Οικονομία και πολιτική
Νέα δώρα για τους “επενδυτές” στο Ελληνικό

Σχέδιο νόμου για Ελληνικό και Άγιο Κοσμά έχει φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση με στόχο την διευκόλυνση και επίσπευση της «αξιοποίησης» των δημόσιων χώρων προς όφελος των αρπακτικών της αγοράς και εις βάρος των κατοίκων και του περιβάλλοντος. Με την «επένδυση» στο Ελληνικό να έχει βαλτώσει αφενός λόγω των αντιδράσεων και των προσφυγών στο ΣτΕ κατοίκων και συλλογικοτήτων αφετέρου λόγω της αποχώρησης «συνεπενδυτών» και λόγω μη εξεύρεσης κεφαλαίων από τον βασικό επενδυτή, τα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν στόχο να διευκολύνουν και να κρατήσουν ζωντανή την επένδυση της Lamda.  

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μια σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που παρακάμπτουν μια σειρά από πολεοδομικούς όρους και κανόνες για να «λυθούν τα χέρια» του επενδυτή, διατάξεις για τη διαδικασία εισφοράς εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ προς την «Ελληνικό ΑΕ», διατάξεις που αυξάνουν το μετοχικό κεφάλαιο του «επενδυτή», διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα διενέργειας πρόδρομων και αυθαίρετων εργασιών στο ακίνητο από τον φορέα της επένδυσης, δημιουργώντας κλειστές πόλεις και αποκλείοντας την δημόσια πρόσβαση στην παραλία. 

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ευρεία Επιτροπή για την σωτηρία του Ελληνικού»: «Με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου κυρώνεται η Σύμβαση…

Η γενική παρατήρηση είναι ότι το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει όλα τα φιλέτα. Στην παράκτια ζώνη παίρνει πολύ περισσότερα από το 30% που προβλέπει η σύμβαση. Είναι εντυπωσιακό ότι από την παράκτια ζώνη παίρνει τους ανοικτούς χώρους εκεί που επρόκειτο να κτιστεί το ένα ξενοδοχείο με την ΤΕΜΕΣ. Ακόμη εντυπωσιακό είναι ότι δεν παίρνει την ζώνη εκμετάλλευσης ΑΑ1.1 η οποία προορίζεται για το Καζίνο».

Το τρίτο άρθρο προβλέπει την ρύθμιση διαδικασίας και λοιπών θεμάτων εισφοράς εμπραγμάτων δικαιωμάτων επιφανείας και πλήρους κυριότητας των ακινήτων του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά από το ΤΑΙΠΕΔ προς κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε. «Ο αγοραστής θα αγοράσει μία εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 915.000.000, πληρώνοντας μόλις 905 εκ και αυτά σε βάθος 10ετίας».

Στο τέταρτο άρθρο, «σκοπός της διάταξης είναι η ανέγερση νέου εμπορικού κτιρίου «Sales Center». Επίσης η ανακατασκευή - επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης του εργοταξίου του ΜΠΕΑ. Σκοπός της ρύθμισης είναι να φανεί η Lamda ως ιδιοκτήτης, ώστε να μπορέσει να αντλήσει από τον κοσμάκη νέο ομολογιακό δάνειο».

Στο πέμπτο άρθρο «Προβλέπονται νέες χρήσεις με έμφαση στην κατοικία αλλά κυρίως συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες αδειοδότησης όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες και κυρίως την περιβαλλοντική αξιολόγηση…»

Διαβάστε αναλυτικά το Δελτίο Τύπου (16/3/21) της Ευρείας Επιτροπής για την Σωτηρία του Ελληνικού εδώ:  https://tinyurl.com/4tw9dhed