Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 30/9

3/9/21, φοιτητικό συλλαλητήριο. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Συλλαλητήριο καλούν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας, την Πέμπτη 30/9, στις 12μες, στα Προπύλαια.

Σε προκήρυξή του ΣΕΚ στις Σχολές τονίζεται:

«Η Νέα Δημοκρατία αναγκάζεται κάτω από τις πιέσεις του φοιτητικού κινήματος να ανοίξει τις σχολές μετά από ενάμιση χρόνο. 

Στην πραγματικότητα σήμερα ανοίγουν οι σχολές χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας για την πανδημία αλλά για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στους ίδιους τους φοιτητές και την ατομική τους ευθύνη αν έχουν εμβολιαστεί. Το μόνο που αποφασίζεται σαν μέτρο είναι η είσοδος των φοιτητών στις σχολές με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή με βεβαίωση αρνητικού rapid test το οποίο θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Δε θα αφήσουμε κανέναν να μας διαχωρίσει σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, το φοιτητικό κίνημα βγαίνει μπροστά για να διεκδικήσει άνοιγμα όλων των σχολών με ουσιαστικά μέτρα προστασίας εδώ και τώρα. Μαζικά δωρεάν τεστ για όλους και όλες, μόνιμο ιατρικό προσωπικό μέσα σε κάθε ίδρυμα, προσλήψεις καθαριστών και καθαριστριών, αύξηση δρομολογίων των ΜΜΜ, συχνές απολυμάνσεις, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και άνοιγμα υποδομών για να μη στοιβαζόμαστε εκατοντάδες μέσα σε ένα αμφιθέατρο. Αντί για αυτό η κυβέρνηση κόβει λεφτά από τη μέριμνα, τη σίτιση και τη στέγαση ενώ ολοένα και περισσότερο αβαντάρει τους εργολάβους και τους ιδιώτες.           

Ταυτόχρονα καμία από τη συγκρούσεις που άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο δεν έχει κλείσει, αντίθετα εντείνονται με την εφαρμογή της ΕΒΕ, του μεγαλύτερου ταξικού σφαγείου που άφησε εκτός σχολών πάνω από 40.000 μαθητές και μαθήτριες. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να προχωρήσει το σχέδιο συρρίκνωσης της δημόσιας παιδείας και να “αξιοποιήσει” τους λιγότερους εισακτέους για να συγχωνεύσει και να κλείσει τμήματα ενώ συνεχίζει ένα σκληρό πρόγραμμα περικοπών.

 Η εκπαίδευση βράζει, αυτό είναι το μήνυμα από τις συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη προηγούμενη εβδομάδα που αποφάσισαν με συντριπτικούς όρους απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, οι μαθητές ήδη δίνουν μάχες με καταλήψεις, οι φοιτητές οργανώνουμε συνελεύσεις και συλλαλητήρια».