Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη - Διεθνής συντονισμός

Mοντρεάλ, 20/3

Σε ΗΠΑ, Καναδά, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, στο Ισπανικό κράτος και την Καταλονία, την Πορτογαλία, στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Τουρκία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ν. Κορέα και τη Ρωσία, δεκάδες χιλιάδες αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες συμμετείχαν με διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, δράσεις και διαδικτυακές και δια ζώσης εκδηλώσεις στον συντονισμό για τη Διεθνή Μέρα Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό. 

Σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, τοπικές ομάδες του Stand Up to Racism, συνδικάτα και τοπικές συλλογικότητες υποστήριξαν την ημέρα παγκόσμιας διαμαρτυρίας που καλούσε το TUC, η αντίστοιχη βρετανική ΓΣΕΕ, με περίπου 60 δράσεις και εκδηλώσεις. 

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές έφτιαξαν μια «ανθρώπινη αλυσίδα», που συνέδεε τα κεντρικά τηλεοπτικά γραφεία και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εκφράσουν την αντίθεσή τους «στη μεγαλύτερη ρατσιστική μηχανή προπαγάνδας στην Πολωνία - και στην πολιτική κατά της μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 

Στη Γερμανία εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων όπως και στην Τουρκία όπου οι κινητοποιήσεις συνέπεσαν με τις μαζικές διαδηλώσεις του κινήματος των γυναικών ενάντια στην απόφαση του Ερντογάν να αποσύρει τη χώρα από τη διεθνή σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών. Διαδηλωτές κατέβηκαν και στους δρόμους της Λευκωσίας φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. 


 

Μια από τις πιό όμορφες στιγμές της διαδήλωσης για τη Διεθνή Μέρα ενάντια στο Ρατσισμό που βάδισε στους δρόμους της Βιέννης ήταν όταν πάνω από 3000 περήφανοι και αποφασισμένοι αντιρατσιστές μπήκαν στην πλατεία μπροστά από την Πύλη των Ηρώων. Εκεί η πρωτοβουλία Μαύρες Φωνές μας συνεπήρε με ένα φανταστικό χορευτικό θέαμα. Λίγο πριν το Λαϊκό Θέατρο της Βιέννης είχε προετοιμάσει το μέρος κρεμάζοντας από ένα μπαλκόνι πανό με το χάσταγκ 'Ένας Κόσμος ενάντια στο Ρατσισμό΄(#WorldAgainstRacism). 

Η πλατεία αυτή είναι συνήθως το σημείο συνάντησης των ακροδεξιών «Κορονοδιαδηλώσεων» όπου τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει νεοναζί να επιτίθενται σε δημοσιογράφους. Τους πήραμε την πλατεία. Διώξαμε τους λιγότερους από 1500 κορονοαρνητές. Τους χαλάσαμε το σόου με μια διαδήλωση που τηρούσε όλα τα μέτρα ασφαλείας. 

Η αλληλεγγύη είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στο φασισμό. Και πήραμε και ένα σημαντικό μάθημα: το πρόβλημα των κορονοδιαδηλώσεων δεν λύνεται με κρατικές απαγορεύσεις αλλά με κοινωνικούς αγώνες με τους οποίους αναδεικνύουμε ότι είμαστε πολύ περισσότεροι και ότι αυτοί δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν.

David Albrich, 
Πλατφόρμα για μια ανθρώπινη πολιτική ασύλου

 

Οι αντιρατσιστικές δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί ευρέως στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια ήταν στους δρόμους: Στις 20 Μάρτη κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού και στις 21 ενάντια στην ισλαμοφοβία. Oι πορείες ήταν μαζικές στο Παρίσι (5.000 άτομα στις 20/3 και 1.000 στις 21) και σε αρκετές πόλεις (Γκρενόμπλ, Μασσαλία, Μονπελιέ, Μπορντό, Λιλ, Ρεν, Λυών, Σεντ-Ετιέν κλπ) παρά τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που μόλις ανακοινώθηκαν. 

Για να αγωνιστούμε αποτελεσματικά, ο αντιρατσισμός και ο αντιφασισμός θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των μαχών της τάξης μας. Oι συνδέσεις γίνονται, όπως έδειξε η παρουσία των καταληψιών ενός μεγάλου παρισινού θεάτρου, που κινητοποιούνται ενάντια στη μεταρρύθμιση του ταμείου ανεργίας.

Mathieu Pastor, 
Μarche de solidarites

 

Η κινητοποίηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία μόλις ένα μήνα μετά την είσοδο στο κοινοβούλιο της Καταλονίας 11 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος VOX.

Το Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (Ενωμένοι ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό), οργάνωσε περισσότερες από 20 εκδηλώσεις σε μικρές και μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων συγκεντρώσεων, διαδικτυακών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων.

Αρκετές από τις δράσεις οργανώθηκαν από νέες τοπικές ομάδες που ξεκίνησαν τις τελευταίες εβδομάδες, στην καμπάνια #StopVOX.

Στη Βαλένθια η αδερφή μας κίνηση, CridaCR (Φωνή Ενάντια στο Ρατσισμό), οργάνωσε μια δυναμική διαδήλωση με πάνω από 500 διαδηλωτές μετανάστες και ντόπιους.

Και στη Σεβίλλη η UCFR συμμετείχε στη διοργάνωση ενός αντιρατσιστικού μουσικού φεστιβάλ μαζί με οργανώσεις μεταναστών.
 
David Karvala,
ακτιβιστής στην UCFR Καταλονίας και μέλος του Marx21

 

 Έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει στρατόπεδα προσφύγων εκτός Ευρώπης. Οι εθνοτικές μειονότητες δυσκολεύονται πολύ να αποκτήσουν υπηκοότητα. Δεν υπάρχουν πλέον ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για όλους στη Δανία. Αντιμετωπίζουμε επίσης τους νόμους των «γκέτο», για περιοχές με πολλούς «μη δυτικούς» κατοίκους, που θα τους αναγκάζουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους και είτε καταστρέφοντας τα σπίτια είτε πουλώντας τα.

Ο ρατσισμός είναι ένας ιός - όπως και ο κορονοϊός και το δανέζικο κοινοβούλιο είναι γεμάτο από υπερμεταδότες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις 20 Μαρτίου, διαδηλώσαμε στην Κοπεγχάγη, στο Άαρχους και το Όντενσε.

Lene Junker,
United Against Racism and Discrimination

 

Περίπου 1500 διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Άμστερνταμ κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Ο δήμος προσπάθησε να περιορίσει τη διαμαρτυρία σε 500 άτομα - «λόγω του covid» - αλλά δυσκολεύτηκαν να παρέμβουν αφού νωρίτερα την εβδομάδα είχαν δώσει άδεια στους νεοφασίστες κορονοαρνητές για το ίδιο σημείο.

Για πρώτη φορά, υπήρξαν επίσης διαμαρτυρίες στο Γκρόνινγκεν, το Μάαστριχτ, το Ντεν Χάγκ και το Ρότερνταμ στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα. Κάναμε ένα βήμα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος και στη μάχη ενάντια στην ακροδεξιά.

Ewout von den Berg,
21maartcomite

 

Λευκωσία, 21/3

 

Βιέννη, 20/3

 

Παρίσι, 20/3