Εκπαίδευση και νεολαία
Στο δρόμο ενάντια στο σφαγείο Κεραμέως

3/9, Διαδήλωση φοιτητών και μαθητών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 3/9, εκατοντάδες φοιτητές/τριες και μαθητές/τριες.

Το σφαγείο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ήταν στο κέντρο των όσων κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, διεκδικώντας την κατάργησή της και την είσοδο στις σχολές των χιλιάδων που έμειναν απ’ έξω. Δεν έλλειψαν τα συνθήματα ενάντια στην εφαρμογή των νόμων Κεραμέως, με κεντρικό το ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Διαδηλώνουμε ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής αλλά και όλων των νόμων της Κεραμέως που έχει περάσει το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Γιάννης, δευτεροετής φοιτητής του ΠΑΔΑ. «Η σημερινή κινητοποίηση στην αρχή του Σεπτέμβρη σηματοδοτεί τη συνέχιση της σύγκρουσης με την κυβέρνηση και τη νέα ακαδημαϊκή και σχολική χρονιά. Τα πανεπιστήμια ανοίγουν σε λίγο καιρό μετά από το σφαγείο της Ε.Β.Ε που άφησε απ’ έξω 40.000 τελειόφοιτους λυκείου και ολόκληρα τμήματα χωρίς ούτε έναν εισακτέο. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις. Χρειάζεται να δείξουμε τη δύναμή μας και να ανατρέψουμε τόσο τα μέτρα τους όσο και την ίδια την κυβέρνηση που τα ψηφίζει. Η μάχη άλλωστε δεν σταματάει εκεί. Η Κεραμέως ανέβαλε την εφαρμογή του νόμου για την πανεπιστημιακή αστυνομία για το φθινόπωρο. Ήταν μια νίκη η αναβολή, καθώς έγινε υπό το βάρος του φοιτητικού κινήματος. Έρχεται όμως η ώρα που θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τους μπάτσους στις σχολές. Χρειάζεται να οργανωθούμε τόσο στις σχολές όσο και στα σχολεία και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις. Σήμερα διαδηλώνουμε στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουμε με μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ, στις 11 Σεπτέμβρη, μαζί με τα εργατικά συνδικάτα» συνέχισε. 

Προκλητική ήταν η στάση της αστυνομίας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης, με διαρκείς απρόκλητες επιθέσεις με χημικά, ξύλο και προπηλακισμούς, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διαλύσει τη διαδήλωση που κατέληξε στα Προπύλαια, απ’ όπου και ξεκίνησε, περνώντας μπροστά από τη Βουλή.

Το παρών έδωσε το ΣΕΚ στις σχολές και οι Μαθητές/τριες Anticapitalista, καλώντας στο διήμερο αγώνα στη Θεσσαλονίκη 10 και 11 Σεπτέμβρη.

Σε ανακοίνωσή του μετά τη διαδήλωση, το ΣΕΚ στις σχολές σημειώνει: 

«Η σύγκρουση με τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκινά από τη πρώτη μέρα! Σήμερα μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες διαδηλώσαμε ενάντια στην ελάχιστη βάση εισαγωγής και τις επιθέσεις στη παιδεία στο κέντρο της Αθήνας. Δώσαμε τον τόνο τι περιμένει αυτή την άθλια κυβέρνηση που πετάει 40.000 μαθητές εκτός σχολών και ετοιμάζει ένα νέο πακέτο περικοπών που συγχωνεύει και κλείνει τμήματα και σχολές. Είναι μια τεράστια ταξική επίθεση που έχει ως στόχο να συρρικνώσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, και να χτίσει μια παιδεία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των καπιταλιστών για να μπορούν να βγάζουν κέρδος από την εκπαίδευση. Η χυδαία επίθεση της αστυνομίας δε μπόρεσε να διαλύσει τη διαδήλωση, αντίθετα είναι δείγμα κρίσης και αδυναμίας αυτής της σάπιας κυβέρνησης. Δε θα τους αφήσουμε! Εμπρός για πανεκπαιδευτικό κίνημα ανατροπής των νόμων Κεραμέως».


Έξω οι μπάτσοι απ’ τις σχολές

Ξανά στον πάγο μπήκε η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στις σχολές, καθώς τη Δευτέρα 6/9, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οικονόμου, ανακοίνωσε τη νέα αναβολή του μέτρου για την επόμενη άνοιξη. Υπό την πίεση του φοιτητικού κινήματος, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, η εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη πάει από αναβολή σε αναβολή.

«Είναι χειροπιαστή απόδειξη ότι οι αγώνες μας μπορούνε να νικάνε, κόντρα σε μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε κρίση και δεν μπορεί να εφαρμόσει ούτε τους νόμους της» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΣΕΚ στις Σχολές και συνεχίζει: «Φάνηκε η δύναμη των αγώνων μαθητών- φοιτητών- εκπαιδευτικών που όλη την προηγούμενη χρονιά συγκρουστήκαμε με τις επιθέσεις της ΝΔ στην Παιδεία με συνελεύσεις και συλλαλητήρια χιλιάδων. Είναι τραγική αποτυχία της κυβέρνησης και του Χρυσοχοΐδη προσωπικά που προσπάθησαν να παίξουν το χαρτί της καταστολής για να τσακίσουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Καμία μάχη δεν έκλεισε, αντίθετα η κυβέρνηση προχώρησε στο μεγαλύτερο ταξικό σφαγείο- την εφαρμογή της ΕΒΕ- που άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάνω από 40.000 μαθητές και μαθήτριες. Είναι ευκαιρία για τη συγκρότηση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου που να συγκρουστεί μετωπικά από τώρα με την κυβέρνηση για να ανατρέψει συνολικά τους νόμους της Κεραμέως. 

Αυτό σημαίνει συνελεύσεις σε κάθε σχολή-σχολείο, μαζικές καταλήψεις και διαδηλώσεις σε συντονισμό μαθητών- φοιτητών- εκπαιδευτικών.

Οργανώνουμε τη συνέχεια με τη διαδήλωση στη ΔΕΘ το Σάββατο 11/9, με προσυγκέντρωση στις 4.30μμ στο ΑΠΘ μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους και στη συνέχεια να ενωθούμε με τα συνδικάτα σε ένα μεγάλο απεργιακό ποτάμι που θα πνίξει την κυβέρνηση του ρατσισμού, του σεξισμού και της τρομοκρατίας».


Οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες

Η ΝΔ επιχειρεί την πιο αντιδραστική επίθεση στη δημόσια Παιδεία εδώ και δεκαετίες. Γι’ αυτό και η αντίσταση του κινήματος της εκπαίδευσης έχει κεντρική σημασία. 

Η επίθεσή τους εκτείνεται γύρω από το ζήτημα των περικοπών. Ο αποκλεισμός 40.000 τελειόφοιτων λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση εκεί λογοδοτεί. Μαζί με τις περικοπές στα υπόλοιπα επίπεδα της μέριμνας ανοίγουν το δρόμο για συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων. Ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους την οργή και την αντίσταση του φοιτητικού κινήματος και γι’ αυτό επιχειρούν να την αντιμετωπίσουν με την καταστολή. Το κίνημα έδωσε από την 1η Σεπτέμβρη μια γεύση για το τι θα ακολουθήσει, με τη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, μια διαδήλωση που δέχτηκε τις επιθέσεις των ΜΑΤ, χωρίς όμως να καταφέρουν να τη διαλύσουν. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο δείχνει την αδυναμία της. Το πόσο φοβάται. Και αυτοί και εμείς έχουμε την εμπειρία της περασμένης χρονιάς, όταν ξεκινάγαμε με συγκεντρώσεις των 200 ατόμων στην πλ. Κλαυθμώνος και φτάσαμε σε συλλαλητήρια χιλιάδων, που οδήγησαν και στο πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Μπορούμε να γκρεμίσουμε την κυβέρνηση και τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ισχυρή σύνδεση των αγώνων μας με το εργατικό κίνημα. Γι’ αυτό και θα δώσουμε το παρών στη ΔΕΘ μαζί με τα συνδικάτα των εργαζομένων. 

Φίλιππος Κοντοδήμας, φοιτητής Φιλοσοφική Αθήνας 


Και οι μαθητές

Την Παρασκευή 3/9, διαδηλώσαμε παρά την προκλητική στάση της αστυνομίας, τα χημικά, την περικύκλωση από τα ΜΑΤ. 

Η καταστολή δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά την κρίση της κυβέρνησης. Έχουμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που πέταξε 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς οργανώνουμε την πανεκπαιδευτική απάντηση απέναντι σε μια κυβέρνηση που νοιάζεται μόνο για το κέρδος των καπιταλιστών κι όχι για το δικό μας μέλλον. Οι μαθητές στη βόρεια Αθήνα ετοιμαζόμαστε για τη μάχη, οργανώνουμε σύσκεψη κι ετοιμάζουμε νέο φύλλο της εφημερίδας μας Anticapitalista. Συνεχίζουμε για να στείλουμε την κυβέρνηση στον αγύριστο. Επόμενος μεγάλος σταθμός 10-11 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ.

Τζίμης, Μαθητές/τριες Anticapitalista