Εκπαίδευση και νεολαία
Βόλος: Κατάληψη στον Θόλο

Φωτό: ΣΕΚ Βόλου

Τις τελευταίες βδομάδες στον Βόλο έχουμε δει τους φοιτητικούς μας συλλόγους να ξαναζωντανεύουν. Από τους ηλεκτρολόγους που ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης εξ αρχής, συνελεύσεις πραγματοποιούνται και στις σχολές της Αρχ/κής, της ειδικής αγωγής, της γεωπονίας, των πολιτικών μηχανικών και αυτή τη βδομάδα του οικονομικού. Οι φοιτητές εκφράζουν στον δρόμο την οργή τους όχι μόνο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τη δημόσια παιδεία αλλά και για όλες τις επιθέσεις που φέρνει εν μέσω πανδημίας. 

Tην Παρασκευή 12/3 μετά από τη γενική συνέλευση της Αρχιτεκτονικής αποφασίστηκε να καλεστεί συντονιστικό των Φ.Σ και από κοινού να προβούμε σε τετραήμερη κατάληψη του Θόλου. Για την κατάληψη πήραν απόφαση οι Φ.Σ Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ και ΠΤΕΑ ενώ οι πολιτικοί μηχανικοί αποφάσισαν τον αποκλεισμό του κτηρίου την Τρίτη. Στόχος ήταν  να γίνει ο Θόλος πόλος έλξης για όλο τον κόσμο που παλεύει. 

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία ενάντια στην καταστολή και μετά ακολούθησε συντονιστικό για να οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις. Την Τετάρτη έγινε μια πλούσια συζήτηση για τον σεξισμό και την πάλη των γυναικών για την απελευθέρωσή τους στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 φοιτητές/τριες. Την Πέμπτη το πρωί οι Φ.Σ ΗΜΜΥ, πολιτικών μηχανικών βρέθηκαν έξω από το νοσοκομείο του Βόλου για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους εργάτες της υγείας εν όψει της πανελλαδικής στάσης εργασίας ενάντια στην απόλυση του Κ. Καταραχιά για προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και ενίσχυση του ΕΣΥ. Το μεσημέρι ακολούθησε πανεκπαιδευτική πορεία με πάνω από 300 άτομα και η ημέρα συνεχίστηκε με την επιτυχημένη εκδήλωση για την επίθεση στην παιδεία και την απάντηση μας, στην οποία εκτός από φοιτητές τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί από την δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια αλλά και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου. 

Η κατάληψη έληξε την Παρασκευή με την συνέλευση της Αρχ/κης η οποία πήρε απόφαση για την πανεκπαιδευτική πορεία στη 1 Απρίλη. Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να οργανώσουμε τις υπόλοιπες συνελεύσεις και να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση του ρατσισμού, του σεξισμού και της λιτότητας.

Τζένη Δερμιτζίδου