Η Αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένοντας τις εκλογές

Φωτό: Eurokinissi

Τον «φιλόδοξο» στόχο να ηττηθεί στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία «έστω και με μια ψήφο διαφορά» διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο. Και ανακοίνωσε (προεκλογική) «πορεία στο λαό». Δυστυχώς, για άλλη μια φορά ο προσανατολισμός είναι σε προεκλογικές υποσχέσεις (και μάλιστα νερωμένες σε σύγκριση με το παρελθόν) και όχι στους αγώνες που μπορούν να ανατρέψουν τον Μητσοτάκη. Το τι χρειάζεται να γίνει για να μην περάσουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, να μείνουν στα χαρτιά όσα αντιδραστικά έχει νομοθετήσει ή ακόμα και να πέσει ο Μητσοτάκης έλειπε ολοσχερώς.

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη, καταρχάς, δεν ήταν Συνέδριο. Οι συμμετέχοντες δεν ήταν εκλεγμένοι (με οποιονδήποτε τρόπο) αντιπρόσωποι των οργανώσεων ή των μελών του κόμματος. Ήταν τα στελέχη της κοινοβουλευτικής και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας, της Κεντρικής Επιτροπής και των Νομαρχιακών Επιτροπών. Το 1ο (ιδρυτικό) Συνέδριο είχε γίνει το 2013. Το 2ο το 2016. Το 3ο Συνέδριο που είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβριο μετατέθηκε, με αφορμή την πανδημία, στις καλένδες. Αυτοί που «έδωσαν την έγκριση» τους ήταν η ηγεσία του κόμματος και όχι η βάση του, η κοινωνία, η εργατική τάξη και η νεολαία.

Ο Τσίπρας κατακεραύνωσε, από το βήμα της Συνδιάσκεψης, την κυβέρνηση για την πολιτική του «διχασμού» που καλλιεργεί: «όλα τα καθεστώτα, όλες οι αντιδραστικές εξουσίες, όλες οι αυταρχικές δυνάμεις, που όταν διαβλέπουν το τέλος τους καταφεύγουν πάντα στην ίδια συνταγή: Στο διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στην κοινωνική και πολιτική όξυνση». «Εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό», είπε. «Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε, όχι για να διχάσουμε». 

Η Νέα Δημοκρατία παίζει πράγματι το χαρτί του ρατσισμού, του σεξισμού, της ατομικής ευθύνης κλπ για να διαλύσει την αλληλεγγύη, να διασπάσει την εργατική τάξη και να αποδυναμώσει το κίνημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπόσχεται, όμως, να ενώσει την εργατική τάξη. Υπόσχεται να ενώσει την κοινωνία ολόκληρη. 

Υπάρχει μια «θεμελιώδης διάσπαση» στην κοινωνία, η διάσπαση ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, η διάσπαση ανάμεσα στο 1% της κορυφής της κοινωνίας και το 99% των απλών ανθρώπων. Ο Μητσοτάκης, με την πολιτική του προσπαθεί να δυναμώσει το 1%  αποδυναμώνοντας το 99%. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται έναν άλλο δρόμο: να ενώσει το 99% με το 1% μέσα από ένα πρόγραμμα (πράσινης) ανάπτυξης, τεχνολογικής προόδου, παραγωγικής ανασυγκρότησης και βελτίωσης της θέσης της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. 

«Κάναμε λάθη» ομολόγησε ο Τσίπρας μιλώντας για την περίοδο της διακυβέρνησής του, στη Συνδιάσκεψη. Όχι, αυτό που εννοούσε δεν ήταν ότι ήταν πολύ μετριοπαθής. Αυτό που εννοούσε ήταν ότι ήταν πολύ «ριζοσπαστικός». 

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη πρέπει να φύγει. Αλλά κανένας δεν πρέπει να έχει την παραμικρή αυταπάτη ότι τη λύση θα την φέρουν οι προεκλογικές περιοδείες του Τσίπρα. Η λύση χτίζεται στους αγώνες, δυναμώνοντας το εργατικό κίνημα και την Αριστερά που παλεύει για την ανατροπή του καπιταλισμού.