Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πρόσφυγες, Παρανέστι: “Θέλουμε ελευθερία”

Στις 29/1 στο Παρανέστι Δράμας μετανάστες προχώρησαν σε διαμαρτυρία διότι ενώ είχαν συμπληρώσει 18 μήνες κράτησης, τους ανακοίνωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με καταγγελίες τους που δημοσίευσε η ΚΕΕΡΦΑ, οι “αστυνομικοί εισέβαλαν στους χώρους όπου κρατούνται και τους χτύπησαν με βάρβαρο τρόπο. Η Αστυνομία έκανε έφοδο μέσα στο κέντρο κράτησης χτυπώντας με γκλόμπ”. Οι φωτογραφίες με τα σημάδια των χτυπημάτων πάνω στα σώματα των μεταναστών είναι συγκλονιστικές.

Διαμαρτυρόμενη για αυτή την απάνθρωπη μεταχείριση, ομάδα μεταναστών προχώρησε σε απεργία πείνας από το Σάββατο 30 Γενάρη και σε ανάρτηση πανό που ανέγραφε “δεν θέλουμε φαγητό - θέλουμε ελευθερία - όχι στον ρατσισμό”. Η ανάρτηση της ΚΕΕΡΦΑ στο διαδίκτυο των φωτογραφιών των βασανισμένων μεταναστών όπου αναφερόταν ή  ύπαρξη και άλλων τραυματιών αλλά και η ανάρτηση του ίδιου του πανό των απεργών πείνας φαίνεται πως δεν άρεσε στους αστυνομικούς φύλακες, οι οποίοι απάντησαν με εισβολή στο κελί τους και σε “ανάκριση” για το ποιοι έφτιαξαν το πανό, η οποία και κατέληξε στον ξυλοδαρμό ενός εξ' αυτών.

Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει πως “η έρευνα της ΕΛΑΣ για το περιστατικό του ρατσιστικού βασανισμού των μεταναστών όταν διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη Παρασκευή 29/1... χρειάζεται να ολοκληρωθεί άμεσα και να ανακοινώσει η ηγεσία της μέτρα κατά των υπεύθυνων. Ωστόσο, η ασυδοσία με την οποία κινούνται οι αστυνομικοί στο συγκεκριμένο ΠΡΟΚΕΚΑ χρειάζεται την αντιμετώπιση του ίδιου του υπουργού Προ.Πο Χρυσοχοΐδη”.

Οι μετανάστες διαμαρτύρονται και συνεχίζουν ως αυτή την ώρα την απεργία πείνας διότι δεν έχουν λάβει καμία εξήγηση ως προς το γιατί παρατείνεται η κράτηση τους παρόλο που έχουν συμπληρώσει 18 μήνες. Εξοργισμένοι είναι όμως όπως αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ και για τον τρόπο “διερέυνησης  του βασανισμού, που διεξάγει το κλιμάκιο της Αστυνομίας, το οποίο ενεργοποιήθηκε από την αρχηγό της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, έχουν κληθεί να επισκεφθούν τον ιατροδικαστή μόνο τρεις εκ των τραυματιών. Πρόκειται για τα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον βασανισμό και οι φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΚΕΕΡΦΑ.” Για τους υπόλοιπους τραυματισμένους, που φαίνονται σε δεύτερη ανάρτηση της ΚΕΕΡΦΑ που έγινε σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψει να κουκουλωθεί το γεγονός, ούτε λόγος από τους αστυνομικούς που διερευνούν την υπόθεση.