Εκπαίδευση και νεολαία
Σπουδαστές Δραματικών Σχολών: Σχολές ανοιχτές και ενάντια στον σεξισμό

29/1, Κινητοποίηση έξω από το Υπ. Πολιτισμού. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο βδομάδες, οι σπουδαστές σε δραματικές σχολές και σχολές χορού και κινηματογράφου κατέβηκαν σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού την Παρασκευή 29/1. Με πανό συμμετείχαν ο Σύλλογος Σποδαστών Δραματικών Σχολών, Σχολών Χορού και Κινηματογράφου, οι σπουδαστές της Τεχνών 100, της Αθηναϊκής Σκηνής, της Ακτίνας και της Δήλου. Παλεύουν για να ανοίξουν οι σχολές και να συνεχιστούν τα μαθήματα δια ζώσης με όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς δεν μπορούν να αντικατασταθούν διαδικτυακά λόγω και της φύσης του αντικειμένου. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία βρίσκεται σε ιδιωτικές σχολές και πρέπει να πληρώνει δίδακτρα.

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση στην εκπαίδευση την προηγούμενη μέρα ήταν έμπνευση για όλες και όλους, με πολλούς να δηλώνουν ότι θα πρέπει η συνέχεια να δοθεί από κοινού με τους υπόλοιπους φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Στο κέντρο της συζήτησης ήταν και η μάχη ενάντια στο σεξισμό, καθώς μετά τις αποκαλύψεις Μπεκατώρου, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με καταιγισμό καταγγελιών και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών ήταν εκεί, μοιράζοντας προκηρύξεις, που καλούσαν σε κλιμάκωση μαζί με το απεργιακό κίνημα που ξαναφουντώνει αυτή τη στιγμή ενάντια στην κυβέρνηση.

Οι Ε., Γ. και Κ. από τη σχολή χορού “Ακτίνα” δήλωσαν στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ότι θα ανοίξουν οι σχολές για να γίνουν τα μαθήματα. Το Υπουργείο και οι σχολάρχες έχουν πετάξει το μπαλάκι σε μας για να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα για το τι θα γίνει με τις σπουδές μας, που τις πληρώνουμε κιόλας. Είναι πολύ καλό βέβαια ότι γίνονται κινητοποιήσεις, δημιουργείται το πλαίσιο για πολιτικοποίηση και ψυλιαζόμαστε τι συμβαίνει και στα εργασιακά που δεν υπάρχει καμία προστασία. Γι' αυτό καλό θα ήταν να είμαστε καλύτερα συντονισμένοι και με τα σωματεία των καλλιτεχνών. Η πορεία των φοιτητών χθες ήταν πολύ μαζική, δυναμώνει τον αγώνα όλων μας. Θα ήταν καλό να κατέβουμε με το πανό μας στις φοιτητικές πορείες ενάντια στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Άνοιξε και το ζήτημα του σεξισμού. Δεν έχουμε ξανακατέβει στις 8 Μάρτη, φέτος θέλουμε να είμαστε εκεί”.

“Κάνουμε διαδικτυακά συνελεύσεις με μεγάλη συσπείρωση και είναι αξιέπαινο ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των καθηγητών μας”, μας είπαν ο Θάνος και η Έλενα, δευτεροετείς στην Ακαδημία Τεχνών 100. “Είναι βοηθητικό να βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι αντιδρούν, όπως οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Όσον αφορά στις καταγγελίες ενάντια στις σεξιστικές επιθέσεις έχουμε να πούμε ‘επιτέλους ήρθε η ώρα’. Στον χώρο της Τέχνης σίγουρα έπαιξε ρόλο το κίνημα που βγήκε όλο το προηγούμενο διάστημα και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Και ενάντια στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και στα εργασιακά”.