. Αυτό το καθεστώς μιμείται άραγε η κυβέρνηση; Αν ναι, είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Ντρέπομαι και οργίζομαι. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα του 2021 να γίνει η Νότια Αφρική του 1953. 

Γιώργος Τσιάκαλος,
Πανεπιστημιακός

Η κυβέρνηση παίζει πολύ έντονα το χαρτί του ρατσισμού αλλά αυτό είναι και μια ένδειξη αδυναμίας. Η κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει μια Δημόσια Παιδεία πετσοκομμένη και να την καταστήσει προσβάσιμη μόνο για λίγους και εκλεκτούς. 

Αυτή είναι η μάχη που έχει ξεκινήσει. Σήμερα το πανεπκαιδευτικό συλλαλητήριο ήταν μια μαζική κινητοποίηση οργισμένων νέων. Ήταν πολύ θετικό το ότι υπήρχε σε αυτή τη διαδήλωση πανό με πρόσφυγες και αλληλέγγυους για την καμπάνια της 20 Μάρτη. Αυτή τη μάχη πρέπει να την μεταφέρουμε και στις σχολές μας. Για τον καθένα και την καθεμία που θέλει να σπουδάσει. Γίνονται συνελεύσεις στις οποίες παρεμβαίνουμε και θα θέσουμε ψηφίσματα ενάντια στον ρατσισμό και για τις 20 Μάρτη. Εμένα με είχε στιγματίσει μια κινητοποίηση που είχαμε κάνει στον Ελαιώνα, μετά το τέλος της δίκης της ΧΑ. Φεύγοντας με είχαν ακολουθήσει τρία προσφυγόπουλα μέχρι το μετρό και μου είχαν πει «Σας παρακαλούμε κάντε κάτι, θέλουμε να πάμε πίσω στα σχολεία μας». Πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενάντια σε αυτούς τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς και στα Γυμνάσια. Όπως και στις 7 Οκτώβρη μπροστά από το Εφετείο έτσι και στις 20 Μάρτη θέλουμε πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές να είναι εκεί. 

Μαρία Ρίζου,
Φοιτήτρια ΕΜΜΕ

Έχουμε πλέον ξεκάθαρα μια κυβέρνηση η οποία νομοθετεί ενάντια σε παιδιά. Πρόκειται για έναν ξεκάθαρο θεσμικό ρατσισμό. Οι εικόνες των παιδιών στα στρατόπεδα που στην κυριολεξία ψαχουλεύανε για λίγο ίντερνετ και ψάχνανε ένα κινητό να μοιραστούν ώστε να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ήταν ανατριχιαστικές. Το υπουργείο γνώριζε πως τα παιδιά αυτά δεν είχαν τα μέσα αλλά είχε την εμμονή να τα κρατήσει εκτός τηλεκπαίδευσης. Τα προσφυγόπουλα όμως έμειναν εκτός και μετά το ξεκίνημα των δια ζώσης μαθημάτων λόγω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που τα καταδικάζει σε μια συνεχή καραντίνα μέσα στα στρατόπεδα. 

 Αυτές είναι οι αποφάσεις που στη συνέχεια οδηγούν τοπικούς φορείς και παράγοντες σε κρεσέντα ρατσισμού, όπως τη δήμαρχο της Χαλκίδας, που μιλάει για «επιβάρυνση με μαθητές-πρόσφυγες». Δεν υπάρχουν μαθητές-πρόσφυγες. Υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες, σχολικής ηλικίας που πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία. Τελεία και παύλα. Την πολιτική ευθύνη την έχει το Υπουργείο και η κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν και νομικές ευθύνες διότι καταπατάται το συνταγματικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση. Μιλάνε για ΔΥΕΠ μέσα στα στρατόπεδα. Οι ΔΥΕΠ ήταν λύσεις έκτακτης ανάγκης που εφαρμόστηκαν πριν από κάποια χρόνια. Τώρα αυτά τα παιδιά έχουν κάνει βήματα, έχουν μπεί στα σχολεία. Κάποια από αυτά τα παιδιά δε, επειδή τους έχει γίνει έξωση, τρέχουν οι δασκάλες τους να τα βρούν στις γειτονιές. Πάνε πίσω την εκπαιδευτική διαδικασία που έχει ήδη επιτελεστεί. 

Ακόμα και στην επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής καταργείται το εικονίδιο και η κατηγορία «ένταξη προσφύγων» που σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα έχουν καν υλικό, δεν θα υπάρχει καν πρόβλεψη για την ένταξη των προσφυγόπουλων. 

Παιδιά του πολέμου

Νομοθετούν ενάντια στα παιδιά του πολέμου και της προσφυγιάς και αυτό πρέπει να αποτελέσει ένα καμπανάκι που θα μας ξεσηκώσει όλους. Και το αντιρατσιστικό κίνημα και τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί έχουμε καλωσορίσει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Δεν θα επιτρέψουμε τα σχολεία μας να γίνουν «Ωραιόκαστρο». Η οργή ξεχειλίζει αλλά πρέπει να την οργανώσουμε και ενόψει της 20 Μάρτη. Διεκδικούμε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, νοσηλευτριών, καθαριστριών για να έχουμε ένα δημόσιο σχολείο, πολύχρωμο και ανοιχτό σε όλα τα παιδιά. Αν δεν χωρέσουν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο μας, την επομένη δεν θα χωράει κανένα άλλο παιδί. 

Εύα Ηλιάδη, 
εκπαιδευτικός μέλος της 5ης ΕΛΜΕ

Είναι κοροϊδία να λέει η κυβέρνηση ότι αφήνει τους πρόσφυγες μέσα στα στρατόπεδα για να τους προστατέψει μέσα στα λασπόνερα, σε σκηνές χωρίς πάτους και μέσα στο κρύο του χειμώνα. Δεν επιτρέπουν σε δημοσιογράφους, υγειονομικούς αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες να βγάζουν φωτογραφίες. Δεν θέλουν να βγαίνουν προς τα έξω αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες γιατί η κατακραυγή θα είναι τεράστια. 

Από την πλευρά του υγειονομικού κινήματος το πρώτο που διεκδικούμε είναι να μπει τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες. Αυτή η κυβέρνηση, με το που βγήκε, το πρώτο που έκανε ήταν να καταργήσει τον ΑΜΚΑ που δίνει πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας. Για έξι μήνες λοιπόν άφησε αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος του Θεού, χωρίς πρόσβαση στις δομές Υγείας και στους τακτικούς εμβολιασμούς για τα παιδιά. Τώρα τους δίνει έναν προσωρινό αριθμό ασφάλισης και περίθαλψης αλλοδαπού που θα ισχύει μέχρι να πάρουν άσυλο. Για αυτούς που δεν θα πάρουν δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Πρόκειται για γελοιότητες. 

Όσον αφορά στο εμβόλιο κατά της covid19, η μόνη αναφορά για το πότε θα εμβολιαστούν οι πρόσφυγες έγινε κατά την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού που έγινε στις 18/11/2020. Τότε που ο Κικίλιας μιλούσε για τα 1013 εμβολιαστικά κέντρα -που τελικά έγιναν στα νοσοκομεία και βέβαια δεν φτάνουν ούτε το μισό αυτού του αριθμού- είχε αναφέρει πως για τους πρόσφυγες οι εμβολιασμοί θα γίνονταν στα 34 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στα 6 κέντρα ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα. Αν συμβεί αυτό, δεν θα μπορεί να φτάσει εκεί ένα εμβόλιο το οποίο χρειάζεται τις ειδικές συνθήκες συντήρησης όπως αυτό της Pfizer. Θα πρέπει να περιμένουμε το εμβόλιο της AstraZeneca που δεν ξέρουμε πότε και αν θα έρθει. Ενώ θα έπρεπε ως ευάλωτη ομάδα να έχουν προτεραιότητα.

Η αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες είναι τόσο σκληρή που όσοι φτάνουν σε εμάς είναι πάρα πολύ φοβισμένοι ενώ δεν έχουμε τα κατάλληλα μέσα για τις απαραίτητες διερμηνείες. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θέλουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας για όλους. Έτσι θα πάμε να οργανώσουμε την 20 Μάρτη. Συνδυάζοντας αυτές τις μάχες για όλα τα δημόσια αγαθά που κατακτήθηκαν με αγώνες και που η κυβέρνηση θέλει να μας πάρει πίσω.  

Μαρία Χαρχαρίδου,
μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝΑ Γεννηματάς

28/1, Ιρακινοί πρόσφυγες στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Βρισκόμαστε αποκλεισμένοι από τα σχολεία. Θέλουμε να πάμε στο σχολείο, αλλά δεν μας αφήνουν γιατί δεν έχουμε χαρτιά. Εμείς όμως έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε μαζί με όλους τους άλλους.

Αλί, 
ιρακινός μαθητής

Συλλαλητήρια 20 Μ  

Αθήνα: Ομόνοια 3μμ
Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ
Πάτρα: πλατεία Γεωργίου 12μεσ
Γιάννενα: Περιφέρεια 12μεσ
Βόλος: πλατεία Αγίου Νικολάου 1μμ
Χανιά: πλατεία Αγοράς 12μεσ
Ηράκλειο: πλατεία Ελευθερίας 12μεσ
Ξάνθη: κεντρική πλατεία 12μεσ
 

Εξορμήσεις σε στρατόπεδα προσφύγων

Ελαιώνας: Κυριακή 14/2, 12μεσ
Σχιστό: Κυριακή 14/2, 12μεσ
Διαβατά: Κυριακή 14/2, 12μεσ
Βόλος – Άλλη Μεριά: Κυριακή 14/2, 1μμ 
Μαλακάσα: Κυριακή 21/2, 12μεσ
 

Διαδικτυακές εκδηλώσεις 
για την οργάνωση της Μέρας Δράσης 20Μ

Θέμα: Ανοιχτά σύνορα και πόλεις για πρόσφυγες και μετανάστες -  άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους
Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία – εμβολιασμός τώρα σε όλα τα στρατόπεδα

ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων προαστίων, Κυριακή 7/2, 6.30μμ
Ομιλητές/τριες: Χρύσα Δουζένη, συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ - δίκτυο αλληλεγγύης προσφύγων, Τζένη Σιούτη, εκπαιδευτικός  2ο γυμνάσιο Ηλιούπολης, Λιάνα Μαΐλη, παιδίατρος - τέως πρόεδρος "Γιατροί του Κόσμου", Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας Συλλόγου Εκπαιδ. Α'Βάθμιας Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης.
Παρεμβαίνουν ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων, σωματείων 
ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά Σάββατο 13/2, 6μμ
ΚΕΕΡΦΑ Πετραλώνων-Θησείου Σάββατο 13/2, 6.30μμ
ΚΕΕΡΦΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης Σάββατο 13/2, 7μμ 
Ομιλητές/τριες: Γιώργος Τσίακαλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Γιάννης Κούτρας, γιατρός, αντιπρόεδρος ΕΝΙΘ, Δήμητρα Κομνιανού, συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ 
ΚΕΕΡΦΑ Περιστερίου Κυριακή 14/2, 6μμ
Ομιλητές/τριες: Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας – Η Ενότητα, Ματίνα Τριανταφύλλου, Ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Περιστερίου, Λευτέρης Σιδερής, ειδικός γραμματέας Ένωσης Γονέων Περιστερίου, Μαρία Καστελιώτη, φοιτήτρια Φιλοσοφικής – συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ
ΚΕΕΡΦΑ Μαρουσιού Κυριακή 14/2, 6μμ
Ομιλητές/τριες: Δημήτρης Πολυχρονιάδης, δάσκαλος - συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ, Μαρία Ντάσιου, γιατρός Κ.Υ Νέας Ιωνίας, Στέφανος Γανωτής, καθηγητής γυμνασίου, πρόσφυγας από στρατόπεδο Μαλακάσας, Αφροδίτη Φράγκου, δημοσιογράφος Εργατική Αλληλεγγύη
ΚΕΕΡΦΑ Ίλιον – Πετρούπολη Παρασκευή 19/2, 7μμ
ΚΕΕΡΦΑ Κεντρικής Θεσσαλονίκης Παρασκευή 19/2, 7μμ
ΚΕΕΡΦΑ Δυτικής Θεσσαλονίκης Σάββατο 20/2, 7μμ
ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας Κυριακή 21/2, 6μμ