Εκπαίδευση και νεολαία
Κινητοποίηση σπουδαστών καλλι­τεχνικών σχολών 24/3

Σπουδάστριες σχολής Θεάτρου στη διαδήλωση της απεργιακής 8 Μάρτη. φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε μαζική κινητοποίηση καλούν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών την Τετάρτη 24/3 στις 12 μες, έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επιμένουν αγωνιστικά να διεκδικούν να ανοίξουν οι σχολές τους με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.  Απαιτούν επίσης από το Υπουργείο να διατεθούν δημόσιοι χώροι για να γίνονται τα μαθήματα και να δοθεί οικονομική στήριξη στους σπουδαστές που έχουν ανάγκη, πάσο και επιδότηση ενοικίου. Οι εξετάσεις του Α’ εξαμήνου κανονικά θα γίνονταν Φλεβάρη, αλλά ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής τους είναι ακόμα στον αέρα, ενώ σε πολλές σχολές μπήκαν βαθμοί συμβολικά καθώς καθηγητές αρνούνται να βαθμολογήσουν σπουδαστές για τις επιδόσεις τους μέσω zoom. Από 15/3 σπουδαστές/τριες από δέκα σχολές προχώρησαν σε συλλογική αποχή. 

Άδεια για δια ζώσης μαθήματα πήρε το τρίτο έτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, αλλά κανείς άλλος. «Τα αρμόδια υπουργεία, επιλέγουν να μεταχειριστούν με διαφορετικό τρόπο τους σπουδαστές αναλόγως με τη σχολή στην οποία φοιτούν», καταγγέλλει ο Σύλλογος Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κιν/φου. «Η δική μας απάντηση για ακόμη μια φορά, θα είναι η αλληλεγγύη μας. Δεν πρόκειται να “φαγωθούμε” μεταξύ μας, για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, ίσα ίσα, με αφορμή την απόφαση για τη σχολή του Εθνικού, πιέζουμε να ανοίξουν ουσιαστικά όλες οι σχολές και χώροι πολιτισμού με τα κατάλληλα υγειονομικά πρωτόκολλα»

Τώρα είναι η στιγμή για να συντονιστούν οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών με το φοιτητικό κίνημα που συγκρούεται με την Κεραμέως και απαιτεί να ανοίξουν όλες οι Σχολές, με μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και χωρίς αστυνομία. Τα συνθήματα ενάντια στην Μενδώνη μπορούν να ενωθούν με τα συνθήματα ενάντια στην Κεραμέως.