Η Άποψή μας
Ενάντια στα λαμόγια της κλιματικής καταστροφής

9/8, Διαδήλωση στο Σύνταγμα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Φωτό: Γιάννης Σουμπάσης

Ο Μητσοτάκης καμαρώνει στη Γλασκώβη, στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, σαν πρωτοπόρος της «πράσινης μετάβασης». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνησή του είναι παράδειγμα για το πόσο βρόμικη είναι αυτή η απάτη.

Το πόσο μεγάλη απάτη είναι η «πράσινη ανάπτυξη», το ζήσαμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές που κατάστρεψαν περισσότερο πράσινο απ’ όσο λένε ότι θα φέρουν όλες οι κυβερνητικές υποσχέσεις μαζεμένες. Και συνεχίζουμε να το ζούμε με την παράδοση όλων εκείνων των εκτάσεων σε κερδοσκόπους «ανάδοχους» με επικεφαλής τις μεγάλες κατασκευαστικές.

Βρομιά

Το πόσο βρόμικη είναι αυτή η εκστρατεία το δείχνει η επιμονή στη διεκδίκηση κοιτασμάτων φυσικού αέριου στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μητσοτάκης κάνει «απολιγνιτοποίηση» στην Πτολεμαΐδα και στη Μεγαλόπολη, αλλά ξοδεύει δισεκατομμύρια για φρεγάτες και Ραφάλ αγκαλιά με τον Μακρόν για να ανοίξουν «εναλλακτικές πηγές φυσικού αέριου για την Ευρώπη».

Η βρομιά δεν σταματάει εκεί. Η άλλη όψη της «πράσινης ανάπτυξης» είναι οι ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα της ΔΕΗ στην πρώτη γραμμή. Τις συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων τις ζούνε τραγικά οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά που δίνουν αγώνα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου.

Το αίμα των εργατών που σκοτώνονται στις γαλέρες της κερδοσκοπίας δεν είναι το μόνο που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση της «πράσινης μετάβασης». Τη βαραίνει και το αίμα από τα περίστροφα των μπάτσων, καθώς ο Θεοδωρικάκος προσπαθεί να αναβιώσει την αστυνομοκρατία που δεν κατάφερε να επιβάλει ο Χρυσοχοΐδης. Είμαστε στο παρά πέντε πριν αρχίσουν να πυροβολούν και τον κόσμο που φωνάζει «Μητσοτάκη κάθαρμα».

Αλλά δεν θα το καταφέρουν! Οι εργάτες της COSCO έδειξαν τη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει. Απάντησαν με απεργία διαρκείας στην εργοδοτική δολοφονία στο λιμάνι και απεργούν ξανά την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοέμβρη, την ίδια ώρα που θα διαδηλώνουμε ενάντια στα λαμόγια της κλιματικής καταστροφής.

Το απεργιακό κύμα δεν σταματάει εκεί. Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό απεργούν την Τρίτη 9 Νοέμβρη πιάνοντας το νήμα της νικηφόρας απεργίας στην efood. Τη σκυτάλη παίρνουν οι εργαζόμενοι στα καράβια με 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Νοέμβρη. Οι εργάτες της Υγείας θα βρίσκονται στο υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 11 Νοέμβρη μαζί με τις εργάτριες καθαριότητας πολλών κλάδων απαιτώντας μονιμοποιήσεις και όχι απολύσεις την ώρα που ξαναφουντώνει η πανδημία σε επίπεδα ρεκόρ.

Αντί για πράσινη αναγέννηση του κλίματος, ο Μητσοτάκης και οι άλλοι ηγέτες που βγάζουν λογίδρια στη Γλασκώβη σπέρνουν μαύρο θάνατο και με την κλιματική καταστροφή και με τη βίαιη καταστολή. Καιρός είναι να απαλλαγούμε από αυτούς και το σύστημα που υπηρετούν.