Εκπαίδευση και νεολαία
Οργανώνουμε πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό

28/7, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Φωτό: Λένα Βερδέ

Με δυναμική κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Ιούλη το απόγευμα στο Σύνταγμα έκφρασε η εκπαιδευτική κοινότητα την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο της Κεραμέως, που ψηφιζόταν την ίδια ώρα μέσα στη Βουλή. Στο κάλεσμα των ομοσπονδιών της εκπαίδευσης, ΟΛΜΕ-ΔΟΕ, ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, φοιτητές/τριες, μαθητές/τριες και γονείς. Με πανό συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του αντικαπιταλιστικού δικτύου «Η Τάξη μας», το ΣΕΚ στις Σχολές και οι μαθητές /τριες Anticapitalista. Κινητοποίηση έγινε την ίδια μέρα και στη Θεσσαλονίκη.

Η οργή για τη νέα κυβερνητική απόπειρα διάλυσης του Δημόσιου Σχολείου ήταν έκδηλη. Ενισχυόταν δε από την κατάθεση της τροπολογίας για την υποχρέωση των εκπαιδευτικών από Σεπτέμβρη να προσκομίζουν βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού τεστ κορονοϊού και την επιβολή, σε διαφορετική περίπτωση, αναστολής καθηκόντων με στέρηση αποδοχών. Η κυβέρνηση προσθέτει ακόμα μία επίθεση με πρόσχημα την πανδημία. 

Θράσος

«Το θράσος της Κεραμέως είναι απύθμενο, να περνάει ένα νομοσχέδιο διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Παιδείας τέλη Ιούλη και ιδιαίτερα μετά το μακέλεμα στους υποψηφίους των Πανεπιστημίων με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής», μας είπε η Εύα Ηλιάδη, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. «Δείχνει όμως και πόσο φοβάται τον κλάδο της εκπαίδευσης. Όλη τη χρονιά μας βρήκε μαζί με το φοιτητικό κίνημα και τους μαθητές απέναντί της σε κάθε της βήμα. Έτσι αναγκάστηκε να κάνει πίσω με την πανεπιστημιακή αστυνομία, έτσι ανακοίνωσε διορισμούς που και πάλι όμως δεν καλύπτουν τις τρύπες γι' αυτό και καταφεύγει ξανά στους αναπληρωτές. Είμαι αναπληρώτρια κι αυτή τη στιγμή δεν ξέρω να σας πω πού θα είμαι το Σεπτέμβρη. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απαιτούμε από τις Ομοσπονδίες μας να προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας για να ανατρέψουμε τις επιθέσεις της. Είναι μια προοπτική που μπορεί να συσπειρώσει όλη την εκπαίδευση σε έναν πανεκπαιδευτικό ξεσηκωμό. Αυτή είναι η πρότασή μας των εκπαιδευτικών της “Τάξης μας” και αυτή θα οργανώσουμε. Πατώντας στις μάχες της περασμένης χρονιάς, θα κινηθούμε ΕΛΜΕ την ΕΛΜΕ, συνέλευση τη συνέλευση, τάξη την τάξη. Για έναν Σεπτέμβρη πιο καυτό κι από σήμερα που η θερμοκρασία έχει βαρέσει 40άρι».