Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η ρατσιστική εκστρατεία δεν θα περάσει

Φοιτητές στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών ενάντια στον κυβερνητικό ρατσισμό

Με πρόσχημα την πανδημία κυβέρνηση, τοπικά στελέχη και μπάτσοι επιδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ένα μπαράζ χυδαίων και βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων και μέτρων.  

Χίος

Πρώτος και χειρότερος ο υπουργός Μετανάστευσης Ν.Μηταράκης, ετοιμάζει ένα καθεστώς απαρτχάιντ στα νησιά. Με ένα βίντεο του προς στους πολίτες της Χίου, ανήγγειλε την δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής για τους αιτούντες άσυλο. “Η νέα μεταναστευτική δομή του νησιού θα έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, θα κλείνει τα βράδια για όλους, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή εντός και μόνο εντός για όλους τους αιτούντες άσυλο” είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται δηλαδή για μία φυλακή. Στη περιοχή Θόλος, σε ένα βραχώδες σημείο, πάνω στη θάλασσα, εκτεθειμένο πλήρως στους δυνατούς βοριάδες της περιοχής, όπου οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους δεν θα έρχονται σε καμία επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. “Σε μια περιοχή που δεν επηρεάζει την ζωή του νησιού μας” όπως ανέφερε χωρίς καμία ντροπή.

Αφού καυχήθηκε πρώτα για την “επιτυχή φύλαξη” των συνόρων, που έχει οδηγήσει εκατοντάδες προσφύγων και παιδιών στο Αιγαίο, μας προέτρεψε να “αφήσουμε επιτέλους, το Μεταναστευτικό πίσω μας”. Σαν η οδυνηρή πραγματικότητα εκατομμυρίων ανθρώπων που ξεσπιτώνονται να μπορούσε να κρυφτεί κάτω από το χαλάκι των φυλακών που πάει να δημιουργήσει.

Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, η νεοδημοκράτισσα δήμαρχος Ελένη Βάκα ζήτησε στις 26/1, με επιστολή της προς το Υπουργείο παιδείας, “να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος” στα σχολεία της περιοχής. Ο δε Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Αθλητισμού Κώστας Γαλάνης με επιστολή προς την Υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή προτείνε τη λειτουργία Δ.Υ.Ε.Π (Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) εντός του στρατοπέδου της Ριτσώνας.   Miα χυδαία παρέμβαση που αποσκοπεί όπως τονίζει η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Ριτσώνας Πέπη Παπαδημητρίου “στο να διασπείρετε στους δημότες σας το φόβο και την αποστροφή για τα παιδιά μας εγείροντας ξενοφοβικά αντανακλαστικά, αλλά και στο να τους συσπειρώσετε εναντίον τους, αφού αφήνετε να εννοηθεί ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια τους.” Την επομένη, σε συνέντευξή της στο STAR, η υφυπουργός Μετανάστευσης Σ. Βούλτεψη, επιβεβαίωσε ότι οι ρατσιστικές ονειρώξεις της Δημάρχου αποτελούν ένα ήδη συζητημένο “εθνικό” σχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την μονιμοποίηση της εντός των στρατοπέδων εκπαιδευτικής διαδικασίας ανεξάρτητα από την πανδημία.

Τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη, το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκιδέων αποφάσισε ομόφωνα(!) ότι κανένα παιδί που διαμένει στο στρατόπεδο της Ριτσώνας δεν θα «επιβαρύνει» τα σχολεία της Χαλκίδας για το τρέχον σχολικό έτος. Όπως σχολιάζει με ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ “Με την απόφασή του αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν στερεί απλά το όνειρο από τα παιδιά αυτά, αλλά το κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να είναι πολύ προσεκτική η δημοτική αρχή όταν καταπατά συνταγματικά δικαιώματα και όταν πιάνει στο στόμα της τις «απόψεις της Εκπαιδευτικής Κοινότητας», η οποία με ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χαλκίδας λέει χαρακτηριστικά πως “Δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει η πανδημία ως καταλύτης για την περαιτέρω επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κανονικοποίηση του αποκλεισμού των προσφύγων και μεταναστών από την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας... Ως εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων υπερασπίζουμε και θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα των πιο ευάλωτων και αποστερημένων παιδιών στην εκπαίδευση, ώστε να πάνε όλα τα παιδιά στις τάξεις τους, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία, χωρίς αυθαίρετες απαγορεύσεις λόγω «υγειονομικού κινδύνου». 

Κόρινθος

«Μας κρατάνε φυλακισμένους επειδή δεν έχουμε χαρτιά. Δεν είμαστε δολοφόνοι για να μένουμε φυλακή 18 μήνες. Ξεκινήσαμε απεργία πείνας για να ακουστούμε. Ζητάμε ελευθερία.» δήλωσε στην ΚΕΕΡΦΑ κρατούμενος στο στρατόπεδο-φυλακή της Κορίνθου. Στην απεργία πείνας που ξεκίνησε της Δευτέρα 25/1 συμμετέχουν πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές αλλά και από Ινδία, Συρία και Αφρική. Καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν  πότε και με ποιους όρους θα αφεθούν ελεύθεροι.

Όπως αναφέρουν στην καταγγελία τους “για 1000 άτομα υπάρχει μόνο ένας γιατρός, ενώ σε κάθε πτέρυγα στοιβάζονται πάνω από 200 άτομα”. Με μόνο “αδίκημα” το ότι δεν έχουν χαρτιά, παρόλο που πολλοί από αυτούς έχουν διαμείνει για χρόνια στη χώρα, βρίσκονται φυλακισμένοι και αντιμέτωποι με τις αυταρχικές συμπεριφορές των αστυνομικών. Σε τελευταία επικοινωνία μαζί τους, οι απεργοί μας είπαν πως ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

“Ασφαλείς χώρες καταγωγής”

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικαιροποιείται ο κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής με την πρόσθεση του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. “Στην πράξη η ένταξη αυτών των δύο χωρών που αποτελούν και τις κύριες χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα σε αυτό τον κατάλογο, σημαίνει πως η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους γίνεται σχεδόν τυπική χωρίς να τηρείται καμία διαδικαστική εγγύηση και χωρίς να γίνεται επί της ουσίας εξατομικευμένη εξέταση και κρίση επί των λόγων δίωξης στη χώρα καταγωγής, με αποτέλεσμα οι απορριπτικές αποφάσεις να είναι σχεδόν βέβαιες. Ακόμα και σε περίπτωση άσκησης ενδίκων μέσων οι πιθανότητες δικαίωσης είναι πολύ μικρές και ως εκ τούτου επιταχύνεται και η διαδικασία της απέλασης” σύμφωνα με τη δικηγόρο Δ. Λιναρδάκη. 

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε αιφνίδια και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δημοσιοποιηθεί καμία αιτιολόγηση από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων και της αρμόδιας ομάδας εργασίας.