Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20Μ - Όλοι στους δρόμους: ΗΠΑ - Με τους εργάτες της Amazon κόντρα στο ρατσισμό…

Φωτό: Valerie Macan, AFP

Στον απόγειο των διαδηλώσεων Black Lives Matter, ο ιδιοκτήτης της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε ποτέ να διαθέτει πλούτο 200 δισεκατομμυρίων, ο άνθρωπος του οποίου ο πλούτος εκτοξεύτηκε κατά 80% μέσα στην πανδημία, φτάνοντας έτσι να κερδίζει 90 επιπλέον δισεκατομμύρια την ίδια περίοδο που 20 εκατομμύρια Αμερικανοί/

ες ζουν με επιδόματα ανεργίας, δώρισε 10 εκατομμύρια για την “αντιμετώπιση του συστημικού ρατσισμού”.

Σε δελτίο Τύπου για τις δωρεές της, η Amazon σημείωνε: “Οι ζωές των μαύρων μετράνε. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους μαύρους εργαζόμενους, πελάτες και συνεργάτες μας και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε να χτιστεί μια χώρα και ένας κόσμος που όλοι θα μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και χωρίς φόβο”. Η Amazon είπε ότι θα ενισχύσει οργανώσεις “που δουλεύουν για την κοινωνική δικαιοσύνη και για την βελτίωση της ζωής των μαύρων και των αφροαμερικανών”.

Ο Μπέζος έβγαζε 11 εκατομμύρια την ώρα, τη στιγμή που οι εργάτες και οι εργάτριες της Amazon πήραν αύξηση κάτι λιγότερο από ένα δολλάριο την ώρα. Μετά από τρεις μήνες πανδημίας η Amazon κατάργησε το επίδομα επικινδυνότητας των υπαλλήλων της.

Η Amazon και ο Τζεφ Μπέζος αρνούνται να αναγνωρίσουν πώς ένα πλειοψηφικά μαύρο εργατικό δυναμικό που οργανώνεται συνδικαλιστικά για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας είναι το πραγματικό κλειδί της πάλης ενάντια στον συστημικό ρατσισμό.

Το κατά πλειοψηφία μαύρο και γυναικείο εργατικό δυναμικό σε μια από τις αποθήκες της Amazon αυτή τη στιγμή οργανώνεται σε σωματείο και ψηφίζει την ένταξη του σωματείου στο Συνδικάτο Εργαζόμενων Λιανικής, Χονδρικής και Πολυκαταστημάτων (RWDSU) του Μπεσεμέρ στην Αλαμπάμα. Το Μπεσεμέρ, ένα νοτιοδυτικό προάστιο του Μπέρμινγκχαμ, είναι μια φτωχή πόλη, με κυρίως μαύρους/ες κατοίκους, στην οποία πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο κατώτατος μισθός που ορίζει η πολιτεία είναι μόλις 7.25 δολάρια.

Το Συνδικάτο RWDSU έχει μια μακρά ιστορία στον Νότο και αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί 75 χιλιάδες εργαζόμενους/ες στη βιομηχανία πουλερικών. Έχουν βοηθήσει στην καμπάνια “Bamazon” (σ.σ: βγαίνει από τις λέξεις Μπάμα, όπως αποκαλούν οι ντόπιοι την Αλαμπάμα, και Amazon) προσεγγίζοντας τους, κυρίως μαύρους, εργαζόμενους των αποθηκών στο Μπεσεμέρ. Αν η Amazon πραγματικά πίστευε ότι οι ζωές των μαύρων μετράνε, θα είχε ήδη αναγνωρίσει το σωματείο, αντί να ξοδεύει 3.200 δολάρια τη μέρα σε έναν και μόνο σύμβουλο που δουλειά του είναι να σπάσει τον συνδικαλισμό.

Σπίθα

Αλλά ο αγώνας των εργατών/τριών έχει εμπνεύσει όλη τη χώρα. Και αν οι εργαζόμενοι/ες της Amazon στο Μπεσεμέρ κερδίσουν το σωματείο τους, αυτό θα είναι μια νίκη για τη φυλετική ισότητα όσο και για τα εργατικά δικαιώματα – δυο πράγματα που ξέρουμε ότι δεν διαχωρίζονται. Μια νίκη για το σωματείο θα μπορούσε να αποτελέσει τη σπίθα για μια καμπάνια συνδικαλιστικής οργάνωσης στο 400 χιλιάδων προσωπικό στις εκατοντάδες αποθήκες και σημεία παράδοσης της Amazon στις ΗΠΑ.

Το να οργανωθούν οι εργάτες και οι εργάτριες της Amazon σε σωματεία και συνδικάτα, θα είναι ορόσημο για την εκπροσώπηση της εργατικής τάξης, που εδώ και καιρό βρίσκεται σε ύφεση. Καθώς πέφτει η παραγωγή στις ΗΠΑ, η συμμετοχή στα σωματεία έχει συρρικνωθεί σε ένα 11% την περασμένη χρονιά, από 30% που ήταν το ποσοστό για τους μη αγροτικούς τομείς το 1964.

Στις 20 Μάρτη, ακτιβιστές και ακτιβίστριες από τις ΗΠΑ θα κινητοποιηθούν για τη διεθνή ημέρα World Against Racism. Η μέρα αυτή είναι ταυτόχρονα και η δεύτερη μέρα της διεθνούς αλληλεγγύης για τους/τις εργάτες/τριες της Amazon. Είναι η ιδανική στιγμή για να τιμήσουμε τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και την καταπίεση των εργατών/

τριών. Θα συντονιστούμε με τον υπόλοιπο πλανήτη στην αναβάθμιση του αντιρατσιστικού κινήματος παντού και θα αναδείξουμε τη μάχη των 5.800 εργαζόμενων στις αποθήκες του βαθέος Νότου για να βελτιώσουν τις κοινότητές τους, τους εργατικούς τους χώρους, τις ζωές τους. Αλληλεγγύη!

Virginia Rodino, 
United Against Hate