Η Άποψή μας
Έκαψαν τα δάση, θέλουν να κάψουν Υγεία, Παιδεία, Συντάξεις

16/6/2020, Απεργία των εργατών της Υγείας. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές που ακόμα καίνε τα δάση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ετοιμάζεται να απλώσει το καταστροφικό της έργο όχι μόνο στα καμένα αλλά και στις πιο κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη στην καθημερινή μας ζωή.

Με την πανδημία να πιέζει ξανά τα δημόσια νοσοκομεία, ο Κικίλιας και ο Κοντοζαμάνης απειλούν με απολύσεις τους εργάτες της Υγείας με πρόσχημα τους ανεμβολίαστους. Πολύ πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, η κυβέρνηση ήθελε να πετάξει έξω τους συμβασιούχους και να φέρει εργολάβους στα νοσοκομεία. Τώρα νόμισε ότι βρήκε ευκαιρία να απομονώσει τις αντιστάσεις με κραυγές για όσους και όσες δεν έχουν εμβολιαστεί. Αλλά έχει πέσει έξω. Τώρα είναι ακόμα πιο πιεστικό να γίνουν προσλήψεις και όχι απολύσεις, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και όχι να κλείσουν νοσοκομεία επειδή «βρίσκονται σε ακτίνα τριάντα χιλιομέτρων το ένα από το άλλο», όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Μητσοτάκης.

Η απάνθρωπη κυβερνητική ατζέντα των περικοπών φαίνεται και στην Παιδεία. Όπως καταγγέλουν εκπαιδευτικοί στην Κυψέλη, η διεύθυνση ζητάει να στριμώξουν τα παιδιά σε τμήματα των 27 μαθητών για να λειτουργήσουν φέτος λιγότερα τμήματα! Στις μικρές προσχολικές ηλικίες το τσεκούρι έπεσε ήδη και 83.000 παιδιά κόπηκαν από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τους παιδικούς σταθμούς. Αλλά και στα παιδιά που διεκδικούσαν μια θέση στα πανεπιστήμια έγινε σφαγή με τις μεθοδεύσεις της Κεραμέως. Το μοτίβο μιας Παιδείας για «λίγους και εκλεκτούς» είναι λάβαρο για τη Νέα Δημοκρατία.

Πάνω σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η επίθεση Χατζηδάκη στις συντάξεις. Η «επικουρική» σύνταξη δεν είναι καθόλου επικουρική, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα καθώς οι κύριες συντάξεις σφαγιάζονται. Εκατομμύρια εργατικές οικογένειες έχουν ανάγκη τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς. Αλλά η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο να επιδοτήσει τις εταιρείες κερδοσκοπίας που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τις ασφαλιστικές εισφορές στο νέο σύστημα Χατζηδάκη.

Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο. Δεν πρόκειται για κυβερνητικές «αστοχίες» μέσα στο χάος ενός πύρινου καλοκαιριού. Οι περικοπές στο δημόσιο και οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αναπόσπαστο τμήμα των προϋποθέσεων που βάζει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, συνέχεια και ανανέωση των Μνημονίων. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν δεσμευτεί ότι τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε επιδοτήσεις για μπίζνες στα καμένα και για να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις είναι αποφασισμένοι να «κάψουν» Υγεία, Παιδεία, συντάξεις.

Μαζική κατακραυγή

Όμως μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η κυβέρνηση είναι πιο αποδυναμωμένη πολιτικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Δεν είναι «μόνο» η μαζική κατακραυγή για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές (το «μόνο» σε εισαγωγικά γιατί αυτή η οργή είναι τεράστιος παράγοντας από μόνη της). Η ήττα των αμερικάνων στο Αφγανιστάν υπονομεύει όλες τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες του ελληνικού καπιταλισμού που υπηρετεί τόσο επιθετικά ο Μητσοτάκης.

Ξαφνικά, ο Μητσοτάκης συνεργάζεται με τον Ερντογάν για να εμποδιστούν οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν στο νέο φράχτη στα σύνορα Τουρκίας-Ιράν! Πόσο παρανοϊκό είναι να ξοδευτούν δισεκατομμύρια για Ραφάλ και φρεγάτες που θα περιπολούν μαζί με το Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του κόσμου απέτυχε μετά από είκοσι χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ! Η κατάρρευση της κατοχής στην Καμπούλ είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι το αντιπολεμικό κίνημα είχε και έχει δίκιο να ζητάει να κλείσουν οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές βάσεις από τη Σούδα ως την Αλεξανδρούπολη!

Με τέτοιον πολιτικό αέρα οργανώνουμε αυτή τη στιγμή τις απεργίες μας. Οι ήρωες της Υγείας κάνουν την αρχή αυτή την Πέμπτη, η συνέχεια και η κλιμάκωση είναι υπόθεση όλων μας.