Η Αριστερά
Μαρξισμός 2021

10/6, Πανεργατική απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο Μαρξισμός 2021, το φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών που οργανώνει κάθε χρόνο το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και που φέτος θα γίνει στη Γεωπονική Σχολή το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Ιούλη, περιλαμβάνει είκοσι συζητήσεις. Το πρόγραμμα ξεκινά στη 1μμ και έχει τρεις ζώνες (1-2.30μμ, 3-4.30μμ και 5-6.30μμ) με τρεις παράλληλες συζητήσεις, ενώ κάθε μέρα κλείνει με μια κεντρική εκδήλωση (7-8.30μμ). Το Σάββατο το βράδυ, μετά το τέλος των συζητήσεων, θα υπάρχει ζωντανή μουσική στο κήπο της Γεωπονικής. Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα στο sekonline.gr

«Πάλη ενάντια στη δεξιά, πάλη για τον σοσιαλισμό»

Το δεύτερο σκέλος του συνθήματος θα συζητηθεί στην εκδήλωση με τίτλο «Πάλη ενάντια στη δεξιά, πάλη για τον σοσιαλισμό» που θα κλείσει το Μαρξισμό (Κυριακή 11 Ιούλη, 7-8.30μμ). Είναι η συζήτηση για την εναλλακτική λύση στην κυβέρνηση της ΝΔ και το σύστημα του κέρδους που υπηρετεί, μια συζήτηση που βρίσκεται στην καρδιά της περιόδου.

Έχει το εργατικό κίνημα τη δύναμη να ανατρέψει την κυβέρνηση Μητσοτάκη; Και αν ναι, με ποιο τρόπο; Με την κλιμάκωση των αγώνων ή με την αναμονή για τις εκλογές; Και ποια μπορεί να είναι η προοπτική του; Η ανάδειξη μιας άλλης κυβέρνησης ή η επαναστατική αλλαγή; Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες και χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες σήμερα που δίνουν τις μάχες για τις δουλειές, την υγεία, τις ζωές τους, που κοντράρουν τις σεξιστικές και ρατσιστικές επιθέσεις, που παλεύουν ενάντια στη σημερινή καταστροφική πορεία του συστήματος και των εκφραστών του. Μέσα σε αυτές τις μάχες διαμορφώνεται και η πάλη για το σοσιαλισμό.

Στο πάνελ της συζήτησης θα βρεθούν η Μαρία Στύλλου, συγραφέας του βιβλίου «Η πάλη για την απελευθέρωση των γυναικών» και υπεύθυνη σύνταξης του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω, ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας και η Λίλιαν Μπουρίτη, υπεύθυνη του ΣΕΚ στα Δυτικά της Αθήνας. Μη χάσετε αυτές τις συζητήσεις, μη χάσετε το Μαρξισμό!

7/3, Διαδήλωση μπροστά στο δικαστήριο που δικάζονταν ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ. Φωτό: Chandan Khanna/AFP

«Η πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού»

Κάθε ημέρα του Μαρξισμού κλείνει με μια μεγάλη κεντρική εκδήλωση που συμπυκνώνει την πολιτική συζήτηση της περιόδου και την πρόταση των επαναστατών. Φέτος το σύνθημα του φεστιβάλ είναι «Ένα σύστημα σε κρίση, Η πάλη να το αλλάξουμε». Το πρώτο σκέλος του συνθήματος θα συζητηθεί στην κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας με τίτλο «Η πολύπλευρη κρίση του καπιταλισμού» (Σάββατο 10 Ιούλη, 7-8.30μμ). 

Οικονομικά, υγειονομικά, περιβαλλοντικά, γεωπολιτικά, δεν υπάρχει κυριολεκτικά ούτε μια πλευρά που το σύστημα να μην περνά κρίση και να μην σπέρνει θάνατο, φτώχεια, καταστροφή, ρατσισμό, σεξισμό, πόλεμο. Είναι μια κρίσιμη εικόνα για τους αγώνες που ξεδιπλώνονται σε όλα τα μέτωπα. Εισηγητές στη συζήτηση θα είναι ο διευθυντής της εφημερίδας Εργατική Αλληλεγγύη, Πάνος Γκαργκάνας και τα μέλη της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω, Σωτήρης Κοντογιάννης και Νίκος Λούντος.

«Εργατική Τάξη και συνδικάτα»

Η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει την πιο άγρια επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με την κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ, με το χτύπημα των συνδικάτων και του δικαιώματος στην απεργία, έδειξε ότι στόχος της είναι να διαλύσει τις εργατικές κατακτήσεις και να τσακίσει τα όργανα πάλης των εργαζόμενων για χάρη των εργοδοτών. Το ερώτημα που ανοίγει είναι αν μπορεί να το πετύχει.

Εκεί θα επικεντρωθεί η συζήτηση «Εργατική Τάξη και συνδικάτα» που θα γίνει στο Μαρξισμό (Σάββατο 10 Ιούλη, 3-4.30μμ). H επίθεση της κυβέρνησης γίνεται σε στιγμή που οι εργάτες στρέφονται ξανά στα συνδικάτα για να παλέψουν. Αυτό είναι ένα πολύτιμο κρατούμενο, καθώς η μάχη για να μην εφαρμοστεί ούτε μια γραμμή από το έκτρωμα Χατζηδάκη είναι μπροστά. 

Ομιλητές στη συζήτηση θα είναι αγωνιστές και αγωνίστριες του εργατικού κινήματος που έχουν πρωτοστατήσει για την ανατροπή της επίθεσης: ο Τάσος Αναστασιάδης, υπεύθυνος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, ο Χρίστος Αργύρης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

21 Ιούλη 2001, Η μαζική διαδήλωση στη Γένοβα μετά τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι

«20 χρόνια από τη Γένοβα»

Είκοσι χρόνια πριν, στις 19-21 Ιούλη του 2001, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους της Γένοβα πολιορκώντας την Σύνοδο των G8, των ηγετών των οχτώ πλουσιότερων κρατών του πλανήτη. Ήταν μια συγκλονιστική στιγμή. 

Παρά την άγρια καταστολή από τη δεξιά κυβέρνηση Μπερλουσκόνι που οδήγησε στη δολοφονία του νεαρού Κάρλο Τζουλιάνι από τις σφαίρες των Καραμπινιέρι, οι τριήμερες κινητοποιήσεις στη Γένοβα κορυφώθηκαν με μια διαδήλωση 300.000 ανθρώπων υπό το σύνθημα “είστε G8, είμαστε 6 δισεκατομμύρια”. Το νέο αντικαπιταλιστικό κίνημα δεν σταμάτησε ποτέ από τότε να αποτελεί πηγή έμπνευσης. 

Η επέτειος των είκοσι χρόνων δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό Μαρξισμό. Τη συζήτηση «20 χρόνια από τη Γένοβα» (Κυριακή 11 Ιούλη, 3-4.30μμ) θα ανοίξουν ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου και ο δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη, Γιώργος Πίττας.