Εκπαίδευση και νεολαία
Νέες μάχες στα σχολεία

11/10, Πανεκπαιδευτική απεργία. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν αυτή την εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί των γυμνασίων και των λυκείων, καθώς το Σάββατο 27/11 θα πραγματοποιηθεί η συνέλευση των προέδρων μετά από πίεση δεκάδων ΕΛΜΕ που ανάγκασαν την ηγεσία της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέα έκτακτη διαδικασία. Σε ανάλογη κατεύθυνση κινούνται κι αρκετοί σύλλογοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την κήρυξη νέας απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση και τη συγκρότηση Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής για την οργάνωση και την υλοποίηση της μάχης μαζί με απεργίες στις 29/11 και το πρώτο 15θήμερο του Δεκέμβρη προτείνουν μεταξύ άλλων οι Παρεμβάσεις. Την προκήρυξη απεργίας και την 1η Δεκέμβρη σε συντονισμό με την απεργία των υγειονομικών προσθέτει στις προτάσεις των Παρεμβάσεων, το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας».  

Σε προκήρυξή της «Η Τάξη μας» υπογραμμίζει: «Δεν μπορούν να μας σταματήσουν, ούτε οι δικαστικές καταδίκες που δρομολόγησε μια υπουργός που θα έπρεπε να είναι η ίδια υπόδικη για τα δεκάδες σκάνδαλα που είναι αναμιγμένη – με πιο πρόσφατο, την εναντίον της καταγγελία από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ούτε οι  εκβιασμοί των προϊσταμένων των σχολικών μονάδων και οι πιέσεις από διευθυντές σχολείων. 

Ούτε, βέβαια, οι τακτικισμοί και οι συνδικαλίστικες παλινωδίες της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ που προσπαθούν να κλείσουν τους αγώνες μας, χρησιμοποιώντας για άλλη μια φορά πομπώδεις εκφράσεις του τύπου “θα περάσουμε σε νέες πολύμορφες δράσεις”, δηλαδή στο τίποτα, μπορούν να μας σταματήσουν.

Κρατούμε τον αγώνα ζωντανό σε κάθε σύλλογο διδασκόντων χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα… Διεκδικούμε να κηρύξουν ξανά την απεργία – αποχή όπως έχουν ήδη ξεκινήσει μια σειρά από ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ πανελλαδικά. Ταυτόχρονα, είναι η ώρα που χρειάζεται να προετοιμαστούμε για τη συνολική σύγκρουση με το Υπουργείο Παιδείας, με την ίδια την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που διαλύουν με κάθε τους ενέργεια, με κάθε τους νόμο τη Δημόσια Εκπαίδευση. Η απεργιακή κλιμάκωση στην εκπαίδευση είναι η μόνη που μπορεί να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κυβέρνηση και την πολιτική της».