Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΚΕΕΡΦΑ: Συλλαλητήριο 12/12

Κεντρικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12 Δεκέμβρη, 3μμ, στην Ομόνοια, καλεί η ΚΕΕΡΦΑ, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στην απόπειρα ανασυγκρότησης των νεοναζί του Κασιδιάρη και ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα Πλεύρη - Χρυσοχοΐδη που τους στρώνουν το δρόμο. Στόχος είναι οι πολλές αντιφασιστικές μάχες που δίνονται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά περιοχές να ενωθούν σε μια μεγάλη διαδήλωση που θα δυναμώσει την πάλη για το τσάκισμα του ρατσισμού και των φασιστών.

Το κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου θα είναι «Αθήνα-Πόλη Αντιφασιστική». Είναι το σύνθημα της πρώτης πολύ μεγάλης αντιφασιστικής διαδήλωσης που είχε γίνει στην Αθήνα στις 19 Γενάρη του 2013, δυο ημέρες μετά τη χρυσαυγίτικη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, και είχε αποτελέσει κορυφαίο σταθμό στην πάλη ενάντια στη ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Και τότε τα πολλά αντιφασιστικά ρυάκια είχαν ενωθεί σε μια συγκλονιστική διαδήλωση που έκφρασε το πλειοψηφικό ρεύμα ενάντια στη Χρυσή Αυγή και άνοιξε το δρόμο για τον ξεσηκωμό τον Σεπτέμβρη του 2013 μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οδηγώντας στην ποινική δίωξή της.

Βασική απαίτηση του συλλαλητηρίου θα είναι να κλείσουν τα γραφεία που σχεδιάζει ο Κασιδιάρης για το νέο ναζιστικό του μόρφωμα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα απέναντι από το ΑΤ Ομόνοιας. Το αντιφασιστικό κίνημα γνωρίζει πολύ καλά ότι θα είναι γραφεία-ορμητήρια δολοφονικών επιθέσεων με τις πλάτες της αστυνομίας. Φρόντισε άλλωστε ήδη να το κάνει καθαρό ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης με δύο τρόπους. 

Με τις πλάτες του Χρυσοχοΐδη

Πρώτον, εξαγγέλλοντας εισβολές της αστυνομίας σε σπίτια μεταναστών στον Άγιο Παντελεήμονα, γεγονός που ενεργοποίησε αμέσως φασίστες της περιοχής με ανοιχτό κάλεσμα για συνεργασία με το τοπικό τμήμα. Και δεύτερον, με τις προκλητικές του επιλογές την περασμένη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της:

«Ανήμερα της 28ης Οκτώβρη, μέρα φορτισμένη με τις μνήμες αντίστασης στον ναζισμό και τα φρικιαστικά του εγκλήματα, από το Άουσβιτς μέχρι τα Καλάβρυτα και τις δεκάδες μαρτυρικές πόλεις σε όλη τη χώρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε άγρια καταστολή της αντιφασιστικής κινητοποίησης των συνδικάτων και της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας προκλητικά τη φασιστοσύναξη του Κασιδιάρη.

Απαγόρευσε την αντιφασιστική κινητοποίηση, έστειλε τα ΜΑΤ του Χρυσοχοΐδη να φτιάξουν ζώνη ασφαλείας για τον καταδικασμένο ναζί Κασιδιάρη και καταδίωξε τους διαδηλωτές με ρόπαλα και χημικά στην πόλη, που οι παρακρατικοί φασίστες δολοφόνησαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη».

Ο κατήφορος της κυβέρνησης των δολοφόνων των Τεμπών, της Πύλου και της στήριξης της γενοκτονίας στη Γάζα δεν έχει πάτο. Η κυβέρνηση βάδισε στον δρόμο του ομογάλακτου της Μακρόν στη Γαλλία, που συνεργάζεται ανοιχτά με τη Λεπέν με τις δολοφονικές επιθέσεις της Αστυνομίας κατά των μαθητών, των εργατών και των μεταναστών.

Η κυβέρνηση ανοιχτά νομιμοποιεί τη “Συμμαχία Ελλήνων”, την επανεμφάνιση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής του Κασιδιάρη, του οργανωτή των ταγμάτων εφόδου των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, των φασιστών που επιτέθηκαν κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και των Αιγύπτιων αλιεργατών. Η κάλυψη στον Κασιδιάρη και στους φασίστες είναι μια πρόκληση για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δικαιώματα όλων και χρειάζεται να βρει ενωτική και αποφασιστική απάντηση από το οργανωμένο εργατικό και φοιτητικό κίνημα.

Ο Μητσοτάκης με τον Κασιδιάρη, όπως και ο Μακρόν με τη Λεπέν, είναι ώρα να πάρουν την απάντηση που τους αξίζει! Στην Ορλεάνη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το συνέδριο των φασιστών της Λεπέν παίρνοντας δύναμη από τον νέο “Μάη 68” που κάνει τη Γαλλία να φλέγεται.

Εμπρός να κλιμακώσουμε την αντιφασιστική πάλη εδώ!

Ο κόσμος των αγώνων, η νεολαία, οι απεργοί δίνουν καθημερινά μάχες στα σχολεία και στις γειτονιές ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις. Το έδειξαν στην απεργία στις 21 Οκτώβρη, στα συλλαλητήρια στην Ελευσίνα, το Περιστέρι, τον Κολωνό, το Ν. Ηράκλειο. Καμιά σπιθαμή γης για τους φασίστες, ούτε στις γειτονιές, ούτε στα σχολεία.

Προχωράμε ενωμένοι στις εκδηλώσεις της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου να κλείσουμε τον δρόμο στην ανασύνταξη της Χρυσής Αυγής με τη μεταμφίεση σε Συμμαχία Ελλήνων του Κασιδιάρη. Και συνεχίζουμε με κεντρικό συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη, στην Ομόνοια, στις 3μμ για να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήριο του Κασιδιάρη. Τσακίσαμε με τον αγώνα μας τη Χρυσή Αυγή και έτσι θα συνεχίσουμε παλεύοντας ενάντια στην κυβέρνηση που κάνει πλάτη στους φασίστες».


26/10, Σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ. Φωτό: Λένα Βερδέ

 

Σύσκεψη ΚΕΕΡΦΑ
Κόντρα στη ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης που τρέφει τους φασίστες

Το αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 12 Δεκέμβρη αποφασίστηκε στην ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ την Δευτέρα 26 Οκτώβρη στον πολυχώρο Ρομάντσο. Η συζήτηση συγκέντρωσε την εικόνα των μαχών που δίνονται σε εργατικούς χώρους, σχολές, σχολεία και γειτονιές και ανέδειξε την ανάγκη της κλιμάκωσης και του συντονισμού τους.

Στο πάνελ ήταν η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Κώστας Παπαδάκης από την Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Ασίφ Αλί από την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η Αθανασία Κατσούλη, εκπαιδευτικός από την Α' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Το παρών έδωσαν εκπαιδευτικοί και μαθητές, εργαζόμενοι/ες και φοιτητές/ριες από μια σειρά χώρους και σχολές, μετανάστριες σχολικές καθαρίστριες του Δήμου Αθήνας, μέλη της Πακιστανικής και την Καμερουνέζικης Κοινότητας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Ομάδας δικηγόρων των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, αγωνιστές/ριες από διάφορες περιοχές της Αθήνας. 

Χαιρετισμό έστειλε ο Θανάσης Χειμωνάς, πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών-Προσφύγων του δήμου Αθήνας, λέγοντας ότι στηρίζει την προσπάθεια και πως «από τη θεσμική μου θέση θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να μην ανοίξουν εκεί τα γραφεία του Κασιδιάρη».

Κάθε τοποθέτηση είχε στο κέντρο της και από μια πλευρά της μάχης. Ένα δυνατό και νικηφόρο αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα προϋποθέτει την κοινή δράση ντόπιων και μεταναστών. Αυτό τόνισε ο Ασίφ Αλί, λέγοντας πως «για να μην φτάσουμε πάλι σε μαχαιρώματα και δολοφονίες όπως του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα, ντόπιοι και μετανάστες πρέπει να παλεύουμε μαζί. Η Πακιστανική Κοινότητα μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, συνδικάτα, συλλόγους, αριστερά κόμματα, έχουμε δώσει και θα δώσουμε ξανά μάχες ενάντια στους φασίστες και τον ρατσισμό που τους ανοίγει το δρόμο».

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα σχολεία όπου οι φασίστες προσπαθούν να εισχωρήσουν. «Η αβεβαιότητα του μέλλοντος σπρώχνει τα παιδιά να βρουν σωτήρες, οι οποίοι τους λένε ότι η αιτία για τη φτώχεια, την απαξίωση και την περιθωριοποίηση είναι οι μετανάστες», είπε η Αθανασία Κατσούλη, υπογραμμίζοντας το ρόλο που έχουν εκπαιδευτικοί και γονείς να μην αφήσουν το ναζιστικό φίδι να βρει έδαφος στις σχολικές αίθουσες. 

Το ίδιο τόνισε ο Μάνος Νικολάου από την ΚΕΕΡΦΑ Ηλιούπολης, λέγοντας πως «τα σχολεία πρέπει να είναι πεδίο προτεραιότητας για την αντιφασιστική μάχη. Χρειάζεται καμπάνια απέναντι σε περιστατικά ναζιστικών χαιρετισμών. Με δράσεις και υλικά ενάντια στον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που τα τροφοδοτεί, με μόνιμα συνεργεία έξω από τα σχολεία σε μια γενιά που δεν έχει ζήσει το ’12-‘13». Το ότι η ΟΛΜΕ κυκλοφόρησε επιστολή προς τους μαθητές και τις μαθήτριες με τίτλο «Ο φασισμός δεν χωράει στα σχολεία μας» είναι μια πολύ σωστή πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Συνδικάτα στη μάχη

Συνολικά τα συνδικάτα πρέπει να μπουν ξανά δυναμικά στη μάχη με αντιφασιστικές απεργίες, όπως έκαναν το 2013 μετά τη δολοφονία Φύσσα, το 2015 στην έναρξη της δίκη της Χρυσής Αυγής και το 2020 την ημέρα της ιστορικής καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους ο Αλέξανδρος Μαρτζούκος, μέλος ΔΣ του ΣΕΗ, η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς, η Ντίνα Γκαρανέ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και η Δέσποινα Ζούλια, μέλος ΔΣ του ΠΑΣΥΜΗΤΕ, μιλώντας αντίστοιχα για τους αγώνες των εργατών της τέχνης, των νοσοκομείων, των εκπαιδευτικών και των ΜΜΕ ενάντια στους ναζί δολοφόνους.

Κρίσιμη είναι και η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων, όπως υποστήριξαν η Ίρις και η Ελένη από τη Φιλοσοφική. «Ο ξεσηκωμός της νεολαίας ενάντια σε κυβερνήσεις και φασίστες σε όλο τον πλανήτη είναι έμπνευση. Στις 12 Δεκέμβρη και οι σχολές θα είναι στην πρώτη γραμμή ενάντια στον Κασιδιάρη και τον δολοφονικό ρατσισμό της κυβέρνησης», είπε η πρώτη. «Η κυβέρνηση, που έχει στο εσωτερικό της φασίστες και ακροδεξιούς, εντείνει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και τη ρητορική μίσους. Μέσα στις σχολές παλεύουμε για ενεργούς, ζωντανούς, ριζοσπαστικούς, αντιφασιστικούς συλλόγους και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ οι φασίστες να γυρίσουν πίσω στις τρύπες τους», τόνισε η δεύτερη.

Η κόντρα με τη ρατσιστική επίθεση της κυβέρνησης χρειάζεται να είναι στο κέντρο του αντιφασιστικού αγώνα, καθώς αυτή τροφοδοτεί τους φασίστες. «Το προεκλογικό παιχνίδι που ο Χρυσοχοΐδης πασάρει και ο Πλεύρης σκοράρει είναι πολύ επικίνδυνο», είπε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. «Πρέπει να πιέσουμε το δήμο Αθήνας να βγει πιο δυναμικά και να μιλήσει, σε επίπεδο δημάρχου πια ως θεσμός και πολιτικό πρόσωπο.

Για το πρόσφατο ναυάγιο της Λέσβου θα γίνει παραπομπή στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες νομικά και θα το αναλάβουμε. Είμαστε ακόμα στην αρχή της διερεύνησης, μπορεί να καταλήξει δικαστικά, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Και ενδεχομένως και για το άλλο στη Σάμο. Μπαίνουμε σε μια σκληρή προεκλογική περίοδο, η Αθήνα έχει μεγάλη σημασία, είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που γίνεται και πρέπει να απαντηθεί. Ο Πλεύρης σήμερα είπε ότι θα βάλει τέλος στην “ανομία” του κέντρου, ενώ είναι υπουργός και υποψήφιος στην Αθήνα. Δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Πρέπει να αναδειχτεί σε θεσμικό επίπεδο».

Η αντιφασιστική πάλη συνδέεται με όλους τους αγώνες, απεργιακούς, αντιρατσιστικούς, αντιπολεμικούς. Αυτή την πλευρά τόνισαν η Ευγενία Κουνιάκη, από την Ομάδα των δικηγόρων των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου και ο Γιάννης Σηφακάκης από τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, εστιάζοντας κυρίως στη σύνδεση με το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαστίνη κόντρα στην κυβέρνηση και τους φασίστες που είναι μαζί υπέρ των σιωνιστών δολοφόνων του Ισραήλ.

Από την Ελευσίνα και το Περιστέρι μέχρι τη Νέα Σμύρνη, το Μεταξουργείο και το Νέο Ηράκλειο, κάθε φασιστική επίθεση ή πρόκληση παίρνει ήδη μαζική απάντηση. Για αυτές τις κινητοποιήσεις που δείχνουν τα άμεσα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος και τη διάθεση του κόσμου για σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους φασίστες, μίλησαν ο Παντελής Γαβριηλίδης, ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο Γιώργος Ράγκος, από τις τοπικές ΚΕΕΡΦΑ.

Το αντιφασιστικό κίνημα απαιτεί τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα. Αυτό είχαν τονίσει εισηγητικά ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Κώστας Παπαδάκης. «Όλες οι δυνάμεις του κινήματος μαζί για να μην αφήσουμε τον Κασιδιάρη να μπορεί να σταθεί πουθενά», είπε ο Π. Κωνσταντίνου. «Πρωτοβουλίες, πλατιά, ενωτικά, με επιτροπές παντού, χωρίς αποκλεισμούς», πρότεινε ο Κ. Παπαδάκης.