Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη: Ετοιμαζόμαστε σε όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Οι προετοιμασίες για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 20 Μάρτη μπαίνουν στην τελική ευθεία σε μια σειρά από πόλεις και μέσα στα στρατόπεδα των προσφύγων και στις κοινότητες των μεταναστών.

Σαν κοινότητα των Καμερουνέζων που ζούμε στην Αθήνα πήραμε την απόφαση να συμμετέχουμε τόσο στη διαδήλωση στις 8 Μάρτη για τα δικαιώματα των γυναικών όσο και στις 20 Μάρτη, διεθνή μέρα διαδηλώσεων ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. 

Δεν αρκεί να δεχόμαστε ρούχα και παιχνίδια από διάφορες φιλανθρωπίες. Έχουμε έρθει εδώ, πολλοί από εμάς πριν από πολλά χρόνια, για να δουλέψουμε. Αυτό που θέλουμε είναι χαρτιά για εμάς και τα παιδιά μας και διευκολύνσεις στις επαφές μας με τις διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες. Πως να ακολουθήσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες αν δεν υπάρχει κανείς να μας εξηγήσει σε μια γλώσσα που να καταλαβαίνουμε. Θέλουμε να παλέψουμε μαζί με τους Έλληνες. Σαν κοινότητα αποφασίσαμε να είμαστε στη διαδήλωση και στις 20 Μάρτη ενάντια στο ρατσισμό γιατί τον βιώνουμε στις υπηρεσίες, στο δρόμο, στη δουλειά και χρειάζεται να τον σταματήσουμε. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε!

Μοντέστε, πρόεδρος της Κοινότητας του Καμερούν

Στο καμπ του Ελαιώνα υπάρχει οργή για τις συνθήκες στις οποίες ζούμε αλλά και για την αβεβαιότητα όσον αφορά το μέλλον. 

Θέλουμε πολύ να συμμετάσχουμε στη διαδήλωση στις 20 Μάρτη αλλά φοβόμαστε. Όταν πριν από μερικούς μήνες οργανώσαμε μια κινητοποίηση μέσα στο χώρο του καμπ, η οικογένεια ενός από αυτούς που πήραν το λόγο για να εκφράσει τα αιτήματα όλων μας, τιμωρήθηκε άμεσα. Του πήραν το τρίπτυχο δελτίο που είναι απαραίτητο για να μπορεί να  κινηθεί κανείς στην χώρα και να κάνει αίτηση για άσυλο και πάγωσαν τις διαδικασίες του. Έχει μείνει τώρα εδώ σε ένα αντίσκηνο και δεν ξέρει τι τον περιμένει αυτόν και την οικογένεια του. Πρέπει να μιλήσουμε μέσα στο χώρο του καμπ για τη διαδήλωση και πρέπει να βγούμε να διαδηλώσουμε αλλά χρειαζόμαστε τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ για να προετοιμαστούμε αλλά και για να μας υπερασπίσει εάν υπάρξουν συνέπειες. 

Μ., Aφγανή προσφύγισσα 

Στο στρατόπεδο της Μαλακάσας επικρατεί ηρεμία αλλά είναι επιφανειακή. Περάσαμε πολύ δύσκολες μέρες με τα χιόνια. Η λειτουργία των μοτέρ των κλιματιστικών που έχουμε για θέρμανση διακοπτόταν συνέχεια γιατί γέμιζαν με χιόνι και έπρεπε να βγαίνουμε να τα καθαρίζουμε. 

Ερχόμαστε από την Αφρική οι περισσότεροι και δεν είμαστε καθόλου προετοιμασμένοι για τέτοιες συνθήκες. Πάνω από το 90% αυτών που βρίκονται στο δεύτερο στρατόπεδο της Μαλακάσας έχουν έρθει στην Ελλάδα με κάποιο μικρό φουσκωτό και άρα με ελάχιστα ρούχα για το κρύο. Εγώ ήμουν ένας από τους τριακόσιους που βγήκαμε στην Κω και μετά από πολλά ρατσιστικά εμπόδια φτάσαμε εδώ στη Μαλακάσα. Ήμασταν οι πρώτοι. Στη συνέχεια ήρθε η καραντίνα. Ήταν και είναι πάρα πολύ δύσκολα. Μας βάλανε εδώ με στόχο να μας απελάσουν αλλά χρειάστηκε να παλέψουμε με πολύ βοήθεια για να μπορούμε να κάνουμε αιτήσεις ασύλου. 

Πρέπει λοιπόν να οργανωθούμε και να είμαστε πολλοί στις 20 Μάρτη στη διαδήλωση. Η παρουσία και οι εξορμήσεις της ΚΕΕΡΦΑ μας βοηθούν πολύ σε αυτή την κατεύθυνση. Τα κράτη της Ευρώπης, το Ελληνικό κράτος θεωρούν πως επειδή είμαστε μαύροι δεν είμαστε ίσοι. Στις 20 Μάρτη πρέπει να τους στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα πως είμαστε όλοι άνθρωποι, ίσοι και με φωνή που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ο ρατσισμός είναι υπόθεση όλων μας και γι' αυτό πρέπει να είμαστε όλοι στην Ομόνοια!

Πασκάλ, Πρόσφυγας από το Καμερούν

Το Σάββατο στις 20 Μάρτη η Θεσσαλονίκη συντονίζεται με το διεθνές κίνημα για την Παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό. Θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο που έχει καλεστεί στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου. Για τις ερχόμενες εβδομάδες έχει οργανωθεί ένα πλούσιο πρόγραμμα παρεμβάσεων στις σχολές, στις γειτονιές, στους εργατικούς χώρους και στα καμπ της Θεσσαλονίκης. 

Η δράση του αντιρατσιστικού κινήματος μπορεί να επιβάλει ότι θα κλείσουν τα καμπ, θα στεγαστούν οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας και θα πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας. Ήδη, από την προηγούμενη βδομάδα κάποια από τα προσφυγόπουλα του καμπ των Διαβατών άρχισαν να πηγαίνουν σχολείο. Συνεχίζουμε για μεγαλύτερες νίκες. 

Το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 7μμ οργανώνουμε διαδικτυακή εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με πλούσιο πάνελ από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, γιατρούς και κόσμο του αντιρατσιστικού κινήματος.  Θέλουμε να αντηχήσει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Ηλέκτρα Π., ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης 

Η 20 Μάρτη είναι μια μεγάλη μάχη απέναντι στη ρατσιστική κυβέρνηση Μητσοτάκη και τους τοπικούς παράγοντες της ΝΔ που πρωτοστατούν σε συνάξεις μίσους σαν αυτή που έγινε πρόσφατα στον Έβρο. Η κυβέρνηση πέρσι τέτοιο καιρό ανήγαγε το κυνήγι προσφύγων σε “εθνική υπόθεση”, κινητοποιώντας επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση των “εισβολέων”.  

Αυτές οι βάρβαρες πολιτικές μπορούν να ανατραπούν μόνο με την κινητοποίηση της μεγάλης πλειοψηφίας, των εργατικών σωματείων, του κόσμου της δουλειάς και της γειτονιάς, της νεολαίας, της μειονότητας σε σύνδεση με τους πρόσφυγες στα καμπ. Η 20 Μάρτη μπορεί να γίνει ένας σημαντικός σταθμός.

Παντελής Αποστολίδης, ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης

Η ΚΕΕΡΦΑ στο Βόλο μπαίνει να οργανώσει βήμα το βήμα τη συμμετοχή στην αντιρατσιστική 20 Μάρτη. Καταρχήν, με τη νεολαία μπροστά. ΗΜΜY, Aρχιτεκτονική και Iχθυολογία είναι τρεις σχολές στις οποίες οργανώνουμε άμεσα τη συμμετοχή. Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε αναβρασμό και στο Βόλο. Ο κόσμος που παλεύει την Κεραμέως και οργανώνει την 8 Μάρτη είναι και αυτός που θα κατέβει για να διεκδικήσει ανοιχτές σχολές και πόλεις για τους πρόσφυγες. 

Εξόρμηση θα κάνουμε και στη Δομή προσφύγων στην Άλλη Μεριά, με σκοπό να συμμετέχουν στη διαδήλωση. Με τους πρόσφυγες, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα και την Αριστερά για να δώσουμε άλλο ένα χαστούκι στην ρατσιστική κυβέρνηση της ΝΔ.

Τάσος Τσιούνης, ΚΕΕΡΦΑ Βόλου

Η καταδίκη των νεοναζί σαν εγκληματική οργάνωση ήταν μια τεράστια νίκη του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος.

Με αυτήν την παρακαταθήκη συνεχίζουμε τη μάχη με την κυβέρνηση της ΝΔ που κλιμακώνει τη ρατσιστική πολιτική στους πρόσφυγες και τους μετανάστες προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα αλλού και όχι στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει μέσα στους εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές μέσα από τις παρεμβάσεις μας στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια αλλά και με τις συλλογικότητες της πόλης. Πάμε τις επόμενες μέρες να ξεσηκώσουμε τις κοινότητες των μεταναστών, τις γειτονιές μας, και να οργανώσουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο και στα Χανιά.

Μαρία Καλιτσουνάκη, ΚΕΕΡΦΑ Χανίων


Μας καλούν διεθνώς

6000 Sardine, Ιταλία

Aufstehen gegen Rassismus, Γερμανία

Comité 21 Maart, Ολλανδία

Crida Contra el Racisme i el feixisme, Βαλένθια, Ισπανικό κράτος

Faellesinitiativet mod Racisme og Diskrimination, Δανία

Hepimiz Gocmeniz – Irkciliga Hayir, Τουρκία

ΚΕΕΡΦΑ, Ελλάδα

Love Aotearoa Hate Racism, Auckland, Νέα Ζηλανδία

Platform 21/03 against racism, Βέλγιο

Plattform fur eine menschliche Asylpolitik, Αυστρία

Stand Up To Racism, Βρετανία

Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, Καταλωνία

United Against Hate, ΗΠΑ

United Against Racism and Fascism, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

United Against Racism, Ιρλανδία

Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi, Πολωνία


Διαδηλώσεις Πανελλαδικά

Αθήνα: Ομόνοια 3μμ

Θεσσαλονίκη: Άγαλμα Βενιζέλου 12μεσ

Πάτρα: πλ. Γεωργίου 12μεσ

Γιάννενα: Περιφέρεια 12μεσ

Βόλος: πλ. Αγίου Νικολάου 1μμ

Χανιά: πλατεία Αγοράς 12μεσ

Ηράκλειο: πλ. Ελευθερίας 12μεσ

Ξάνθη: κεντρική πλατεία 12μεσ