Εκπαίδευση και νεολαία
Πλημμύρες και συγχωνεύσεις χτυπάνε τα σχολεία

14/10, Μαθητές πάνω σε αυτοσχέδια γέφυρα σε σχολικό συγκρότημα της Ν. Φιλαδέλφειας

H τραγική εικόνα της υποχρηματοδότησης στη δημόσια Παιδεία αποκαλύφθηκε την Πέμπτη 14/10, με τις εικόνες από τα πλημμυρισμένα σχολεία και σχολές. 

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το σχολικό συγκρότημα της Νέας Φιλαδέλφειας όπου οι μαθητές/τριες έβγαλαν τα θρανία στο προαύλιο-λίμνη, προκειμένου να πατήσουν πάνω. Τη Δευτέρα 18/10 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους και προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο δήμο. Όπως καταγγέλουν εκπαιδευτικοί, οι αίθουσες που πλημμύρισαν είναι προκάτ, ενώ ο δήμος δεν είχε ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για καθαρισμό των φρεατίων τις προηγούμενες ημέρες. Αντίστοιχη καταγγελία υπάρχει και για το 16ο δημοτικό σχολείο της Νέας Ιωνίας όπου η διευθύντρια καλούσε από το πρωί τον δήμο να καθαρίσει τα φρεάτια και τελικά δεν αποφεύχθη η πλημμύρα. Στην Κέρκυρα εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να βγάλουν τα παιδιά από τις πλημμυρισμένες τάξεις κουβαλώντας τα στις αγκαλιές τους. Όπως καταγγέλει ο ΣΕΠΕ Κέρκυρας οι εικόνες αυτές «κατέδειξαν επίσης τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, τις διαχρονικές ευθύνες για τα τραγικά προβλήματα των σχολικών υποδομών και την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην Κέρκυρα, παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι έχουν δήθεν ληφθεί μέτρα για την επερχόμενη κακοκαιρία».

Βίντεο με τα νερά να κυκλώνουν το 153ο νηπιαγωγείο στο Πάρκο Μηναϊδή-Φωτιάδη στα Πατήσια δημοσίευσε η Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας. Πρόκειται για τον χώρο όπου κόπηκαν τα δέντρα για να τοποθετήθουν άρον άρον κοντέινερ μέσα στο καλοκαίρι, ξεσηκώνοντας τους κατοίκους της γειτονιάς. Η καταγγελία που συνόδευε το βίντεο υπογράμμιζε μεταξύ άλλων: «Λίγο περισσότερο νερό να έπεφτε θα είχαμε εισβολή νερών μέσα στα κοντέινερ με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα παιδιά. Το “φτιάξτο εργολάβε” με ανάθεση και “όπως-όπως” έχει τις συνέπειες του… Όχι μόνο ήταν πανάθλιες κατασκευές τενεκεδούπολης αλλά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών». 

Σχολές με βάρκες

Δραματική ήταν η εικόνα και από σχολές της Αθήνας. Καλών Τεχνών, Φιλοσοφική, ΠΑΔΑ, Γεωπονική, Φυσικό σε πολλά σημεία τους, εξωτερικά κι εσωτερικά χρειάζονταν βάρκες ή ακροβατικές γνώσεις – όπως είδαμε στη Γεωπονική με τους φοιτητές κρεμασμένους στα καγκελα. 

«Δεν είναι οι έκτακτες απρόβλεπτες συνθήκες, είναι οι περικοπές, η ανευθυνότητα και η αδιαφορία της κυβέρνησης για τα δημόσια πανεπιστήμια» σχολιάζε το ΣΕΚ στις Σχολές την Πέμπτη: «Η κυβέρνηση άνοιξε μετα από ενάμιση χρόνο τα πανεπιστήμια και ήδη από τις πρώτες μέρες βλέπουμε την κατάσταση, πλημμυρισμένες σχολές που πρακτικά δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ήδη το ΠΑΔΑ ανέστειλε τη λειτουργία του για δύο μέρες, δε γίνεται τα πανεπιστήμια να κλείνουν όποτε βρέχει! Υπεύθυνες είναι οι δολοφονικές προτεραιότητες για το πού πάνε τα λεφτά και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να μοιράζει δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς και μπάτσους αλλά δεν έχει δώσει τίποτα για τις ανάγκες των φοιτητών και των φοιτητριών» συνεχίζει.

Συνελεύσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα σε μια σειρά από σχολές της Αθήνας και άλλων πόλεων όπως στη Φιλοσοφική, το Χημικό, το Φυσικό και το Μαθηματικό του ΕΚΠΑ, τους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ, την Αρχιτεκτονική του Βόλου κ.α.


Συγχωνεύσεις

Παρότι σύσσωμο το κίνημα της εκπαίδευσης διεκδικεί από την αρχή της πανδημίας το σπάσιμο των τμημάτων ώστε να περιλαμβάνουν το πολύ 15 μαθητές/τριες ανά τάξη, το Υπουργείο Παιδείας προχωράει σε συγχωνεύσεις τμημάτων σε όλη τη χώρα φτιάχνοντας τάξεις ακόμα και με 28 παιδιά. Όπως καταγγέλουν οι εκπαιδευτικοί, αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά των εκπαιδευτικών, καταργούνται εκατοντάδες τμήματα και μάλιστα με ένα απλό αρχείο excel που στάλθηκε την περασμένη εβδομάδα στα σχολεία. 

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από συλλόγους εκπαιδευτικών, τη Δευτέρα 18/10, στο Υπουργείο Παιδείας και στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μια σειρά πόλεις.

Η εικόνα αυτή ήρθε και στη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ το Σάββατο 16/10. «Έχουν ξεκινήσει καταλήψεις μαθητών και γονέων στα Χανιά για τις συγχωνεύσεις τμημάτων. Είναι αιτία πολέμου», μετέφερε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Χανίων. Ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Κυκλάδων σημείωσε ότι «υπάρχουν 110 κενά εκπαιδευτικών και στεγαστικά προβλήματα. Σέριφος και ΕΠΑΛ Μυκόνου δεν έχουν σχολείο. Κάνανε 10 συγχωνεύσεις τμημάτων από τις 50 που παρήγγειλε η Κεραμέως». «Οι συγχωνεύσεις τμημάτων έχουν κάνει τμήματα με 28 μαθητές», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος από την ΕΛΜΕ Χίου. Από την Α’ ΕΛΜΕ Έβρου μεταφέρθηκε ότι «μόλις μας ήρθε το νέο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων κινητοποιηθήκαμε. Έγινε πρώτο θέμα στον Έβρο. Τώρα άρχισαν να τα μαζεύουν». «Συγχωνεύονται 18 τμήματα που σημαίνει 26-27 παιδιά σε κάθε τμήμα πλέον. Έχει γίνει πρώτο θέμα στην Ηλεία. Το βάλαμε στα δημοτικά συμβούλια και πήραν θέση υπέρ μας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Ηλείας.