Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές και συνέδριο απαιτούν οι εκπαιδευτικοί

11/10, Πανεκπαιδευτική απεργία. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Στο Πρωτοδικείο προσέφυγε η ηγεσία της ΟΛΜΕ ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης μέχρι τον Ιούνιο του 2022, αντί της διεξαγωγής συνεδρίου και της εκλογής νέου Δ.Σ. 

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες μέρες μόνο μετά τη συνέλευση των προέδρων ΕΛΜΕ όπου μεθοδεύτηκε η ανατροπή της πλειοψηφούσας απόφασης για συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση και απεργιακή κλιμάκωση. 

Εκτός του αντιδημοκρατικού της χαρακτήρα, η προσφυγή ελλοχεύει τον κίνδυνο της μετατροπής της ΟΛΜΕ σε νέα… ΓΣΕΕ, όπου με πρόσχημα τον δικαστικό διορισμό, αντί της εκλογής του ηγετικού οργάνου, η κήρυξη απεργιών είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της.

Επιχειρείται έτσι η καταδίκη σε αδράνεια μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες και μάλιστα στη μέση μιας μάχης που χαρακτηρίζεται από μαζικότητα, μαχητικότητα και σπουδαία συμμετοχή της βάσης, όπως φάνηκε τόσο από τα ποσοστά στην απεργία – αποχή και την απεργία της 11/10, όσο κι από τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων για κλιμάκωση. Αντίθετα, δεκάδες ΣΕΠΕ κι ΕΛΜΕ προχωράνε σε εκλογικές διαδικασίες το αμέσως προσεχές διάστημα.

Την προσφυγή στο Πρωτοδικείο καταγγέλουν οι Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ανακοίνωσή τους. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν:

«Θέλουν τον κλάδο να στέκει στη γωνία βουβός και ακίνητος, μια ιστορική Ομοσπονδία να βρίσκεται σε παρατεταμένο καθεστώς παραλυσίας. Επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν το Συνέδριο σε “νεκρό” χρόνο, σε μια περίοδο που έχουμε σε εξέλιξη τη μεγαλύτερη αντιεκπαιδευτική επίθεση, την ώρα που το πανεκπαιδευτικό κίνημα βρίσκεται στους δρόμους. Στην εποχή αυτή ο κλάδος θα έπρεπε να βρίσκεται σε πραγματική κίνηση και να αποφασίζει ο ίδιος για τα επόμενα αγωνιστικά του βήματα. Το Συνέδριο της ΟΛΜΕ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την κορυφαία συλλογική και δημοκρατική διαδικασία του κλάδου προς μια τέτοια κατεύθυνση… Καλούμε τώρα την Ομοσπονδία να πάρει πίσω την απαράδεκτη αυτή απόφαση και να κηρύξει τώρα Συνέδριο! Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να πάρουν εδώ και τώρα θέση! Να καταδικάσουν την προσφυγή της ΟΛΜΕ στα δικαστήρια. Να απαιτήσουν να πραγματοποιηθεί τώρα Συνέδριο της ΟΛΜΕ».