Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καταρρέουν τα ψέματα για τη δολοφονία του Ζακ

20/10, Δίκη των δολοφόνων του Ζακ. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Με τις καταθέσεις δυο μαρτύρων προχώρησε η δίκη των  δολοφόνων του Ζακ στις 9 Νοέμβρη (2η συνεδρίαση). Η κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά έκανε σκόνη την προσπάθεια της υπεράσπισης να επαναφέρει το αρχικό αφήγημα της χρήσης ουσιών ή να δημιουργήσει ένα αφήγημα κατά το οποίο ο Ζακ είχε τόσο κακή υγεία που έφτασε στη Γλάδστωνος σχεδόν …ετοιμοθάνατος. «Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι πολλές φορές υπάρχουν πολλές κακώσεις και υπάρχει και μια θανατηφόρα. Εδώ δεν είχαμε αυτή την περίπτωση. Εδώ ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος έκανε ισχαιμικό μετά από πολλαπλές κακώσεις», είπε, και ξεκαθάρισε: «Δεν εμπλέκεται άλλος μηχανισμός, ούτε παθολογικός, ούτε με τοξικολογικές».

Στην ερώτηση της υπεράσπισης για το αν το εύρημα της στεάτωσης ήπατος μπορεί να εξηγήσει το σταμάτημα της καρδιάς του Ζακ, ο μάρτυρας απάντησε: «Σε καμία περίπτωση». Η στιχομυθία αυτή επαναλήφθηκε πολλές φορές σε διάφορες εκδοχές, στην επίμονη προσπάθεια της υπεράσπισης να χρεώσει τον θάνατο του Ζακ σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τα τουλάχιστον 23 τραύματα που είχε μετά τον ξυλοδαρμό του. Τέτοια ήταν η γελοιότητα στην οποία έφτασαν, που ρώτησαν μήπως πεθαίνει κανείς από ιμπουπροφένη, ένα παυσίπονο που βρέθηκε στο αίμα του Ζακ! «Είναι σαν να λέτε για κάποιον που σκοτώθηκε σε τροχαίο και βρέθηκε στο αίμα του ασπιρίνη, ότι φταίει η ασπιρίνη», απάντησε ο ιατροδικαστής.

Φυσικά προσπάθησαν να αποδώσουν τον θάνατο και στην οροθετικότητα, ρωτώντας μήπως η κατάσταση κάποιων οργάνων ήταν ήδη κακή. «Εμείς διερευνήσαμε τα όργανα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για άλλου είδους παράγοντες που να δικαιολογούν την ισχαιμία», τόνισε ξανά και ξανά. «Το ότι ήταν θετικός στον HIV θα το βλέπαμε αν είχε επηρεάσει κάποια άλλα όργανα». Ενώ, στην προσπάθεια της υπεράσπισης να χρεώσει τον θάνατο στο συνδυασμό μπύρας και φαρμάκων(!), απάντησε και πάλι καθαρά: «Δεν βρέθηκε κάτι στις τοξικολογικές».

Η προσπάθεια συνεχίστηκε με δεκάδες υποθετικές ερωτήσεις για το τι άλλο, εκτός φυσικά από τα τραύματα θα μπορούσε να προκαλέσει έναν αιφνίδιο θάνατο, και για ιατρικές λεπτομέρειες με προφανή σκοπό να μπερδέψουν τους δικαστές και τους ενόρκους. Μάλιστα προκλήθηκε ένταση καθώς ο μάρτυρας αισθάνθηκε ότι τον προσβάλουν, λέγοντάς του ότι οι 6 κατηγορούμενοι βρίσκονται εδώ εξ αιτίας του. Ενώ σε άλλο σημείο του ζητήθηκε να απαντήσει «με το χέρι στην καρδιά», επειδή ο Ζακ έπαιρνε βαριά αγωγή, αν «όλοι οι κατηγορούμενοι είχαν συμμετοχή στον θάνατο». «Φαντάζομαι δεν εννοείτε την ερώτηση», απάντησε.

Επιπλέον η υπεράσπιση των 4 κατηγορούμενων αστυνομικών προσπάθησε να εκμαιεύσει από τον μάρτυρα ότι κάποια τραύματα ήταν πιο θανατηφόρα από άλλα, ή ότι θα μπορούσαμε από το βίντεο να υποθέσουμε ότι το ισχαιμικό επεισόδιο ξεκίνησε πριν την «σύλληψη»-κακοποίηση του Ζακ από τους αστυνομικούς. «Εμείς τονίζουμε ότι όλα τα τραύματα, ανεξάρτητα από το μηχανισμό που προκλήθηκαν, είτε από γυαλιά είτε από πρόσκρουση συνετέλεσαν συνολικά όλα».

Νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση είχε καταθέσει η πρώτη μάρτυρας, εκπαιδευτικός, δασκάλα του αδελφού του, και φίλη του Ζακ που του είχε δώσει ένα σκυλάκι. Είπε ότι μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ζακ λίγες ώρες πριν δεχτεί τη φονική επίθεση. Τόνισε ότι ακουγόταν φοβισμένος και ότι φαινόταν να ήθελε σε κάποιον να μιλήσει. Από τη μεριά της υπεράσπισης ακολούθησε μια επίθεση ερωτήσεων στη μάρτυρα για την υγεία του Ζακ, περιστατικά υγείας του παρελθόντος, την αντιρετροϊκή αγωγή κλπ, με σκοπό να υποστηριχτεί το αφήγημα που κατέρρευσε με την κατάθεση του ιατροδικαστή.

Επόμενες δικάσιμοι: 16 και 26 Νοέμβρη.


Δημοσιότητα για τη δίκη

Την εξασφάλιση της δημοσιότητας της δίκης των δολοφόνων του Ζακ ζητά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με επιστολή του στον Υπουργό Δικαιοσύνης, την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών και τον Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την έναρξη της διαδικασίας για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που είχαν σαν αποτέλεσμα να παρακολουθήσουν τη δίκη ελάχιστοι δημοσιογράφοι, επανερχόμεθα στο αίτημά μας να διασφαλιστεί η δημοσιότητα τόσο αυτής, όσο και των άλλων σημαντικών δικών που ακολουθούν, για υποθέσεις που έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη», τονίζει. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητά να επιτρέψετε την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού δημοσιογράφων, προκειμένου να παρακολουθήσουν τις δίκες, τηρώντας βεβαίως τα σχετικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ενδεχομένως, η αλλαγή της αίθουσας και η διεξαγωγή της δίκης σε μεγαλύτερη θα μπορούσε να συμβάλλει στο αίτημά μας».

Το παρατηρητήριο της δίκης Zackie Oh Justice Watch από τη μεριά του, σε ανακοίνωση της 8/11 τονίζει ότι χρειάζεται δυο άτομα στην αίθουσα, νομικό και δημοσιογράφο, και του επιτρέπεται μόνο ένα. Επιπλέον, όπως αναφέρει, «η πλήρης απαγόρευση της παρουσίας φωτορεπόρτερ μέσα στην αίθουσα, στερεί από την κάλυψη της δίκης μια πολύ σημαντική πτυχή της, αυτήν της δύναμης της εικόνας. Ιδιαίτερα μετά την εμπειρία άλλων, εξαιρετικά σημαντικών για την κοινωνία δικών, όπου η παρουσία των φωτορεπόρτερ ήταν υποδειγματική».