Η Αριστερά
Συνδιάσκεψη ΣΕΚ 2021: «Να είμαστε έτοιμοι για εργατική εναλλακτική»

7 Οκτώβρη 2020, Εφετείο Αθηνών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος στις 26, 27 και 28 Φλεβάρη. Η διαδικασία έγινε διαδικτυακά και περιείχε έξι συζητήσεις: «Η πολύπλευρη κρίση και τα καθήκοντά μας», «Ο ρόλος του ΣΕΚ και η εργατική εναλλακτική», «Το εργατικό κίνημα και οι πρωτοβουλίες μας», «Φοιτητές, μαθητές σε ξεσηκωνό», «Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα» 

και «Η πάλη των γυναικών». Μετά τις εισηγήσεις έγιναν 90 τοποθετήσεις και οι εργασίες έκλεισαν με την ψήφιση αποφάσεων και την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Παρουσιάζουμε εδώ την κεντρική Απόφαση της Συνδιάσκεψης και αποσπάσματα παρεμβάσεων από τις συζητήσεις. 


«Τα νοσοκομεία ήταν στην αιχμή της σύγκρουσης με την κυβέρνηση την τελευταία χρονιά και ο Άγιος Σάββας, που αποτελεί την καρδιά της παρέμβασής μας, ήταν μπροστά», είπε ο Κώστας Κ., γιατρός, από το Γκύζη, στη συζήτηση για το εργατικό κίνημα. «Σηκώσαμε τη μάχη ενάντια στην εγκληματική διαχείριση από νωρίς, τους ξεφτιλίσαμε και αυτό η κυβέρνηση το φοβάται. Γι' αυτό έχουμε τη δεύτερη προσπάθεια επί ΝΔ να με απολύσουν. Η συμπαράσταση είναι συγκλονιστική. Ο τοπικός πυρήνας έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Μπροστά μας είναι η κλιμάκωση του αγώνα. Η διοίκηση μάς πολεμά, όμως η δύναμη είναι με τη δική μας μεριά. Η οργή μπορεί να πνίξει την κυβέρνηση».

«Οι εξελίξεις στο χώρο των καλλιτεχνών και το ΣΕΗ είναι ραγδαίες», είπε ο Βασίλης Κ., ηθοποιός, από τα Πετράλωνα. «Το πολιτικό προχώρημα από το καλοκαίρι το ξέρουμε, ήταν περίοδος υποδειγματικής χειραφέτησης και ριζοσπαστικοποίησης. Τώρα ακόμα περισσότερο. Η ιστορία του Λιγνάδη ως ενός ανθρώπου εξουσίας έχει βγάλει κατακραυγή που πολιτικοποιείται σε αντικυβερνητικό επίπεδο. Η Ανατρεπτική Συσπείρωση έχει παίξει ρόλο. Η εκδήλωσή μας είχε μεγάλη επιτυχία και άνοιξε το δρόμο για την απόφαση του ΣΕΗ να συμμετέχει στις 8Μ. Έχει αλλάξει η άποψη ότι οι καλλιτέχνες δεν οργανώνονται. Μπαίνοντας στα μεγάλα ζητήματα που ανοίγουν, όπως για την αυτοδιαχείριση στο χώρο, μπορούμε να κερδίσουμε»,

«Ανάμεσα στους στόχους της κυβέρνησης όταν αναλάμβανε το 2019 ήταν να τσεκουρώσει επιδόματα και να επιτεθεί στο συνδικαλισμό», είπε ο Βασίλης Μ., εργαζόμενος στον επισιτισμό, από τους Αμπελόκηπους, «Τώρα έχει αναγκαστεί να πληρώνει επίδομα εν είδει μισθού σε 400 χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου και έχει “πετύχει” μια άνοιξη του συνδικαλισμού. Η παρέμβασή μας σαν Καμαριέρα βοήθησε και έχουμε πλέον σταθερή παρουσία σε ό,τι γίνεται. Είμαστε πιο δυνατοί και δυνατές, οι εκδηλώσεις για τις 8Μ έδειξαν την αυτοπεποίθηση των συναδελφισσών μας να μιλήσουν και να παλέψουν. Η πολιτική μέσα στα συνδικάτα έχει τεράστια σημασία και είναι ο δικός μας ρόλος να τη φέρνουμε».

«Η προσέγγιση του νοσοκομείου από τον πυρήνα μας ήταν επιτυχημένη και φάνηκε στην απεργία στις 23/2 που ήταν μεγάλη με παρουσία γιατρών, καθαριστριών, τραπεζοκόμων και εκπαιδευτικών μαζί τους», είπε η Άννα Μ., ιδιωτική υπάλληλος από τα Χανιά. «Εργαζόμενες μάζεψαν τα ψιλά τους για να πάρουν εφημερίδα, αναγνωρίζοντας το ρόλο μας. Πήγαμε επίσης ξανά στο ΤΟΜΥ Χανίων όπου μας ρώταγαν που ήμασταν τόσο καιρό, ενώ ξεκινάμε και μια προσέγγιση των σωματείων του ιδιωτικού τομέα στα οποία όλο και περισσότερος κόσμος οργανώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, κάνουμε το πρώτο μάζεμα με εργαζόμενους για τις 8Μ».

«Η απεργιακή συγκέντρωση των νοσοκομείων στις 23/2 ήταν ενιαία όλων των υγειονομικών, με οργανωμένη παρουσία από σωματεία, με ομιλίες, με πανό», είπε ο Γιάννης Κ., γιατρός, από τη Θεσσαλονίκη. «Η σύνδεση δε με τους φοιτητές μετά έδωσε αισιοδοξία σε όλους. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις μας και ο τρόπος που τις παλεύουμε κάνουν τη διαφορά. Υπάρχει μεγάλη οργή, αυτό είναι δεδομένο. Το νέο είναι η πολιτική συζήτηση που ανοίγει παντού. Η εφημερίδα είναι εργαλείο, οι στρατολογίες είναι κρίσιμες. Στο Ιπποκράτειο, η μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία ήταν από τα τμήματα που έχουμε μέλη. Πάμε για τις 8Μ και όλες τις μάχες, με στόχο να λειτουργήσουμε σαν πυρήνες μέσα στους χώρους».

Συντονιζόμαστε

«Η παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στο Βυζαντινό ενάντια στο ξεπούλημα των μουσείων έγινε, παρόλο που τα ΔΣ προσπάθησαν να την τορπιλίσουν», περιέγραψε ο Θωμάς Κ., εργαζόμενος στο Βυζαντινό, από το Νέο Κόσμο-Κουκάκι. «Μέσα από τους πυρήνες μας, την πολιτική και ιδεολογική ώσμωση εκεί, καταφέρνουμε πλέον να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τέσσερα σωματεία έβγαλαν τρίωρη στάση εργασίας. Συντονίσαμε τις ενέργειές μας, φτιάξαμε τα πανό μας και με την παρουσία μας έγινε μια επιτυχημένη διαμαρτυρία. Τώρα προσπαθούμε να συντονίσουμε τα μουσεία πανελλαδικά, το κλίμα θετικό, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη με το σκάνδαλο Λιγνάδη».

«Η σημασία των σωματείων είναι ξεκάθαρη», είπε ο Άγγελος Σ., τουριστικός συνοδός, από την Καλλιθέα. «Στον κλάδο μου, που οι ατομικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες είναι καθεστώς, το σωματείο αποδείχτηκε ο καθοριστικός παράγοντας για να πάρει ο κλάδος το επίδομα. Έτσι το σωματείο μεγάλωσε. Ο κόσμος δεν φοβήθηκε, όποιος κλάδος δέχτηκε επίθεση κατέβηκε στο δρόμο και η δική μας παρουσία έπαιξε ρόλο για συνεχείς κινητοποιήσεις. Ως Καμαριέρα βρεθήκαμε σε χώρους, κάναμε πράξη τη σύνδεση και την ενότητα των αγώνων. Έτσι ανοίγουμε την εργατική εναλλακτική».


«Από την πρώτη στιγμή της εκλογής Μητσοτάκη εκτιμούσαμε ότι μπορούμε να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, με την επαναστατική αριστερά στο κέντρο των πρωτοβουλιών και την εργατική τάξη να βάζει το δικό της πρόγραμμα. Η σημερινή τεράστια κυβερνητική κρίση μάς επιβεβαιώνει και ανοίγει αυτή την προοπτική», είπε η Λίλιαν Μ., από τα Δυτικά Αθήνας, στη συζήτηση για την περίοδο και τα καθήκοντα της επαναστατικής αριστεράς.

«Ο κόσμος της αριστεράς που μπαίνει σε κίνηση είναι περισσότερος από ποτέ», συνέχισε. «Η 8 Μάρτη είναι μεγάλη ευκαιρία. Και γιατί είναι πανεργατική απεργία, η πρώτη μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής κρίσης. Και γιατί ενώνει όλα τα εργατικά αιτήματα. Στόχος μας είναι να κατεβάσουμε κάθε εργατικό χώρο που παρεμβαίνουμε, πατώντας πάνω στην αλλαγή ότι οι εργαζόμενοι οργανώνουν πλέον οι ίδιοι τις μάχες τους, όπως το βλέπουμε εμείς για παράδειγμα στο Αττικό και το Δρομοκαϊτειο, αλλά και πολύ κόσμο από τις γειτονιές».

«Η δυναμική του φοιτητικού κινήματος είναι εμφανής», είπε η Μαρία Κ., από τη ΦΛΣ Αθήνας. «Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τα πανεπιστήμια με το νόμο που πέρασε αλλά και τις συλλογικές διαδικασίες με το κλείσιμό τους ένα χρόνο τώρα, αποτυγχάνει. Χιλιάδες είναι στους δρόμους σπάζοντας τον τρόμο και με προοπτική την ίδια τύχη να έχει ο νόμος. Παντού υπάρχει πιο καθαρά σύνδεση του φοιτητικού και με το εργατικό κίνημα, τους εκπαιδευτικούς, τους νοσοκομειακούς. Παίξαμε ρόλο και επηρέασαμε όλη την αριστερά να μπει στη μάχη. Επιμένουμε στην κλιμάκωση του αγώνα με συνελεύσεις και καταλήψεις. Η 8Μ και η 20Μ βρίσκονται στο κέντρο μας, τις οργανώνουμε όπως τα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια. Από μειοψηφικό, το “Κάτω η ΝΔ”, είναι τώρα σύνθημα χιλιάδων».

«Ο τοπικός μας πυρήνας έγινε αγνώριστος τον τελευταίο χρόνο», περιέγραψε η Τιάνα Α., από τον Πειραιά. «Αυτό που μας βοήθησε ήταν ότι κρατήσαμε τα ενιαία μέτωπα, όπως την ΚΕΕΡΦΑ ή τη δημοτική κίνηση με τις πρωτοβουλίες τους. Οι πολιτικές επιλογές μας και η συλλογική αντιμετώπισή τους έφερε νέα μέλη και αυτά με τη σειρά τους την αλλαγή. Νέοι σύντροφοι παίρνουν υπευθυνότητες, κάνουν εισηγήσεις, οργανώνουν τον πυρήνα. Η διατήρηση της σχέσης με το στρατόπεδο του Σχιστού ήταν επίσης σημαντική. Η τελευταία εκδήλωση εκεί ήταν πολύ πετυχημένη και ανοίγει τη δυνατότητα για μαζική συμμετοχή στις 20Μ. Με τον ίδιο τρόπο οργανώνουμε την 8Μ. Θα συνεχίσουμε τις αλλαγές».

«Ερχόμαστε μετά από μια βδομάδα μεγάλων μαχών και στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Ευκλείδης Μ. «Την Τρίτη τα νοσοκομεία ενώθηκαν με τους ντελιβεράδες και στη συνέχεια με τους φοιτητές, σε μια τεράστια διαδήλωση στα δικαστήρια, ένα “μικρό Εφετείο σαν τις 7 Οκτώβρη” όπως είπε χαρακτηριστικά μια συντρόφισσα. Χτες έγινε το πιο μαζικό φοιτητικό συλλαλλητήριο με συμμετοχή εκπαιδευτικών και διοικητικών του ΑΠΘ. Συνεχίζουμε με τις 8Μ, έχοντας ήδη μια πετυχημένη εκδήλωση και έναν κατάλογο καλεσμάτων που μεγαλώνει. Αντίστοιχα για τις 20Μ. Ο κόσμος της αλληλεγγύης συμμετέχει σε τέτοιες κινητοποιήσεις. Με το άνοιγμα της καμπάνιας οι ΕΛΜΕ έβγαλαν ανακοινώσεις ζητώντας να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μας περιμένουν μεγάλες πρωτοβουλίες και θα χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι για να ανοίξουμε την εργατική εναλλακτική».

Αντιστάσεις

«Το επιχείρημα της ΝΔ ότι είναι μια κυβέρνηση που μέσα στην πανδημία μπορεί να περνάει τις μεταρρυθμίσεις, μπαίνει πια ανοιχτά σε αμφισβήτηση λόγω των αντιστάσεων», τόνισε ο Σεραφείμ Ρ., από τα Χανιά. «Το δείχνει ο χώρος των εκπαιδευτικών, στον οποίο αυτές τις μέρες η Κεραμέως επιχείρησε τη δεύτερη κατά μέτωπο επίθεση μετά τις εκλογές για τα συμβούλια στις 7 Νοέμβρη. Και σε αυτή, όπως και στην πρώτη, ηττάται κατά κράτος. Η συμμετοχή στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση είναι συντριπτική πανελλαδικά. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι αναρωτιούνται, ποιοι θα με αξιολογήσουν; Οι Μπαμπινιώτηδες; Η κυβέρνηση που τα έκανε πλακάκια με τους Λιγνάδηδες; Οι Κικίλιες και οι Κεραμέως; Δεν έγινε αυτόματα. Δόθηκαν εσωτερικές μάχες με πρωτοβουλία της αριστεράς και ιδιαίτερα της επαναστατικής σε όλα μέτωπα. Οι πυρήνες μας πρέπει να αναβαθμίσουν την παρέμβασή τους στα σχολεία, όπου το κλίμα είναι εκρηκτικό».

«Σαν νέο μέλος θέλω να πω ότι οι πυρήνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα μας», είπε η Αναστασία Σ., από το Χαριλάου, στη συζήτηση για το ρόλο του ΣΕΚ και την εργατική εναλλακτική. «Εργάζομαι στο Ιπποκράτειο ως νοσηλεύτρια στην παθολογική. Από τότε που οργανώθηκα, και τους συναδέλφους μου μπορώ να τους προσεγγίσω πολύ καλύτερα και η εφημερίδα μας έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Είναι μια θετική εξέλιξη. Με υπομονή, επιμονή και καθημερινούς αγώνες. Επίσης πήγαμε για πρώτη φορά στη Λαϊκή της γειτονιάς μου και ο κόσμος μάς προσέγγιζε. Η δράση, η ενότητα και η γνώση, γιατί χρειάζεται να είμαστε γνώστες της εφημερίδας που προτείνουμε για να ενημερώνουμε σωστά, μόνο κέρδος έχει».

«Η εμβέλειά μας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ την τελευταία χρονιά», είπε ο Στέλιος Μ., από το Νέο Κόσμο-Κουκάκι. «Από την αρχή της πανδημίας, οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί στη σελίδα μας για να λαμβάνουν τις δημοσιεύσεις μας διπλασιάστηκαν. Υπάρχουν δημοσιεύσεις που έχουν φτάσει να διαβαστούν από 600 χιλιάδες ανθρώπους και να τις έχει δει ακόμα μεγαλύτερος αριθμός. Είναι κόσμος καινούργιος, όχι αυτός που είχαμε παραδοσιακά σχέση. Το καταλαβαίνουμε από τα σχόλια και τις αντιδράσεις του. Αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες και οι επιλογές μας την τελευταία χρονιά καθόρισαν το κίνημα και τους αγώνες του. Το ίδιο ισχύει για τους πυρήνες. Ο δικός μας έχει αλλάξει πολύ, με νέα μέλη, νεολαίους και εργαζόμενους. Να το αξιοποιήσουμε για τη συνέχεια»

«Είμαι νέα συντρόφισσα, γνώρισα το ΣΕΚ σε ανοιχτή εξόρμηση στο Πασαλιμάνι αρχές Δεκέμβρη», είπε η Χαρά Μ., από τον Πειραιά. «Αποφάσισα να οργανωθώ γιατί θέλω να παλέψω για μια κοινωνία που δεν καταπατά τα δικαιώματά μας και δεν υποβαθμίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής. Αυτές τις μάχες τις κερδίζεις μόνο συλλογικά. Οι σύντροφοι στον Πειραιά με εμπιστεύτηκαν με την υπευθυνότητα του πυρήνα. Παλιοί και νέοι μαζί οργανώνουμε τη χρέωση της εφημερίδας, τις συζητήσεις και την εβδομαδιαία δράση μας στο δήμο και το γκαράζ, το Τζάνειο, το Μεταξά. Οι εργαζόμενοι μας περιμένουν κάθε Παρασκευή. Συμπαρασταθήκαμε επίσης στη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι. Στο χώρο μου, οργανώθηκε μια συνάδελφος και συζητάμε για την ίδρυση σωματείου. Ένας μαθητής μου στο ΙΕΚ όπου διδάσκω, έγινε μέλος και στην Καμαριέρα. Μπορούμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο».

Καμπάνιες

«Είμαι φοιτήτρια και ταυτόχρονα στο χώρο του επισιτισμού», είπε η Κατερίνα Τ. από τα Πατήσια. «Οργανώθηκα πολύ πρόσφατα στο ΣΕΚ και στην Καμαριέρα. Ως νέο μέλος θέλω να επισημάνω το ρόλο των πυρήνων και των συζητήσεων που γίνονται εκεί. Θεωρώ ότι βοηθάνε όλους τους συντρόφους να οργανώσουν τις σκέψεις τους καθώς και να λύσουν τυχόν απορίες τους, ιδιαίτερα τα νέα μέλη. Ο ρόλος των πλατειών είναι επίσης σημαντικός, να μιλάμε με ανθρώπους για τις καμπάνιες μας. Πήρα την υπευθυνότητα της εφημερίδας, την οποία θα αναδιοργανώσουμε για να φτάνει σε περισσότερα χέρια. Λόγω των πολλών μετώπων έχουμε επίσης στόχο τις νέες στρατολογίες. Υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης στα Πατήσια, μια εργατική και ανήσυχη γειτονιά».

«Οι εβδομαδιαίες εξορμήσεις μας στο Κρατικό Νοσοκομείο πάνε χρόνια πίσω, αλλά ιδιαίτερα στην έναρξη της πανδημίας είπαμε ότι δε θα αφήσουμε τους υγειονομικούς μόνους», είπε η Πηνελόπη Κ., από τη Νίκαια. «Σε αυτό το διάστημα αποκτήσαμε μεγαλύτερη σχέση με το σωματείο και κερδίσαμε νέους συντρόφους. Θα σταθώ στη σημασία της σταθερής παρέμβασης, είτε στις πύλες είτε μέσα, μέσα από προσωπικό παράδειγμα: Το 2008 ήμουν στο νοσοκομείο Χανίων. Εκεί ερχόταν σταθερά συνεργείο της Εργατικής Αλληλεγγύης για ενημέρωση και πολιτική συζήτηση. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με το ΣΕΚ. Αν γινόταν πριν 13 χρόνια, σε αυτές τις συνθήκες πολλά περισσότερα μάτια και αυτιά είναι στραμμένα πάνω μας».

«Και στη “μακρινή” Ξάνθη οι μάχες είναι πολλές και μεγάλες», είπε η Βάσω Α. «Ένα χρόνο τώρα ζήσαμε συνεχείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις σε πολλούς κλάδους, νοσοκομεία, εκπαίδευση, καλλιτέχνες, επισιτισμός, φοιτητές. Παρά την αστυνομοκρατία, η αποφασιστικότητα του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Σαν πυρήνας είμαστε πιο προετοιμασμένοι για τις δυο μάχες που έχουμε μπροστά, τις 8Μ και 20Μ, με συμμετοχή εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών και με κόσμο που καταγγείλαμε μαζί τα εγκλήματα κατά των προσφύγων στο Παρανέστι και όλη την περιοχή. Έχουμε ανανενώσει την ένταξη συντρόφων στο ΣΕΚ, έχουμε αυξήσει τη διακίνηση του περιοδικού και της εφημερίδας, έχουμε σταθερή εξόρμηση στο παζάρι».