Εκπαίδευση και νεολαία
Αγώνας! Για να σώσουμε τα Σχολεία

11/9, Διαδήλωση στη ΔΕΘ. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Με το καλημέρα της νέας σχολικής χρονιάς, εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες και φοιτητές/τριες βγαίνουν στο δρόμο με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που καλούν οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες της εκπαίδευσης στις 15 Σεπτέμβρη. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο καλείται στις 6:30μμ στα Προπύλαια.

Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο και η κλιμάκωση με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ήταν στο κέντρο των εξορμήσεων που πραγματοποίησαν τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης μαζί με τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου «Η Τάξη μας», τη Δευτέρα 13/9, πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων. 

Στην προκήρυξη που μοιράστηκε μαζικά, οι εκπαιδευτικοί του Δικτύου «Η Τάξη μας» καταγγέλουν «την Κεραμέως και την κυβέρνηση της ΝΔ που σφυρίζουν αδιάφορα. Συνεχίζουν, να μην παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία, ενώ η πανδημία καλπάζει. Στοιβάζουν 27 παιδιά σε κάθε τμήμα κάνουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις και φέρνουν κοντέινερ. Αντί για μαζικούς διορισμούς που χρειάζονται για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά, κάνουν με το σταγονόμετρο διορισμούς. Αντί για τακτικά τεστ και προσλήψεις στην καθαριότητα έχουμε κερδοσκοπία, ατομική ευθύνη και ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών. 

Πάνω απ’ όλα είμαστε οργισμένοι απέναντι σε μια υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που είχαν το θράσος να επιβάλουν το σφαγείο των ΕΒΕ, πετώντας 40.000 παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια, σε μια χρονιά που τα σχολεία το περισσότερο καιρό ήταν κλειστά. Που μας πετάνε στα μούτρα, ότι οι ζωές των παιδιών και των εκπαιδευτικών δεν έχουν σημασία, φτάνει να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κόστος. Ενώ αντίθετα την ίδια ώρα, υπάρχουν εκατομμύρια ευρώ για το κυνήγι των προσφύγων, προσλήψεις συνοριοφυλάκων και φρεγάτες.

Να τελειώνουμε με την Κεραμέως και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να βάλουμε απεργιακό λουκέτο από την πρώτη μέρα! Στις 13 Σεπτέμβρη απαντάμε στην Κεραμέως και παλεύουμε για να ανοίξουν τα σχολεία με τους όρους των συνδικάτων. Ενώ η Κεραμέως είχε το χρόνο να προετοιμάσει το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Η πανδημία έδειξε ακόμα πιο ξεκάθαρα, το τι έχουν σημάνει οι καταστροφικές πολιτικές των περικοπών και οι μνημονιακές «μεταρρυθμίσεις» όλα αυτά τα χρόνια. Με την συνεχή υποχρηματοδότηση, τα λουκέτα σε χιλιάδες αίθουσες και σχολεία, διέλυσαν κάθε δυνατότητα για αξιοπρεπή, άνετη και ασφαλή κτιριακή υποδομή, με αποτέλεσμα άθλιες αίθουσες, ετοιμόρροπα σχολεία με υπερφορτωμένο μαθητικό πληθυσμό. 

Την ώρα που τα κρούσματα φουντώνουν, τα αιτήματα των συνδικάτων και του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος για λεφτά για την Παιδεία, δωρεάν μαζικά μέσα προστασίας, ολιγομελή τμήματα, νέες αίθουσες και τμήματα, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, είναι η μόνη ασπίδα προστασίας. Αλλά ταυτόχρονα είναι και πραγματική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της γνώσης και του δημόσιου σχολείου. Δεν θα μας τα χαρίσουν, χρειάζεται απεργιακός ξεσηκωμός… 

Η απεργία είναι μονόδρομος για να επιβάλουμε τις λύσεις μας και για να σταματήσουμε τα σχέδια της Κεραμέως, να συνεχίσει το ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με όχημα τις αξιολογήσεις, τις περικοπές και το σχολείο εξεταστικό κέντρο. Με συνελεύσεις, συζητήσεις, ενεργοποίηση των απεργιακών επιτροπών να οργανώσουμε τα σχολεία και τον κλάδο για να πάμε για απεργία διαρκείας και  όχι για να ανοίξουν με τους όρους της Κεραμέως».


 

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια 15 Σεπτέμβρη

Αθήνα 6:30μμ Προπύλαια

Θεσσαλονίκη 6:30μμ Αγ.Βενιζέλου

Χανιά 6μμ Πλ.Αγοράς

Ηράκλειο 6:30μμ Πλ.Ελευθερίας

Ξάνθη 7μμ Κεντρική Πλατεία

Γιάννενα 6μμ Περιφέρεια


Και οι γονείς

Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 15/9 καλεί και η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών τονίζοντας ότι «Απαιτούμε να καταργηθεί ο νόμος 4823/21. 

Να καταργηθεί εδώ και τώρα η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση. .. Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία. Κουραστήκαμε να ακούμε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των δικών μας αναγκών, ενώ αυτά υπάρχουν για στήριξη μεγαλοεπιχιερηματιών».


ΧΑΝΙΑ

Με μαζικότητα, περίπου 80 άτομα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 13/9 η συνέλευση του ΣΕΠΕ Χανίων. Ήταν καθολική η άρνηση της αξιολόγησης, των εργαστηρίων δεξιοτήτων και συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής. Υπήρχε από όλους κριτική στην Ομοσπονδία που αργοπορεί να βγάλει ξανά απόφαση για απεργία αποχή. 

Όμως παρά τη μαζικότητα και τη διάθεση από όλους για απεργιακή σύγκρουση, με μεθόδευση του προέδρου του συλλόγου που έθεσε έμμεσα θέμα απαρτίας, δεν πάρθηκε τυπικά απόφαση από τη συνέλευση. Ακυρώνει με αυτό τον τρόπο τη ζωντάνια και τη δυνατότητα της βάσης να παίρνει αποφάσεις, υπονομεύοντας τον θεσμό των γενικών συνελεύσεων.

Το πρωί της ίδιας μέρας, που άνοιξαν τα σχολεία, κάναμε παρέμβαση στους συναδέλφους, ενόψει και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στα Χανιά την Τετάρτη 15/9. Η εικόνα είναι η οργή στον κλάδο να μην υπακούσει στα μέτρα της κυβέρνησης. Τα ελλείματα στα σχολεία είναι τόσα πολλά πια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα καταγράψεις. 

Από την άλλη υπάρχει συστηματική προσπάθεια ενός διευθυντικού στρώματος να επιβάλει ένα αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας και την αξιολόγηση. Αυτό όμως θα αποδυναμωθεί στο μέγιστο βαθμό με την απόφαση της ΔΟΕ για απεργία αποχή.

Σεραφείμ Ρίζος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά


Στις πύλες την πρώτη μέρα

Στις πύλες των σχολείων βρέθηκαν συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΕΚ τη Δευτέρα 13/9, πρώτη μέρα έναρξής τους. Σε δεκάδες σχολεία της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά υποδέχτηκαν αγωνιστικά εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, καλώντας τους σε απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στην κυβέρνηση με πρώτο μεγάλο σταθμό τη διαδήλωση που καλούν ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές την Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις 6.30μμ στα Προπύλαια.

«Η εξόρμηση στο σχολείο μου, το 22ο Αθηνών, είχε πολύ θετική ανταπόκριση στους μαθητές, αλλά και στους καθηγητές», μας είπε ο Τζίμης Κ., μαθητής Anticapitalista. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοροϊδέψει πια κανέναν ότι οι αλλαγές που έχει κάνει είναι για το καλό των μαθητών. Όλοι είδαν τι πάει να πει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Οργανώνουμε στο συλλαλητήριο της Τετάρτης να κατέβουμε με το πανό του σχολείου στην κινητοποίηση. Επίσης, στο σχολείο μου υπάρχουν πάρα πολλοί αντιφασίστες. Βάζουμε από τώρα μπροστά τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό, οργανώνοντας να κατέβει το σχολείο με πανό και στη μεγάλη αντιρατσιστική-αντιφασιστική διαδήλωση στις 9 Οκτώβρη». 

Ο τοπικός πυρήνας του ΣΕΚ στα Πατήσια έκανε εξορμήσεις στο 48ο δημοτικό σχολείο και στο 8ο ΓΕΛ. Με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, άνοιξε η συζήτηση για τις επιθέσεις της Κεραμέως, την τοποθέτηση των κοντέινερ του Μπακογιάννη για τη στέγαση της προσχολικής αγωγής και το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Τετάρτης 15/9. Λίγες ημέρες πριν, την Πέμπτη 9/9 στο 8ο ΓΕΛ η αίθουσα των καθηγητών γέμισε με εκπαιδευτικούς για την οργάνωση της αντίστασης με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Το άνοιγμα έκαναν η Αθανασία Κατσούλη, μέλος της Α’ ΕΛΜΕ και των Παρεμβάσεων και κοινοτική σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικος και μέλος του Δικτύου «Η Τάξη μας».

«Στο 1ο ΓΕΛ Περιστερίου, πολλοί ήταν οι μαθητές που σταματούσαν μόλις άκουγαν ότι υπάρχει συλλαλητήριο της εκπαίδευσης την Τετάρτη», τόνισε η Μαρία Κ., από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Περιστέρι. «Έτσι καταφέραμε να γίνει γνωστή η πορεία στο σχολείο και να συζητάνε τη συμμετοχή τους. Παρέμβαση κάναμε και στους γονείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εργαζόμενη στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, που την έβαλαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, οργισμένη ενάντια στην κυβέρνηση που έχει φέρει τη διάλυση παντού. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στην εξόρμηση στο 3ο ΓΕΛ - 3ο ΕΠΑΛ Περιστερίου».

Η Ελεάννα Τσ., από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Θησείο, μας μεταφέρει την εικόνα από τις γειτονιές των Πετραλώνων και του Θησείου: «Στο 73ο και 77ο Δημοτικό όλοι συμφωνούσαν στην ανάγκη συντονισμού σωματείων εκπαιδευτικών, μαθητών και γειτονιάς. Πρώτο βήμα σ αυτή την κατεύθυνση είναι η διαδήλωση την Τετάρτη 15/9»

«Η αντικυβερνητική διάθεση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον κόσμο ήταν εμφανής και στις εξορμήσεις που κάναμε την πρώτη μέρα των σχολείων», σημειώνει η Βάσια Τσ., από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Ελληνικό. «Στο 3ο Δημοτικό Γλυφάδας και στο 3ο Δημοτικό Ελληνικού, εκπαιδευτικοί και γονείς έλεγαν “είμαστε μαζί σας, πρέπει να κατέβουμε”. Ενθουσιώδης ήταν και η ανταπόκριση των μαθητών στο ΕΠΑΛ Ελληνικού με πολλούς από αυτούς να αφήνουν στοιχεία επικοινωνίας για να οργανώσουμε μαζί, ώστε Κεραμέως και Μητσοτάκης να πάνε σπίτι τους».  


Ξάνθη: "Η συνέχεια πρέπει να είναι απεργιακή"

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε με εγκληματικές ελλείψεις στα σχολεία. Είναι χοντρά ψέματα αυτά που λέει η υπουργός ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους και όλα λειτουργούν άψογα.
Στα τμήματα υποδοχής που αφορούν μαθητές και μαθήτριες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη. Είναι μεγάλο πρόβλημα γιατί οι πιο αδύναμοι μαθητές δεν θα υποστηρίζονται απ’ ότι φαίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο ειδικό σχολείο της Ξάνθης δεν υπάρχουν αρκετές τάξεις και έτσι παιδιά με αναπηρία της Α’ δημοτικού έκαναν μάθημα στους διαδρόμους. Λείπουν επίσης βασικοί εκπαιδευτικοί και πάρα πολλές ειδικότητες και από την Πρωτοβάθμια και από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εδώ και σε όλη την Ελλάδα.

Οι συνεχείς ελλείψεις και οι επιθέσεις που έχει εξαπολύσει όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης έχει εξαγριώσει πάρα πολύ τους συναδέλφους. Εδώ και δύο χρόνια δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από την πανδημία. Και έρχεται τώρα με τον βούρδουλα να πει ότι θα μας αξιολογήσει. Σε κανέναν δεν περνάει αυτή η αντιμετώπιση. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί αυτή τη στιγμή είναι σε θέση μάχης. Απέναντι στις διαδικασίες της αξιολόγησης χρειάζεται να δοθεί από την Ομοσπονδία απόφαση για συνέχεια της απεργίας-αποχής, που δεν έχουν τολμήσει να τη βγάλουν παράνομη και καταχρηστική από τα δικαστήρια. Και ταυτόχρονα απόφαση για απεργία μέσα στο τρίτο δεκαήμερο, όπως προτείνουν οι Παρεμβάσεις.

Τα απογευματινά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που καλούν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ είναι πολύ θετικό βήμα. Η συνέχεια όμως πρέπει να είναι απεργιακή. Η μαχητικότητα που υπάρχει φάνηκε και στη συνέλευση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έγινε στη Ξάνθη την Πέμπτη 9/9. Πάνω από 70 εκπαιδευτικοί, αριθμός μεγάλος για συνέλευση στην αρχή της χρονιάς, άνοιξαν τη συζήτηση πάνω σε όλα τα ζητήματα: Από τη διαδήλωση στη ΔΕΘ και τις μαζικές προσλήψεις που πρέπει να γίνουν μέχρι την υποχρεωτικότητα για τους εμβολιασμούς και τις ρατσιστικές απολύσεις μεταναστριών καθαριστριών στα σχολεία μας. Αυτή η διάθεση χρειάζεται να φτάσει και στις ηγεσίες, ώστε να κινηθούν ανάλογα και να συντονίσουν τα επόμενα βήματα.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ, εκπαιδευτικός Α’βαθμιας εκπαίδευσης στη Ξάνθη, μέλος του δικτύου «η Τάξη μας»