Εργατικό κίνημα
Οι Εργάτες της Τέχνης κλιμακώνουν

21/2, διαδήλωση καλλιτεχνών

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τώρα και παντού, στοπ στην εργασιακή επισφάλεια! Αυτή είναι η καθαρή απάντηση των σωματείων των εργατών της Τέχνης για να σταματήσουν και οι σεξιστικές επιθέσεις και οι εργοδοτικές αυθαιρεσίες, βάζοντας στο στόχαστρο την Υπουργό Πολιτισμού με το σύνθημα “Μενδώνη παραιτήσου” και όλη την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, με πρώτο σταθμό την Πέμπτη 4 Μάρτη με συγκέντρωση στο Υπουργείο Πολιτισμού στις 12 το μεσημέρι και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας. 

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που μαζικοποιήθηκε ακόμα μια φορά μέσα σε αυτή τη συγκυρία, έχει βάλει ήδη τα επόμενα βήματα, καλώντας στην απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Μάρτη και σε διήμερο κινητοποιήσεων στις 13 και 14 Μάρτη για τον ένα χρόνο από το λοκντάουν στον Πολιτισμό.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανασφάλειας και με την δημιουργικότητά μας σε καταστολή, ζούμε τώρα την έκρηξη των θαρραλέων και επώνυμων καταγγελιών, που ξεκίνησε πρώτα στον χώρο του Αθλητισμού για να ακολουθήσει ο χώρος του Πολιτισμού (και ευελπιστούμε το παράδειγμα αυτό να συνεχίσει σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους), αλλά κι ένα ολόκληρο κίνημα αλληλεγγύης, προστασίας και στήριξης προς τους καταπιεζόμενους, που βρίσκουν το κουράγιο να μιλήσουν.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και της εργασιακής αυθαιρεσίας, ας επαναφέρει τις Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους κλάδους και μαζί το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο - όποιος - κώδικας δεοντολογίας θα δημιουργηθεί από εμάς τους εργαζόμενους χωρίς άνωθεν παρεμβάσεις και θα αποκτήσει την εφαρμόσιμη ισχύ που απαιτείται. Με όλα αυτά ως δεδομένα και με κυρίαρχο σύνθημά μας, “Συλλογικές Συμβάσεις ΠΑΝΤΟΥ!”, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας», τονίζει το ΣΕΗ σε ανακοίνωσή του.

«Εμείς οι μέτριες, οι επαγγελματίες ομοφυλόφιλες, οι εδώ́ και ένα χρόνο εκτός δουλειάς, οι υπόλοιπες από́ τους 56 (που στήριζαν τη Μενδώνη), είμαστε υπερήφανες όσο ποτέ́ για τα σωματεία μας… Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το ΣΕΗ, τους συνάδελφους και συνοδοιπόρους ηθοποιούς… Τα σωματεία των εργαζομένων δεν τρομοκρατούνται και δεν θα πάψουν να μιλάνε και να αγωνίζονται μέχρι τη δικαίωση. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να ξέρει ότι όταν τα βάζει με έναν, τα βάζει με όλους μας», τονίζει το Σωματείο Εργαζόμενων στο Χώρο του Χορού.

Αιτήματα

Ταυτόχρονα δεν σταματάει η μάχη για επιδόματα σε όλους και όλες χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να σταματήσουν οι επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο. Να δοθούν όλες οι διευκολύνσεις, όπως επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων. 

Η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών οργανώνει την κινητοποίηση της Πέμπτης 4/3 με κέντρο το σύνθημα «Να φύγει η κυβέρνηση του σεξισμού και της ανεργίας». Είναι η κυβέρνηση που καλύπτει τους ντόπιους Weinstein και βάζει στόχο να ξηλώσει κάθε εργατικό κεκτημένο και τις συλλογικές συμβάσεις, δίνοντας το ελεύθερο στους εργοδότες και σε κάθε λογής «ιερά τέρατα» να αυθαιρετούν και να παρενοχλούν σεξουαλικά. 

Την Πέμπτη στο Υπουργείο, δίπλα στους εργάτες της Τέχνης θα βρίσκονται και οι σπουδαστές της Τέχνης, απαιτώντας να ανοίξουν οι δραματικές σχολές και οι σχολές χορού και κινηματογράφου για να γίνονται τα μαθήματα δια ζώσης. Μέσα από συνελεύσεις, οι σπουδαστές αποφασίζουν αποχές από μαθήματα στις 4 και 5 Μάρτη, συντονισμό με τα σωματεία για το διήμερο κινητοποιήσεων 14 και 15 Μάρτη, αλλά και τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση για τις γυναίκες στις 8 Μάρτη στην Κλαυθμώνος, όπως έκανε η συνέλευση των σπουδαστών της δραματικής σχολής «Δήλος».