Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητές/τριες: “Πάμε να ανοίξουμε εμείς τις σχολές μας”

6/5, Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ερχόμαστε από μια πολύ μαζική Εργατική Πρωτομαγιά που έδειξε την οργή του κόσμου και την διάθεσή του να παλέψει την κυβέρνηση του θανάτου που από την διαχείριση της πανδημίας, μέχρι τα εργασιακά, το προσφυγικό και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, η πολιτική της κοστίζει ζωές (10.000 νεκροί από covid, 4 νεκροί σε camps και μια κρεμασμένη τρανς γυναίκα). Ως φοιτητικό κίνημα μετράμε ήδη δυο νίκες. Πρώτον αναγκάσαμε την κυβέρνηση να παγώσει την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία και δεύτερον το άνοιγμα των σχολών για τους τελειόφοιτους. Αυτές οι νίκες δεν μας εφησυχάζουν. Αντίθετα, μας δίνουν παραδείγματα ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να νικάμε και αναβαθμίζουν το ρόλο μας στη μάχη για να ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. 

Τα ζητήματα που ανοίγουν όμως δεν σταματάνε στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Έχουμε να συνδεθούμε με την εργατική τάξη και να δώσουμε μαζί την μάχη και ενάντια στη ΝΔ και να την πολιτικοποιήσουμε παραπάνω, συνδέοντάς την με το αντισεξιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Πολύ πρόσφατα, μετά το γεγονός στη Νέα Σμύρνη με τον επιδειξία που ακολούθησε την κοπέλα μέχρι το σπίτι της, οι φοιτητικοί μας σύλλογοι στο ΠΑΔΑ ήρθαμε αντιμέτωποι με το ζήτημα της σεξιστικής βίας και πως το παλεύουμε μέσα και έξω από τις σχολές, καθώς πρόκειται για φοιτητή της ΣΜΗΧ του ΠΑΔΑ. Η εμπειρία οργάνωσης και συμμετοχής των συλλόγων μας στην απεργιακή 8 Μάρτη τα τελευταία 3 χρόνια μας είχε οπλίσει τόσο με τα επιχειρήματα και τις ιδέες με τις οποίες τα παλεύουμε αλλά και με τα παραδείγματα πως αυτά τα περιστατικά απομονώνονται, ανοίγουν σαν θέματα μέσα σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους και καταφέρνουμε να νικαμε (π.χ. Λιγνάδης - ΣΕΗ). 

Για αυτό τον λόγο οι φοιτήτριες και οι φοιτητές του ΣΕΚ στο ΠΑΔΑ οργανώνουμε εκδήλωση με τίτλο "Πως παλεύουμε τον σεξισμό". Εκδηλώσεις θα οργανώσουμε σε όλες τις σχολές. Απέναντι στις επιθέσεις που δεχόμαστε, από τα περιστατικά σεξιστικής βίας, μέχρι την επίθεση στο φοιτητικό συνδικαλισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις απαντάμε με μαζικούς αγώνες. Η μάχη να μεταφερθεί από τον δρόμο και στους χώρους, το αίτημά μας από «ανοιχτές τις σχολές» έχει γίνει «πάμε να ανοίξουμε εμείς τις σχολές μας», να τους δώσουμε ζωή , και να οργανώσουμε την συνέχεια μέσα σε αυτές με συνελεύσεις και καταλήψεις, μαζί με την τάξη μας που παλεύει με απεργίες και διαδηλώσεις, μέχρι την νίκη!

Εύα Ντόκου, φοιτήτρια ΠΑΔΑ, μέλος ΣΕΚ στις σχολές