Εκπαίδευση και νεολαία
Εκπαίδευση: Η βάση επιμένει για απεργία

11/10, Πανεκπαιδευτική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πίσω από τις διαθέσεις του εκπαιδευτικού κλάδου βρέθηκε, μετά την ηγεσία της ΟΛΜΕ και αυτή της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που προχώρησε σε ολομέλεια των προέδρων ΣΕΠΕ, το Σάββατο 23/10. 

Παρότι συμμετείχαν εκπρόσωποι 111 από τα 134 πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων, η απόφαση για τα επόμενα βήματα της μάχης ενάντια στις επιθέσεις της Κεραμέως παραπέμφθηκε στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας!

Η συνεδρίαση στο υπόγειο του ξενοδοχείου Νοβοτέλ, ξεκίνησε κεκλεισμένων των θυρών γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς. «Είναι φανερό τι θέλει να αποφύγει το ΔΣ της ΔΟΕ και προχωρά σε ολομέλεια προέδρων κεκλεισμένων των θυρών. Θέλει αποστειρωμένες διαδικασίες μακριά από την κριτική των εκπαιδευτικών» κατήγγειλαν μεταξύ άλλων οι Παρεμβάσεις του ΣΕΠΕ “Αριστοτέλης”. Την ίδια ώρα δάσκαλοι/ες από μια σειρά συλλόγους πραγματοποιούσαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο, εκφράζοντας την απαίτηση για απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση. «Ανυπακοή – Απεργία – Αποχή» ήταν το βασικό σύνθημα που φώναζαν διεκδικώντας την επαναπροκήρυξή της.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που ερχόταν από πολλά σωματεία στη συνέλευση των προέδρων. «Η αποφασιστικότητα και ο θυμός που μεταφέρεται από όλους τους συναδέλφους/ισσες αυτές τις μέρες εκδηλώθηκε και στην ολομέλεια από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Συλλόγων... Το μήνυμα που φτάνει από τους συναδέλφους όλης της χώρας προς την Ομοσπονδία είναι ηχηρό: Επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής τώρα! Αγώνας μέχρι τη νίκη! Δεν υποχωρούμε, δεν θα υποταχθούμε» σημειώνει σε ενημερωτική του δήλωση ο Μάνθος Κυριακόπουλος, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΔΟΕ με τις Παρεμβάσεις. «Σχεδόν το σύνολο των προέδρων στις τοποθετήσεις τους είχαν εντολή από τις ΓΣ να ζητήσουν επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής, με συντριπτικές πλειοψηφίες επί των παρόντων. Με αλλά λόγια το κλίμα που μεταφέρθηκε στο ΔΣ της ΔΟΕ από τους προέδρους δεν άφησε περιθώρια δεύτερων σκέψεων από την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής», μεταφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ “Αλέξανδρος Δελμούζος”, Κώστας Βερέτσος.

Εισηγητικά, ήδη από την παραμονή της μεγάλης πανεκπαιδευτικής απεργίας της 11ης Οκτώβρη, η πλειοψηφία του Δ.Σ της ΔΟΕ είχε ταχθεί με την πρόταση για κατάθεση ενός ενιαίου κειμένου -καταγγελτικού μεν προς την πολιτική του υπουργείου- στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της αξιολόγησης, γεγονός όμως που κατακρίθηκε από μεγάλο κομμάτι των εκπαιδευτικών ως βήμα πίσω, σε σχέση με την απεργία-αποχή που συγκέντρωνε σχεδόν καθολικά ποσοστά συμμετοχής κι απειλούσε να ακυρώσει όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Σε μια σειρά σημεία της χώρας έγιναν γενικές συνελεύσεις των ΣΕΠΕ που πήραν απόφαση για επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής και απεργιακή κλιμάκωση. Καθημερινές στάσεις εργασίας από τις διαδικασίες αξιολόγησης έχουν κηρύξει και αυτή την εβδομάδα μια σειρά σωματεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε αρκετούς συλλόγους δασκάλων όμως, παρότι συγκεντρώθηκε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών, η ηγεσία δεν αναγνώρισε απαρτία στη συνέλευση, αποφεύγοντας έτσι τη δέσμευση από αγωνιστικές αποφάσεις. 

«Η συνέλευση του ΣΕΠΕ στην Ξάνθη έφτασε να έχει ακόμα και 120 άτομα, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της πόλης. Παρόλα αυτά ο δεξιός πρόεδρος με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλαν θέμα απαρτίας. Έτσι λύθηκαν τα χέρια στην ηγεσία του συλλόγου να μεταφέρει ό,τι θέλει στην ολομέλεια των προέδρων» δήλωσε στην Ε.Α ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος και μέλος του συλλόγου της Ξάνθης. «Το κλίμα στη συνέλευση ωστόσο ήταν ξεκάθαρα υπέρ της συνέχισης του αγώνα με την επαναπροκήρυξη της απεργίας-αποχής. Από τη μεριά μας στηρίξαμε αυτή την πρόταση για επαναπροκήρυξη και υπερθεματίσαμε για κλιμάκωση με απεργία κι όχι το ανάποδο. Η ηγεσία του συλλόγου όμως δεν έβαλε τις προτάσεις σε ψηφοφορία γιατί το αποτέλεσμα θα τους εξέθετε».

Η συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΟΕ στο οποίο παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις δεν είχε οριστεί μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο δεκάδες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ παίρνουν από τα κάτω αποφάσεις συνέχισης της μάχης και συντονισμού. 

Την Τρίτη 19/10 προχώρησαν σε σύσκεψη 24 ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που μεταξύ άλλων καλούν σε επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από τα ίδια τα πρωτοβάθμια σωματεία με εξώδικο στις Διευθύνσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας, ενώ μπήκαν προτάσεις και για περαιτέρω απεργιακή κλιμάκωση με 48ωρη απεργία στις 3 και 4/10.

Συνελεύσεις

Αντίστοιχα και το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας», από την επόμενη της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ το περασμένο Σάββατο, καλεί σε συνέχιση της απεργίας-αποχής από τα κάτω και κλιμάκωση με 48ωρη απεργία: «Σε όλους τους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, αποφασίζουμε συνέχιση της απεργίας-αποχής με προκήρυξη από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας, και ταυτόχρονα απαιτούμε από τις ηγεσίες των ομοσπονδιών να επαναπροκηρύξουν την απεργία αποχή. Προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις παντού... Στις συνελεύσεις μαζί με τη συνέχιση της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση, αποφασίζουμε 48ωρη απεργία 3 και 4 Νοέμβρη. Εκλέγουμε αντιπροσώπους για να μεταφέρουν την απόφαση της συνέλευσης γιατί δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στους συνδικαλιστές ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΣΥΝΕΚ. Ό,τι και να κάνουν η Κεραμέως και οι συνδικαλιστές της, δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν το ποτάμι των χιλιάδων οργισμένων και αποφασισμένων εκπαιδευτικών. Εμείς θα νικήσουμε».

Σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας προχώρησαν, τη Δευτέρα 25/10, σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων μαζί με μαθητές/τριες, διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, που έχει δημιουργήσει τάξεις με 28 μαθητές σε σχολεία όλης της χώρας. 

 


 

Η συντριπτική πλειοψηφία στον κλάδο των δασκάλων δεν αποδέχεται την αξιολόγηση. Οι εκπαιδευτικοί που έδωσαν τη μάχη πετυχαίνοντας συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής (της τάξης του 94%) στην απεργία – αποχή και με παρόμοια ποσοστά στην απεργία της 11/10, εξακολουθεί να θέλει να συγκρουστεί με την Κεραμέως. Υπάρχει ένα πλειοψηφικό κομμάτι που διεκδικεί την επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής και την απεργιακή κλιμάκωση. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε στις συνελεύσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είτε αυτές οργανώθηκαν με αξιοπρεπείς όρους από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, είτε όχι. Υπήρξαν συνελεύσεις που συγκέντρωσαν έως 200 άτομα και συντριπτικά αποφάσισαν την επαναπροκήρυξη της απεργίας - αποχής. 

Η δεύτερη εικόνα που καταγράφηκε είναι η εξόφθαλμη υποχώρηση της πλειοψηφίας στην ηγεσία της ΔΟΕ. Αν εξαιρέσεις την παράταξη της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) που βγήκε ανοιχτά απεργοσπαστικά, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή στην αξιολόγηση, η άποψη που υπερίσχυσε στο Δ.Σ της ομοσπονδίας και λέει ότι πρέπει να καταθέσουμε ένα ενιαίο κείμενο από όλα τα σχολεία στις διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, αποτελεί οπισθοχώρηση σε σχέση με την εκφρασμένη άποψη του κλάδου που θέλει τη σύγκρουση με την αξιολόγηση της Κεραμέως. Η πρόταση αυτή κατατεμαχίζει τη ανοιχτή, συλλογική αντίσταση του κλάδου και τη μετατρέπει σε συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας. 

Η τεράστια συμμετοχή των συναδέλφων στην απεργία στις 11/10 δημιούργησε την ανάγκη για απεργιακή κλιμάκωση. Αυτό είναι προφανές ότι φόβισε, εκτός από το υπουργείο και τη συνδικαλιστική ηγεσία. Η απόφαση για ενιαίο κείμενο είναι μια υπεκφυγή. Είναι θετικό την ίδια στιγμή ότι η διάθεση για σύγκρουση που έχει η βάση, αρχίζει και παίρνει οργανωμένα χαρακτηριστικά. Το ότι πάνω από 20 ΣΕΠΕ και 20 ΕΛΜΕ – που συνεχώς αυξάνονται – συντονίζονται από τα κάτω κι επιχειρούν να συνεχίσουν την απεργία – αποχή, κηρύσσοντάς την οι ίδιοι, δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βαδίσουμε. 

Χρειάζεται να τονιστεί η ανάγκη για συνέχεια της απεργιακής δράσης. Η πρόταση για 48ωρη απεργία 3-4 Νοέμβρη απαντάει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο στο ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Υπάρχουν σύλλογοι, όπως ο δικός μας, που το έχουν ήδη αποφασίσει στη γενική τους συνέλευση. Χρειάζεται να μπει σε όλους τους συλλόγους και να το υιοθετήσει και η ΔΟΕ. Να προσπεραστούν όλα εκείνα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που βάζουν οι κανονισμοί και τα καταστατικά. Τα καταστατικά και οι κανονισμοί είναι για να διευκολύνουν τη δράση των συλλόγων κι όχι να την εμποδίζουν. 

Να προχωρήσουμε τώρα σε κλιμάκωση της δράσης. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι απελπισμένη. Αν και κατόρθωσε να βγάλει την απεργία-αποχή παράνομη και να χρησιμοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να επιβάλλει την αξιολόγηση μέσα στα σχολεία. Αντίθετα έχει κατορθώσει την απονομιμοποιήσει σε ακόμη ευρύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Το δίλημμα εξευτελιστική αποδοχή της ήττας ή σκλήρυνση των επιθέσεων με κίνδυνο την ακόμη μεγαλύτερη απονομιμοποίηση είναι ακόμη πιο επιτακτικό και σκληρό για την Κεραμέως. 

Γι’ αυτό τώρα πρέπει να επιμείνουμε στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από την ομοσπονδία και 48ωρο απεργιακό βήμα με ταυτόχρονη στήριξη του συντονισμού των ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ από όλη τη χώρα, και να αναγκάσουμε τις ηγεσίες των ομοσπονδιών να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. 

Σεραφείμ Ρίζος, μέλος Δ.Σ ΣΕΠΕ Χανίων