Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαιδευτικοί: Εμπρός για απεργία

18/9, Γκράβα, Σύσκεψη συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ο αναβρασμός που επικρατεί στα σχολεία ήταν εμφανής και στην πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών το Σάββατο 18/9 στη Γκράβα. Εκπρόσωποι περισσότερων από 30 σύλλογους εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και 25 ΕΛΜΕ συμμετείχαν στη συζήτηση, είτε δια ζώσης στο προαύλιο της Γκράβας, είτε μεταφέροντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους μέσω zoom. Κοινό σημείο ήταν η απόφαση για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, ενώ από πολλούς συλλόγους μπήκε η πρόταση για άμεση απεργιακή κλιμάκωση με 24ωρη απεργία τις επόμενες ημέρες (προτάθηκε η 5η Οκτώβρη ως ημέρα του εκπαιδευτικού), νέο γύρο συνελεύσεων και συνέχεια με επαναλαμβανόμενες απεργίες. 

Το Σάββατο 25/9 θα πραγματοποιηθεί συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ, μετά τον γύρο γενικών συνελεύσεων που θα προηγηθεί αυτή την εβδομάδα.

Σε προκήρυξη του το Δίκτυο Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας" καλεί σε οργάνωση και μαζικοποίηση των συνελεύσεων των συλλόγων και απεργιακή κλιμάκωση: «Η απεργία είναι μονόδρομος για να επιβάλουμε τις λύσεις μας και για να σταματήσουμε τα σχέδια της Κεραμέως, να συνεχίσει το ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων, με όχημα τις αξιολογήσεις, τις περικοπές και το σχολείο εξεταστικό κέντρο. Με συνελεύσεις, συζητήσεις, ενεργοποίηση των απεργιακών επιτροπών να οργανώσουμε τα σχολεία και τον κλάδο για να πάμε για απεργία διαρκείας και όχι για να ανοίξουν με τους όρους της Κεραμέως» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων. 

«Στις γενικές συνελεύσεις που θα γίνουν αυτή την εβδομάδα χρειάζεται όλες και όλοι να συμμετέχουμε και να οργανώσουμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα που αφορούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, την κατάργηση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, την κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης στα σχολεία όλων των παιδιών, την ανατροπή κάθε είδους αξιολόγησης και την εξασφάλιση θέσεων εργασίας σε όλους τους συναδέλφους μας. Θα πρέπει να συνεχίσουμε αποφασιστικά προχωρώντας σε απεργιακή σύγκρουση με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, μέχρι να ανατραπούν οι επιθέσεις τους στη δημόσια Παιδεία», σημειώνει η Αθανασία Κατσούλη, εκπαιδευτικός, μέλος της Α ΕΛΜΕ Αθήνας.

Σε στήριξη της μάχης των εκπαιδευτικών και του αιτήματος για απεργιακή κλιμάκωση, συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης προγραμματίζουν την παρουσία τους στις συνελεύσεις. «Με συντρόφους/ισσες από τον πυρήνα μας οργανώνουμε εξόρμηση στη συνέλευση της τοπικής μας ΕΛΜΕ, για να συζητήσουμε με τους εκπαιδευτικούς και να στηρίξουμε τις μαχητικές προτάσεις που θα μπουν στη συνέλευση», μας λέει η Ελπίδα από τον πυρήνα του ΣΕΚ στο Ίλιον. «Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας να αποφασιστεί απεργία στα σχολεία, καθώς μπορεί να συσπειρώσει γύρω της όλη την εργατική τάξη και να γκρεμίσει την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως, μας αφορά όλες και όλους. Η κυβέρνηση έχει κάνει εγκληματικές κινήσεις στην εκπαίδευση αφήνοντας 40.000 μαθητές/τριες εκτός πανεπιστημίων με το σφαγείο της Ε.Β.Ε, διατηρώντας ασφυκτικά γεμάτες της αίθουσες διδασκαλίας και προωθώντας την αξιολόγηση που αποσκοπεί στις απολύσεις, τα κλεισίματα, την ιδιωτικοποίηση και τη γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας».


Συνελεύσεις ΕΛΜΕ

ΕΛΜΕ Πειραιά, Τετάρτη 22/9, 1:30μμ, Τζαβέλλα
Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Τετάρτη 22/9, 1:30μμ, 7ο ΓΕΛ Ιλίου
Α’ ΕΛΜΕ Αθήνας,  Τετάρτη 22/9, 1:30μμ, 
8ο ΓΕΛ Αθήνας (Νικοπόλεως)
ΕΛΜΕ Β Πειραιά, Παρασκευή 24/9, 1:30μμ, 
5ο ΓΕΛ Κορυδαλλού
Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, Τετάρτη 22/9, 2:30μμ, 
1ο ΕΠΑΛ Μεταξουργείο
ΕΛΜΕ Καλλιθέας, Τετάρτη 22/9, 6:30μμ, 
σχολεία Αγ. Νικολάου
Δ’ ΕΛΜΕ Αν.Αττικής Τετάρτη 22/9, 2μμ, 
3ο Γυμνάσιο Ν.Ιωνίας
ΕΛΜΕ Χανίων, Τετάρτη 22/9, 6μμ, 1ο Γυμνάσιο
Α’-Γ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Τετάρτη 22/9, 6.30μμ, 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής
ΕΛΜΕ Νοτίων, Πέμπτη 23/9, 6μμ, ΕΠΑΛ Αλίμου