Εκπαίδευση και νεολαία
Απεργιακό άνοιγμα σχολείων

28/7, Αθήνα, Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στον νόμο “Κεραμέως”. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των σχολείων, το υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο ώστε αυτά να λειτουργήσουν με ασφάλεια μέσα στη συνεχιζόμενη πανδημία. Μείωση του αριθμού των μαθητών/τριών ανά τάξη, με τις απαιτούμενες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, τακτικά τεστ και προσλήψεις στην καθαριότητα είναι ανάμεσα στα αιτήματα που ανέδειξε το μαθητικό και εκπαιδευτικό κίνημα με το περσινό άνοιγμα των σχολείων. Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει. Το μόνο μέτρο που δέχεται ότι μπορεί να πέσει στο τραπέζι για να συζητηθεί είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Ταυτόχρονα παρουσιάζει τον διορισμό 11.700 εκπαιδευτικών σαν σημαντικό μέτρο. Στην πραγματικότητα όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οι περσινές συνταξιοδοτήσεις σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ξεπέρασαν τις 7.000, αριθμός ρεκόρ εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Οι φετινοί διορισμοί είναι άλλωστε οι πρώτοι εδώ και 12 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τα κενά που δημιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις όλου αυτού του διαστήματος είναι ακόμα μεγαλύτερα και φυσικά καλύπτονται με αναπληρωτές/τριες. 

Το ποσοστό της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση αυξάνεται έτσι χρόνο με τον χρόνο. Οι προσλήψεις αναπληρωτών τη σχολική χρονιά 2020-2021 έφτασαν τις 45.000 και οι αναπληρωτές/τριες αποτελούν πια το 27% του συνόλου των εκπαιδευτικών! Όπως έδειξε και η μέχρι τώρα εμπειρία της πανδημίας, η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος με τόσο μεγάλο αριθμό αναπληρωτών σημαίνει ευκολότερη διάδοση και δυσκολότερη ιχνηλάτηση του κορονοϊού. Χώρια τα υπόλοιπα προβλήματα, ανεξαρτήτως πανδημίας, που δημιουργεί τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στις ζωές των ίδιων των εργαζόμενων αυτή η κατάσταση.

Την αδιαφορία του υπουργείου για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία δείχνει και η καταγγελία των εκπαιδευτικών του 39ου ΓΕΛ Αθήνας. Σύμφωνα με την καταγγελία, με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας και σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του γ.γ του υπουργείου για μικρότερα τμήματα “για την τρέχουσα σχολική χρονιά προβλέπεται μείωση των τμημάτων του σχολείου μας από 22 που λειτουργούσαν μέχρι και πέρυσι σε 17 και αντίστοιχος διαμοιρασμός των μαθητών ανά 27 άτομα στις μεγαλύτερες και 22 στις μικρές αίθουσες του σχολείου, με ενδεχόμενο αυξητικής τάσης, χωρίς μείωση του καταγεγραμμένου μαθητικού δυναμικού ούτε κατ’ ελάχιστον. Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι οι μικρές αίθουσες προήλθαν από διχοτόμηση των μεγάλων σε παλαιότερο χρόνο και ότι ήδη οριακά ανταποκρίνονταν στους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όσο και στις εκπαιδευτικές μας ανάγκες”. Το ίδιο το 39ο, όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, έχει προκύψει από προηγούμενη συγχώνευση δυο μεγάλων σχολείων, του 30ού και του 39ου Λυκείου.

Παράλληλη στήριξη

Η υποβάθμιση των σχολείων δεν περιορίζεται στα όσα αφορούν την προστασία από την πανδημία. Μεγάλο πλήγμα δέχεται το εκπαιδευτικό σύστημα και μέσα από τις περικοπές στην παράλληλη στήριξη. Όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης»: “Πραγματοποιήθηκε, εχθές Τετάρτη 25/8/21, στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής η προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Π.Ε. «Ο Σωκράτης», για τις περικοπές στην Παράλληλη Στήριξη, για τις υπηρεσιακές μεταβολές με κλειστά σχολεία, για την ανάγκη δεύτερου κύκλου αποσπάσεων, για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αναφορικά με το σοβαρό πρόβλημα των περικοπών στην παράλληλη στήριξη, επιβεβαιώθηκε από το Διευθυντή Εκπαίδευσης ότι δόθηκε προφορική οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για κόφτη στις προσλήψεις εκπαιδευτικών... Πρόκειται για ουσιαστικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες. Οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα κενά, τη στιγμή που χιλιάδες αναπληρωτές θα μπορούσαν να τα καλύψουν, αντί να βρεθούν στην ανεργία.”

Το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτέμβρη πρέπει να βρει την Κεραμέως αντιμέτωπη με όλη αυτή την οργή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών οργανωμένη. Για να βάλει μπροστά αυτά τα απεργιακά βήματα, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών “Η Τάξη Μας” καλεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 6 Σεπτέμβρη, στις 7μμ, στην ταράτσα της Αιόλου 47. Υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης εδώ.