Η συναυλία της ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο 18 Οκτώβρη στο Πασαλιμάνι δίνει συνέχεια στον αγώνα για να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των 600 προσφύγων στο ναυάγιο της Πύλου. Να γίνει η δίκη και η καταδίκη των ενόχων στο Ναυτοδικείο Πειραιά για το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα στη Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Να μην περάσει η συγκάλυψη της κυβέρνησης που από την πρώτη μέρα έχει κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους υπεύθυνους και να κουκουλώσει τη δολοφονία.
Είναι μια μάχη που μπορεί να κερδηθεί από το κίνημα που, πάνω από δυο χρόνια τώρα, έχει αγκαλιάσει το αίτημα για δικαιοσύνη για τους επιζώντες και τα θύματα του ναυαγίου. Που απαιτεί να πάνε στη φυλακή τόσο οι φυσικοί όσο και οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος -οι λιμενικοί που το εκτέλεσαν και οι κυβερνητικοί που έδωσαν την εντολή. Και που φωνάζει «όχι άλλες Πύλους», να σταματήσουν οι φονικές επαναπροωθήσεις.
Κάθε βήμα που έχει γίνει σε αυτή την κατεύθυνση είναι αποτέλεσμα της μαζικής δράσης αυτού του κινήματος στο πλευρό των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων: των συλλαλητηρίων, των συναυλιών, των μηνύσεων, των συνεντεύξεων τύπου, των παραστάσεων και των διαμαρτυριών. Μόνο έτσι έγινε δυνατή πριν λίγους μήνες η ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά δεκαεπτά στελεχών του λιμενικού, ανάμεσα στους οποίους είναι και ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του.
Σε πολύ μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της υπόθεσης είναι πανομοιότυπη με αυτή των Τεμπών. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να θάψει την αλήθεια βρήκε απέναντί της τους επιζώντες, τους συγγενείς των θυμάτων και το κίνημα αλληλεγγύης. Σε αυτό το μπρα ντε φερ που, όπως και στα Τέμπη, έχει πολλά και διαφορετικά επεισόδια αυτά τα δυόμιση χρόνια, η πλευρά των θυμάτων κατάφερνε κάθε φορά με τη συμπαράσταση που κέρδιζε να αποτρέπει το κουκούλωμα.
Σε αυτό τον ανυποχώρητο δρόμο χρειάζεται να συνεχίσει απέναντι στην κυβέρνηση και τον Κικίλια που έχει αναλάβει για λογαριασμό της τόσο την κάλυψη των δολοφόνων, όσο και τη συνέχιση των πολιτικών που οδηγούν σε Πύλους. Αυτό ακριβώς σηματοδότησε η πρώτη του απόφαση ως υπουργού Ναυτιλίας τον περασμένο Μάρτη με την αναβάθμιση ενός από τους πρωτεργάτες του εγκλήματος, του Τρύφωνα Κοντιζά, σε Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος.
Έστειλε έτσι διπλό μήνυμα. Από τη μία προς το Ναυτοδικείο να μην ασκηθεί ποινική δίωξη στον Κοντιζά -όπως και έγινε και η περίπτωση του μπήκε μαζί με άλλους τρεις στο αρχείο. Και από την άλλη προς το αντιρατσιστικό κίνημα και το κίνημα αλληλεγγύης ότι οι επαναπροωθήσεις είναι επίσημη κυβερνητική πολιτική και όσοι έχουν «εμπειρία» θα επιβραβεύονται και θα αξιοποιούνται.
Η συνέχεια είναι γνωστή: Νέες επαναπροωθήσεις με τελευταία καταγεγραμμένη από το Aegean Boat Report μόλις στα τέλη Σεπτέμβρη κοντά στη Λέσβο. Νέα περιπολικά του λιμενικού νότια της Κρήτης ώστε μαζί με φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού να αποτρέπουν τις βάρκες από τη Λιβύη που θα έπρεπε να διασώζουν. Και μεγαλύτερη εμπλοκή και στήριξη στη γενοκτονία στη Γάζα.
Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να καταδικάσει την πειρατεία του Ισραήλ στον Global Sumud Flotilla και την απαγωγή των ακτιβιστών/ριών του, παράνομα, σε διεθνή ύδατα, κατά παράβαση όλων των διεθνών συμβάσεων και νόμων. Αν η «στρατηγική συμμαχία» με το γενοκτονικό κράτος είναι η μία πλευρά, η άλλη είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση και το λιμενικό της παραβιάζουν συστηματικά αντίστοιχους νόμους σε διεθνή και εγχώρια ύδατα. Όσους πύρινους λόγους για τήρηση και σεβασμό στη νομιμότητα και αν βγάζουν, η πραγματικότητα δεν κρύβεται.
Αυτό έκαναν και με τους 750 πρόσφυγες του Αντριάνα. Που, ενώ έπλεε σε κατάσταση κινδύνου στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης και είχαν υποχρέωση να το διασώσουν, το κοιτούσαν επί 15 ώρες και προσπαθούσαν να το κατευθύνουν προς την Ιταλία. Και στη συνέχεια, μέσα στο σκοτάδι και αφού είχαν ξεφορτωθεί όλους τους αυτόπτες μάρτυρες από τα παραπλέοντα πλοία, το ρυμούλκησαν συνειδητά για να το επαναπροωθήσουν και το βούλιαξαν πνίγοντας πάνω από 600 ανθρώπους.
Πώς λοιπόν να καταδικάσουν ένα έγκλημα που και οι ίδιοι έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν κατά των μεταναστών και των προσφύγων; Και το οποίο δικαιολογούν και υπερασπίζονται ξεδιάντροπα ως «εθνικό καθήκον»; Αναβαθμίζοντας τους δράστες μέσα στο Λιμενικό Σώμα και συγκαλύπτοντας την ενοχή τους; Με τη Δικαιοσύνη από δίπλα να κάνει τα χατήρια του Κικίλια και ταυτόχρονα να κωλυσιεργεί προκλητικά τη δικαστική διαδικασία -μην έχοντας απαντήσει ακόμα τίποτα στην ένσταση των δικηγόρων των επιζώντων για τον Κοντιζά και τους άλλους τρεις εμπλεκόμενους στο έγκλημα, αλλά και μη προχωρώντας την παραπομπή όλων σε δίκη.
Η κλιμάκωση του αγώνα είναι ο μόνος τρόπος για να μπει τέλος στην ατιμωρησία των δολοφόνων της κυβέρνησης, για να ανατραπεί η ρατσιστική πολιτική της, για να τσακιστούν η ακροδεξιά και οι φασίστες που αποθρασσύνονται από τους Πλεύρηδες και τους Κικίλιες. Η συναυλία στις 18 Οκτώβρη είναι ένα τέτοιο ραντεβού μάχης.
10/10, Απεργία για την Παλαιστίνη, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης
2 χρόνια και 4 μήνες μετά το ναυάγιο της Πύλου η δικαίωση των νεκρών και η δικαιοσύνη για τους επιζώντες και τις οικογένειες των νεκρών στο Πακιστάν, στην Αίγυπτο, στη Συρία, στην Παλαιστίνη παραμένει ακόμα ζητούμενο. Στη διαδρομή αυτή πρωτοβουλίες όπως η συναυλία αλληλεγγύης στις 18 Οκτώβρη στο Πασαλιμάνι χρειάζονται τη στήριξη και την παρουσία όλων μας.
Η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά τον Ιούνιο του 2025 και η παραπομπή σε κύρια ανάκριση για κακουργήματα 17 μελών του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ), μεταξύ των οποίων και 4 ανώτεροι αξιωματικοί της ηγεσίας του, αποτελεί ένα πρώτο ουσιαστικό και αυτονόητο βήμα στην πορεία για τη δικαίωση των επιζώντων και την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.
Το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου είναι το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα που έχει συντελεστεί στη Μεσόγειο. Ένα έγκλημα με 82 σορούς που ανασύρθηκαν και πάνω από 600 νεκρούς. Δεν ήταν «ατύχημα» ούτε τραγικό «δυστύχημα», είναι ένα έγκλημα και δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Είναι ένα χρονικό πολλών προαναγγελθέντων θανάτων που φέρει τη σφραγίδα των πολιτικών αποτροπής της Ε.E. και την υπογραφή των αρμόδιων ελληνικών αρχών. Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε σε διάρκεια 15 ωρών, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των ελληνικών λιμενικών αρχών, οι οποίες ενώ είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, ενώ γνώριζαν για την κατάσταση κινδύνου του σκάφους «Adriana», δεν ενήργησαν, ως όφειλαν, επιχείρηση για τη διάσωση των επιβαινόντων στο σκάφος παρά μόνο μετά τη βύθιση του σκάφους. Και όχι μόνο δεν ενεργοποίησαν την οφειλόμενη επιχείρηση διάσωσης, αλλά έδιωξαν όλα τα παραπλέοντα, έμειναν μόνοι τους στη σκηνή και επιχείρησαν-σύμφωνα με τις καταγγελίες των επιζώντων- ρυμούλκηση με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθιση του πλοίου.
Τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιούνη του 2023, το υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος «Adriana» με 750 πρόσφυγες, ανατρέπεται 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, στην Ελληνική Περιοχή Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης (SAR). Το σκάφος έχει αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης στις 9/6/2023 με προορισμό την Ιταλία. Η «διαδρομή της Καλαβρίας» είναι επικίνδυνη και την ακολουθούν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθώντας να αποφύγουν την Ελλάδα και τις συστηματικές επαναπροωθήσεις (pushbacks). Στις 13/6, υπάρχουν από νωρίς δημόσιες πληροφορίες ότι το σκάφος βρίσκεται σε κίνδυνο. Από την πρώτη κλήση για βοήθεια μέχρι τη στιγμή του ναυαγίου περνάνε 15 ώρες. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ωρών κανένα διασωστικό πλοίο δεν καλείται να παράσχει βοήθεια ούτε δίνονται σωσίβια στους επιβάτες.
Ευθύνες
Από την πρώτη στιγμή πολλαπλά ήταν τα ερωτηματικά που προέκυψαν ως προς τις ενέργειες των ελληνικών αρχών αλλά και της Frontex που όμως αποποιήθηκε των ευθυνών της, δείχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά προς το ελληνικό ΛΣ.
Από το σημείο μηδέν αυτής της υπόθεσης επιχειρείται απόπειρα συγκάλυψης. Δε λειτουργούσαν οι κάμερες του ΠΠΛΣ 920, δεν λειτουργούσε το VDR, το ‘μαύρο κουτί’ του ΠΠΛΣ 920. Από το σημείο μηδέν και ενώ οι επιζώντες και οι νεκροί τελούν σε κατάσταση κινδύνου το Λιμενικό οργανώνει την απόπειρα συγκάλυψής του -την ίδια ώρα της διάπραξής του- επιχειρώντας να κατασκευάσει το αφήγημα ότι οι πρόσφυγες επιθυμούσαν να πάνε στην Ιταλία. Μαζί με την απόκρυψη στοιχείων πήγαινε και η απόπειρα να φορτώσει το ναυάγιο της Πύλου σε 9 Αιγύπτιους επιζώντες. Η αθώωση των 9 της Πύλου στις 21 Μάη 2024 στο δικαστήριο της Καλαμάτας με τα συνδικάτα και τις συλλογικότητες να απαιτούν την αθώωσή τους ήταν μια πρώτη κομβική νίκη. Η προσπάθεια να φιμωθούν τα στόματα των επιζώντων μέσα από τις απορρίψεις των αιτημάτων ασύλου τους έπεσε και αυτή στα βράχια μετά τη χορήγηση προσφυγικού καθεστώτος σε όσους αρχικά είχαν λάβει απορριπτικές αποφάσεις. Αν το ναυάγιο της Πύλου συνέβαινε σήμερα τα θύματα δεν θα είχαν καν το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου μετά την αναστολή ασύλου για όσους εισέρχονται δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική.
Στις 13/9/2023 κατατέθηκε μήνυση ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά από 40 επιζώντες του ναυαγίου –62 πλέον σήμερα– για παραβιάσεις των υποχρεώσεων των Ελληνικών Αρχών να διασφαλίσουν την προστασία της ζωής των επιβαινόντων στο σκάφος καθώς και για τη μοιραία ρυμούλκηση που οδήγησε στη βύθισή τους.
Μετά από πολύμηνη προκαταρκτική εξέταση, η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελία του Ναυτοδικείου Πειραιά και η παραπομπή σε ανάκριση 17 μελών του ΛΣ για κακουργήματα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Ασκείται για πρώτη φορά ποινική δίωξη για κακουργήματα κατά τεσσάρων ανώτερων αξιωματικών της ηγεσίας του ΛΣ. Είναι επίσης σημαντικό ότι, προηγουμένως, και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στο σχετικό πόρισμά του, είχε επίσης καταλήξει σε σαφείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, σε βάρος 8 ανώτερων αξιωματικών του ΛΣ, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες των επιζώντων. Δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, ωστόσο, σε άλλους 4 αξιωματικούς του ΛΣ, παρά την παρουσία και την επιτελική εμπλοκή τους κατά τη διαχείριση του περιστατικού, και με εισαγγελική διάταξη η υπόθεσή τους τέθηκε στο αρχείο. Κατά της διάταξης αυτής κατατέθηκε προσφυγή τον Ιούνιο 2025 για την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά αυτών –οι ευθύνες των οποίων είχαν επισημανθεί και από το πόρισμα-κόλαφος του ΣτΠ. Επί της προσφυγής αυτής αναμένουμε μέχρι και σήμερα την απόφαση του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.
Η απόδοση δικαιοσύνης και η καταδίκη όλων των υπευθύνων για το ναυάγιο της Πύλου είναι το βασικό επίδικο της εν εξελίξει ποινικής διαδικασίας. Κεντρικό επίδικο, ωστόσο, είναι και το τέλος της ατιμωρησίας της θανατοπολιτικής στα σύνορα. Γιατί το ναυάγιο της Πύλου δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πολύνεκρα ναυάγια καταγράφονται καθημερινά στη Μεσόγειο ως αποτέλεσμα θεσμοθετημένων πολιτικών και συστηματικών πρακτικών αποτροπής της ΕΕ που εφαρμόζονται στα σύνορά της. Η καταδίκη όλων των υπευθύνων για το ναυάγιο της Πύλου –και της Frontex, κατά μελών της οποίας έχει υποβληθεί καταγγελία– είναι επιτακτική ανάγκη και για να πάψουν οι παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές στα σύνορα. Χρέος μας είναι να βάλουμε φραγμό σε αυτή την πολιτική. Για να μπει ένα τέλος στη βαρβαρότητα.
Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Σάββατο 18 Οκτώβρη, Πασαλιμάνι, 6μμ
Στείλτε ΤΩΡΑ τους δολοφόνους των 600 προσφύγων της Πύλου στο Ναυτοδικείο.
Στη φυλακή οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής.
Άσυλο, χαρτιά, σύνορα ανοιχτά!
Τέμπη, Πύλος, Παλαιστίνη, δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη!
Συμμετέχουν:
• ΘΑΝΑΣΙΜΟΣ • ΜΗΤΣΟΣ (Fer De Lance) • ΙΖW • ΖΑRQUON • PETROVIC 518 • SANTA BARBERIANS • TITO BADEN • JUST A PINCH OF GLORY • Ε.Σ.ΕΛ.ΟΝ. • Πάρις Ρούπος, stand up comedian, απολυμένος από την Pizza Fan • Δώρα Χρυσικού, ηθοποιός
Παρεμβαίνουν:
• Θανάσης Καμπαγιάννης, Πολιτική Αγωγή στη δίκη της ΧΑ • Κατερίνα Αντωνοπούλου, φοιτήτρια, επιζήσασα των Τεμπών • Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά • Μανώλης Σαρρής, Αλληλεγγύη για όλους • Θανάσης Διαβολάκης, Ανταρσία στο Λιμάνι • Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
Καλούν:
• ΚΕΕΡΦΑ • Επιζώντες και συγγενείς θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου • Αλληλεγγύη για όλους • Ανταρσία στο Λιμάνι
Στην χώρα που μας έχει γίνει πλέον συνήθεια να ακούμε για συγκάλυψη εγκλήματος, για τάγματα εφόδου και για ρατσιστικό μίσος, ο μόνος δρόμος για να σταθούμε και να επιβιώσουμε είναι η αλληλεγγύη.
Είναι αδιανόητο να μιλάμε πλέον για τα προφανή, για τη δολοφονία 600 μεταναστών στην Πύλο με ξεκάθαρους υπαίτιους χωρίς καμία τιμωρία. Είναι ντροπή τα ορφανά του φύρερ, οι εγκληματίες της Χ.Α, να βγαίνουν ένας ένας από την φυλακή. Οι δολοφόνοι του Παύλου, του Σαχζάτ Λουκμάν, οι πρωταγωνιστές και θιασώτες τόσων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας.
Αυτό το Σάββατο όλοι στην μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης της ΚΕΕΡΦΑ στο Πασαλιμάνι, για να ακουστούν οι φωνές που δείχνουν την αντίθεσή τους στον φασισμό που ζέχνει από τις πολιτικές της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Αχιλλέας "Zarquon" Τοσικιάν
Με τη συναυλία στο Πασαλιμάνι δηλώνουμε ότι δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα στην Πύλο, δεν θα αφήσουμε να μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι για το ναυάγιο όπου περισσότεροι από 600 πρόσφυγες πνίγηκαν μετά την καταδίωξή τους από το Λιμενικό.
Οι συνεχείς, εδώ και δύο χρόνια, κινητοποιήσεις ματαίωσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης να κουκουλώσει το έγκλημα και έχουν οδηγήσει στην άσκηση δίωξης στα στελέχη του Λιμενικού. Συνεχίζουμε μέχρι τη δικαίωση των αδικοχαμένων ανθρώπων που βρήκαν το θάνατο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η νίκη του απεργού πείνας Πάνου Ρούτσι και των χιλιάδων αλληλέγγυων, οι μεγάλες διαδηλώσεις για τα Τέμπη και την Παλαιστίνη, δείχνουν το δρόμο για να χαλάσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που προσπαθεί να καλύψει τις ευθύνες της για ακόμα ένα έγκλημα.
Κάνουμε αυτή τη συναυλία στον Πειραιά όχι μόνο γιατί εδώ είναι η έδρα του Λιμενικού Σώματος και του Ναυτοδικείου, αλλά και γιατί στον Πειραιά έχουμε δώσει μάχες για την υπεράσπιση προσφύγων και μεταναστών, για να μην περάσουν οι ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για να τσακίσουμε τους φασίστες που προσπάθησαν να σπείρουν τον τρόμο στις γειτονιές μας. Είναι μια συναυλία ενάντια στο ρατσισμό, στον πόλεμο και στη φτώχεια. Σας περιμένουμε το Σάββατο 18 Οκτώβρη στο Πασαλιμάνι!
Θανάσης Διαβολάκης, Ανταρσία στο Λιμάνι