Η Αριστερά
Αίγυπτος: Παγκόσμια αλληλεγγύη στον Χισάμ Φουάντ

Χισάμ Φουάμπ. Φωτό: Μοχάμεντ ελ Ραΐ

Ο Χισάμ Φουάντ, δημοσιογράφος και σοσιαλιστής στην Αίγυπτο, ξεκίνησε απεργία πείνας στις 10 Ιούλη, διαμαρτυρόμενος για τη συνεχιζόμενη για πάνω από δύο χρόνια παράνομη και χωρίς δίκη, φυλάκισή του. Ο Χισάμ είναι γνωστός ακτιβιστής για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Αίγυπτο και για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις εκστρατείες αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Είναι ένας από τους περίπου 60.000 πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγυπτο -θύματα της κρατικής καταστολής που έχει εξαπολύσει ο δικτάτορας Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι.

«Αποφάσισα να ξεκινήσω απεργία πείνας, από το Σάββατο 10 Ιουλίου, υπερασπιζόμενος το κράτος δικαίου και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και για να σταματήσω αυτόν τον ατελείωτο κύκλο», έλεγε ο ίδιος μέσα από τη φυλακή. Ο Χισάμ στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Όπως συνέχιζε, ο μόνος τρόπος για να κερδίσει είναι με το «να ενώσω όλους εκείνους που στέκονται αλληλέγγυοι με τις δυνάμεις της ζωής μέσα στην κοινωνία και με τους ανθρώπους που αγαπούν την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Η καμπάνια, την οποία συντονίζει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αίγυπτο, έχει στόχο την άσκηση πίεσης στο αιγυπτιακό καθεστώς. Όπως αναφέρει το κείμενο: «Καθιστούμε τις αιγυπτιακές αρχές υπεύθυνες για την υγεία και την ασφάλειά του. Η δίωξη του Χισάμ και άλλων πολιτικών ακτιβιστών, δημοσιογράφων, εργαζομένων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ερευνητών που κρατούνται άδικα στην Αίγυπτο, πρέπει να τερματιστεί. Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την “προδικαστική κράτηση” για να φυλακίζουν και να φιμώνουν επικριτικές φωνές».

Εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη υπογράψει το κείμενο που απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του και συμπαραστέκεται στους πολιτικούς κρατούμενους στην Αίγυπτο, ανάμεσά τους και 55 συνδικαλιστές, δικηγόροι και ακτιβιστές στην Ελλάδα. Δείτε και στηρίξτε την καμπάνια εδώ