Εκπαίδευση και νεολαία
Αντιμαθήματα!

Ανοιχτό μάθημα στο Παιδαγωγικό στη Θεσσαλονίκη. Φωτό: ΣΕΚ στις σχολές

Η Κεραμέως και η κυβέρνηση επιμένουν να κρατούν τις σχολές κλειστές και για το εαρινό εξάμηνο. Οργή και αγανάκτηση για τους χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες, διοικητικούς και καθηγητές για την απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια. Νόμιζαν πως με κλειστές σχολές δεν θα μπορούσαμε να οργανωθούμε, να συζητήσουμε συλλογικά και να αγωνιστούμε για τις σπουδές μας, για τις ζωές μας, για να ζούμε ελεύθερα. Η προσπάθεια να χτυπηθεί το φοιτητικό κίνημα με την καταστολή επίσης έπεσε στο κενό. Ο πρύτανης του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Κεραμέως και τον Χρυσοχοΐδη έχει εγκαταστήσει την ασφάλεια και τα ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά έχει βρει απέναντί του όχι μόνο τη νεολαία αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι από το εκπαιδευτικό προσωπικό. 

Κάτω από αυτές τις συνθήκες έχει ξεκινήσει η πρωτοβουλία των αντιμαθημάτων. Όσο αυτοί κρατάνε τις σχολές κλειστές, εμείς θα τις ανοίξουμε με μαθήματα, συνελεύσεις, εκδηλώσεις. Τα πανεπιστήμια θα μείνουν ζωντανά από τις συλλογικές διαδικασίες όλου του κόσμου που αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Η οργάνωση των αντιμαθημάτων είναι μια σωστή πρωτοβουλία που απλώνεται πια σε αρκετα σημεία. Η αρχή έγινε στο ΑΠΘ με μάθημα στα γρασίδια της Νομικής, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν περικυκλωμένοι από τα ΜΑΤ. Την επόμενη μέρα αντιμάθημα οργανώθηκε στο Παιδαγωγικό του ΑΠΘ. Την Παρασκευή 19 Μαρτίου οργανώθηκε εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΑΠΘ - ΠαΜακ για το πανεπιστημιακό άσυλο στην πλατεία Χημείου. Αντίστοιχα οργανώνεται την Τετάρτη 24/3 εκδήλωση για το κρατικό μονοπώλιο της βίας στα γρασίδια της Φιλοσοφικής από τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ. Την Τετάρτη 17 Μάρτη έγινε το πρώτο αντιμάθημα και στην Φιλοσοφική Αθήνας. Η εικόνα φοιτητών και φοιτητριών στις κερκίδες έξω από την Φιλοσοφική να παρακολουθούν διάλεξη φιλοσοφίας είναι δείγμα του τι σημαίνει να ανοίξουν οι σχολές κάτω από τον δικό μας έλεγχο. Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο των αναγκών μας, όχι για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις και αυτό θα το κερδίσουμε. Νέο δια ζώσης μάθημα στη Φιλοσοφική Αθήνας οργανώνεται την Τετάρτη 24/3 με θέμα “Τι μπορεί το 1821 να σημαίνει σήμερα”.

Σαν ΣΕΚ στις Σχολές και μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ στηρίζουμε πανελλαδικά αυτή την πρωτοβουλία και διεκδικούμε οι σύλλογοι να το οργανώσουν σε όλες τις σχολές. Θα ανοίξουμε εμείς τις σχολές μας, θα τις ζωντανέψουμε, θα ανατρέψουμε τους νόμους τους και την κυβέρνηση των σεξιστών, των ρατσιστών και των δολοφόνων.

ΣΕΚ στις σχολές