Εκπαίδευση και νεολαία
Σχολές ανοιχτές, χωρίς μπάτσους

10/3, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Αθήνα

Χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες διαδήλωσαν στις 10 Μάρτη στο κέντρο της Αθήνας στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που οργανώθηκε από τους φοιτητικούς συλλόγους με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το κλείσιμο των σχολών. Στο πλευρό τους διαδήλωσαν και δεκάδες μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί και γονείς.

Ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, η καταστολή, η εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας, ο σεξισμός και φυσικά το αίτημα για άνοιγμα των σχολών, ήταν οι βασικές αιχμές στα συνθήματα και τα πανό των συλλόγων.

Χαρακτηριστικό το σύνθημα «Μπάτσοι στις σχολές, σε δρόμους, γειτονιές κι ο λαός πεθαίνει στις εντατικές» που φωνάχτηκε μαζί με το «Φοιτητές – Εργατικά – Μια φωνή και μια γροθιά» και συνθήματα ενάντια στους Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χρυσοχοΐδη και Μενδώνη.

Το παρών μαζί με τους συναδέλφους τους από τις σχολές της Αθήνας, έδωσε κι ένα πολυπληθές και δυναμικό μπλοκ από το Κέντρο Αγώνα της Σχολής Καλών Τεχνών του Ναυπλίου.

«To Ναύπλιο είναι μια επαρχιακή πόλη και ίσως έχουμε το προνόμιο να μην είμαστε στο κέντρο της καταστολής. Αυτό όμως ήταν που μας ώθησε να βγούμε να κάνουμε την αρχή και να αναλάβουμε δράση. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για αναβολές στον αγώνα. Το σύνθημά μας είναι όλες οι σχολές κέντρα αγώνα. Έτσι κάναμε κι εμείς. Συσπειρωθήκαμε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των δύο τμημάτων, καλέσαμε συλλογικότητες και τοπικούς φορείς της Αργολίδας και το κάναμε πράξη» μας λέει ο Κώστας και συμπληρώνει από δίπλα ο Γιάννης: «Είναι κι ένας τρόπος μετά από τόσο καιρό με κλειστές τις σχολές, να τις ξαναζωντανέψουμε με δική μας πρωτοβουλία και να τις διαμορφώσουμε όπως θέλουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Συντονιζόμαστε με αντίστοιχες πρωτοβουλίες που υπάρχουν σε σχολές άλλων πόλεων. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις καταλήψεις στις πρυτανείες. Και καλούμε σε όλες τις σχολές να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα και με συνελεύσεις να μετατραπούν σε κέντρα αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχουν τέτοια δείγματα. Σήμερα ήρθαμε στο συλλαλητήριο της Αθήνας να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας. Και συνεχίζουμε. Το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 10 Μάρτη γίνεται με αφορμή τον ένα χρόνο των κλειστών πανεπιστημίων, ο νόμος της Κεραμέως έχει ψηφιστεί και βλέπουμε όλα τα αίσχη που κάνει η κυβέρνηση σε κάθε επίπεδο. Δεν υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να τελειώνουμε με αυτά. Θεωρούμε ότι η πολυμορφία είναι δύναμη και γι’ αυτό συνδυάζουμε τις αγωνιστικές μας δράσεις όπως το να κατεβαίνουμε σε διαδηλώσεις, με άλλα καλλιτεχνικά κυρίως, δρόμενα, τα οποία τα δημοσιοποιούμε μέσω της σελίδας μας στα social media Κέντρο Αγώνα Φοιτητριών – Φοιτητών Σχολής Καλών Τεχνών Ναυπλίου».

Μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες από το Κέντρο Αγώνα του Ναυπλίου, διαδήλωσε το ΣΕΚ στις σχολές και οι Μαθητές/τριες Anticapitalista.

Σε ανακοίνωσή του αμέσως μετά τις διαδηλώσεις της 10 Μάρτη, το ΣΕΚ στις σχολές σημειώνει:

«Ξανά χιλιάδες φοιτητές κι φοιτήτριες στους δρόμους. Έχουμε την δύναμη μπορούμε να τους γκρεμίσουμε. Η μαζική συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών αποδεικνύει στην πράξη τη διάθεση να συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη. Για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές με τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, για να διεκδικήσουμε ότι θα αποκτήσουν ξανά ζωή και, αγώνας για τη γνώση και τις ελευθερίες μας και όχι για τις συμμορίες του Χρυσοχοΐδη.

Προχωράμε σε γενικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές, σε ανοιχτές εκδηλώσεις και οργανώνουμε την συνεχεια.

Καλούμε σε νέο συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων για να οργανωθούν οι επόμενες κινητοποιήσεις.

18 Μαρτίου οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες. Ενάντια στην επίθεση στον συνδικαλισμό και την απόλυση του Κώστα Καταραχιά προέδρου του σωματείου εργαζομένων Άγιος Σάββας. Καλούμε πράξη το σύνθημα που φωνάζουμε στα μεγάλα συλλαλητήρια "Φοιτητές - εργατιά - Μια φωνή και μια γροθιά".

20 Μάρτη ενάντια στον Ρατσισμό και την φασιστική απειλή. Ενάντια στην ρατσιστική απειλή της κυβέρνησης οργανώνουμε την μαζική συμμετοχή της νεολαίας στα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια. Σεξισμός ρατσισμός και τρομοκρατία κάτω η Νέα Δημοκρατία».

Την Πέμπτη 18/3, προγραμματίζεται Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων για να συζητηθεί και να οργανωθεί η συνέχεια.


Θεσσαλονίκη

Ο πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκε με νέα μεγάλα συλλαλητήρια την εβδομάδα που πέρασε. Μετά τις μαζικές απαντήσεις στις αστυνομικές επιθέσεις στο ΑΠΘ την τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη, ήρθε η νέα εισβολή των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο για να πυροδοτήσει ακόμα μαζικότερες διαδηλώσεις.

Η ανταπόκριση του Ευκλείδη Μακρόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ατελείωτο το ποτάμι του κόσμου που διαδήλωσε την Πέμπτη 11/3 για ώρες και με τρομερό παλμό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενάντια στην καταστολή και της προκλήσεις του Χρυσοχοΐδη και της κυβέρνησης. Πολλές χιλιάδες φοιτητές/τριες, αλλά και πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι/ες της πόλης διαδήλωσαν ενάντια στην επιχείρηση εκκένωσης και καταστολής της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ τα ξημερώματα της ίδιας μέρας. 

Δεκάδες ασφαλίτες και MAT εισέβαλαν στο χώρο του ασύλου, ψέκασαν με χημικά και προσήγαγαν 33 φοιτητές/τριες, ενώ 16 από τις προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας και αφέθηκαν ελεύθεροι/ες. Προς το τέλος της μεγάλης πορείας, και καθώς έφτανε προς τα πανεπιστήμια, δέχθηκε επίθεση με δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης από την αστυνομία που είχε αποκλείσει σε εκείνο το ύψος την πρόσβαση προς το ΑΠΘ κόβοντας από το πρωί την πόλη στα δύο. Παρά το ότι το κέντρο της πόλης πνίγηκε στα χημικά, η πορεία συνεχίστηκε κανονικά μέχρι και το άγαλμα Βενιζέλου απ' όπου και ξεκίνησε. 

Την προηγούμενη της μεγάλης κινητοποίησης, την Τετάρτη 10 Μάρτη, χιλιάδες φοιτητές ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συλλόγων τους, διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης για τον ένα χρόνο από το κλείσιμο των σχολών, ενώ το βράδυ της 9ης Μαρτίου είχε προηγηθεί η αποτυχημένη μεταμεσονύκτια επιχείρηση εκκένωσης της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ. Κάθε πρόκληση της κυβέρνησης ξεσηκώνει όλο και μαζικότερες αντιδράσεις, με τα αντικυβερνητικά συνθήματα να πληθαίνουν από τους διαδηλωτές. Το πανεκπαιδευτικό κίνημα και στη Θεσσαλονίκη, δείχνει το δρόμο για την ανατροπή όχι μόνο του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, αλλά και της κυβέρνησης. Και συνεχίζει».

Η επίθεση στους φοιτητές του ΑΠΘ έβγαλε ξανά, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το φοιτητικό κίνημα στους δρόμους και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πανεπιστημιακοί

Ταυτόχρονα – στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από τον πρύτανη του ΑΠΘ που επιμένει να στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπούν τους φοιτητές του - οξύνονται οι αντιδράσεις και από τη μεριά πανεπιστημιακών. 

Σε ανακοίνωσή τους με αφορμή την εκκένωση της κατειλημμένης πρυτανείας του ΑΠΘ από τα ΜΑΤ, καθηγητές του ΑΠΘ και του Πα. Μακ. Τονίζουν: « Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να σταθούμε στο πλευρό των φοιτητών και των φοιτητριών μας και να συνεχίσουμε συντεταγμένα τον αγώνα μας εναντίον του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη».

Η στάση καθηγητών του ΑΠΘ στο πλευρό των φοιτητών, έδωσε και τις συγκλονιστικές εικόνες όπου μια ημέρα μετά την εισβολή της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε δια ζώσης μάθημα στη Νομική της Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο που η κυβέρνηση κρατάει κλειστές τις σχολές. Φοιτητές/τριες και καθηγητής έκαναν το μάθημα στα γρασίδια του ΑΠΘ, περικυκλωμένοι από άντρες των ΜΑΤ.

Μια σειρά σύλλογοι μελών ΔΕΠ πανελλαδικά, καταγγέλουν με ανακοινώσεις τους τις αστυνομικές επιθέσεις στο ΑΠΘ και συνολικότερα την παρουσία της αστυνομίας στις σχολές.

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Σύγκλητος του Παντείου σημειώνοντας ότι «η παρουσία δυνάμεων αστυνόμευσης μέσα στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί εντάσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που λειτουργεί σε περιβάλλον αυτοδιοίκητου και είναι η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί την ελευθερία του λόγου και της».


Βόλος

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις φοιτητών και μαθητών έγιναν στις 10 Μάρτη και την επόμενη μέρα μετά την εισβολή στην κατάληψη του ΑΠΘ. 

Το κλίμα αυτό διαμορφώθηκε μετά από στις συνελεύσεις 4 τμημάτων που είχαν κόσμο και πήραν αγωνιστικές αποφάσεις, για τετραήμερο αποκλεισμό του Θόλου, και ξανά πορεία την Πέμπτη.  Οι ηλεκτρολόγοι, οι αρχιτέκτονες και το τμήμα ειδικής αγωγής πήραν απόφαση για τις 20 Μάρτη και από αυτές τις σχολές ήρθαν αρκετοί φοιτητές στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Θόλο. Τέλος, τα τμήματα των Ηλεκτρολόγων και Πολ. Μηχανικών πήραν απόφαση για συγκέντρωση στο νοσοκομείο την Πέμπτη 18 Μάρτη που είναι μέρα απεργίας ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά.

Εύη Τσιούνη

Χανιά

Άλλη μια βδομάδα όπου ο φοιτητικός σύλλογος του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν παρών στους αγώνες που έχουν ανοίξει. 

Την Δευτέρα 8 Μάρτη συμμετείχε στην μαζική απεργιακή κινητοποίηση για τη μέρα της γυναίκας, την Τρίτη, ο σύλλογος πήρε μέρος σε απογευματινή συγκέντρωση αντικατασταλτικού χαρακτήρα. Τετάρτη 10 Μάρτη έγινε μαζική πορεία στο κέντρο της πόλης, με αίτημα ανοιχτές σχολές με ουσιαστικά μέτρα για την Υγεία και χωρίς αστυνομία. Η εβδομάδα έκλεισε με συμμετοχή του συλλόγου στις συγκεντρώσεις της Πέμπτης 11/3 για τα γεγονότα στο ΑΠΘ και της Παρασκευής 12/3 ενάντια στην εξόντωση του Δ. Κουφοντίνα.

Βαγγέλης Κωνσταντουλάκης