Η Αριστερά
Μαζικός ο εορτασμός του Πολυτεχνείου

17/11/21, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών διαδήλωσαν στην Πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικάνικη πρεσβεία σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Αθήνα, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή και σε όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων. 

Η πορεία έγινε το κέντρο για να εκφραστεί με ηχηρό τρόπο η οργή και η αντίσταση σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εργατική τάξη, στους πρόσφυγες, τα δημοκρατικά δικαιώματα, το περιβάλλον, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι μέρες τους είναι μετρημένες. 

Στην κεφαλή της πορείας τέθηκε το πανό του Σύνδεσμου Φυλακισμένων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74. «Αντίσταση στις πολιτικές που βάζουν τους εργαζόμενους στο περιθώριο, ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, στους ανταγωνισμούς στο Αιγαίο, στηρίζουμε τους αγώνες του λαού για ένα καλύτερο αύριο», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Τριανταφύλλου, μέλος ΔΣ του ΣΦΕΑ, την ώρα που από το άγαλμα του Κολοκοτρώνη ξεκινούσε η πορεία. Ακολούθησαν τα μαζικά μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων με την συμμετοχή πολλών χιλιάδων φοιτητών, η ΟΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών στη συνέχεια, τα μπλοκ των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με μαζική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, το ΜεΡΑ25, ο αναρχικός χώρος, το ΚΚΕ,  ο ΣΥΡΙΖΑ - και ανάμεσά τους πολλές άλλες κινήσεις, σωματεία και συλλογικότητες.

«Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός», ήταν το πανό στην κορυφή του μπλοκ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος που φέτος γιορτάζει τα 50 του χρόνια. «50 χρόνια ΣΕΚ, 50 χρόνια αγώνες για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό», έγραφε το πανό που βρισκόταν από πίσω κάνοντας την σύνδεση ανάμεσα στα δύο γεγονότα. Η ίδρυση της  «Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση» το 1971, της ΟΣΕ από την οποία προήλθε το ΣΕΚ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη γέννηση της επαναστατικής αριστεράς στην Ελλάδα και βέβαια στην πρωτοβουλία για να ξεκινήσει η ίδια η κατάληψη του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Ακολουθούσε το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης μαζί με το οποίο βάδισαν αρκετά σωματεία και κινήσεις εργαζομένων. Το παρών έδωσαν οι υγειονομικοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία αλλά και τις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα πανό των σωματείων του Αγίου Σάββα και του Νοσοκομείου Γεννηματάς. «Οι εργαζόμενοι στην Υγεία παλεύουν όχι μόνο ενάντια στην πανδημία αλλά και ενάντια στις επιθέσεις της Νέας Δημοκρατίας που αφήνει ανυπεράσπιστα τα νοσοκομεία και τον πληθυσμό, χτυπώντας τις κατακτήσεις που έφερε η εξέγερση του Πολυτεχνείου και οι αγώνες της μεταπολίτευσης, μια από τις οποίες είναι και το ΕΣΥ», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Βασιλική Κανέλλου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Γεννηματάς, βοηθός θαλάμου στο ΤΕΠ. “Η κυβέρνηση επιδιώκει με αφορμή την πανδημία να απολύσει εργαζόμενους, να ιδιωτικοποιήσει την δημόσια Υγεία και να περιορίσει το ανθυγιεινό επίδομα, που είναι αυτονόητο στα νοσοκομεία, σε κάποιες ειδικότητες. Απαιτούμε σήμερα χρηματοδότηση, να στηριχθεί το ΕΣΥ που καταρρέει, κρεβάτια ΜΕΘ, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, χώρους υγιεινούς και ασφαλείς, να μπορεί το ΕΣΥ να καλύψει και τις πέραν του covid19 ασθένειες, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση όλου του προσωπικού». 

«Πως να ζήσεις με μισθούς των 500 ευρώ όταν όλα γύρω ακριβαίνουν; Φυτοζωούμε στην κυριολεξία, δεν ζούμε, πρέπει να πληρώνουμε για τις σπουδές μας, για τα πάντα. Για να μην φύγουμε από την χώρα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν οι μισθοί, να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτά που έχουν ανάγκη και τους αξίζουν: ψωμί, παιδεία, ελευθερία, υγεία», δήλωσε στην Ε.Α η Ελένη Τσαγανού, βρεφονηπιοκόμος.   

Με τα πανό τους διαδήλωσαν εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών αλλά και η «Καμαριέρα, αντικαπιταλιστικό δίκτυο σε τουρισμό επισιτισμό», το πανό της οποίας κρατούσαν εργαζόμενοι με τα γιλέκα της efood και της Wolt: «Σήμερα είναι η πρώτη φορά που διαδηλώνω στην πορεία του Πολυτεχνείου», μας λέει ο Δημήτρης εργαζόμενος στην efood. «Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να πετύχουμε αποτελέσματα είναι να μιλάμε για τα προβλήματα, να κινητοποιούμαστε, να ενωνόμαστε, να υπάρχει μαζικότητα. Στην efood θεωρούσαν ότι μπορούν να μας κάνουν ό,τι θέλουν αλλά ο κόσμος ξεσηκώθηκε και αλλάζουν τα πράγματα, όχι όλα, αλλά αλλάζουν προς το καλύτερο. Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την efood αλλά με όλη την κοινωνία και γι’ αυτό είμαστε εδώ». 

Να ανοίξουν τα σύνορα

Εκατοντάδες πρόσφυγες και προσφύγισσες από τα καμπ της Μαλακάσας, της Θήβας, της Ριτσώνας και του Ελαιώνα, νέοι και νέες στην πλειοψηφία τους διαδήλωσαν με τα πανό τους στο μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ, στο πιο ζωντανό και δυναμικό μπλοκ όλης της πορείας απαιτώντας ελευθερία, δικαίωμα στην στέγη και στην εκπαίδευση, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. «EU shame on you!» (ΕΕ ντροπή σου!) βροντοφώναξαν έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγγέλλοντας την δολοφονική ρατσιστική πολιτική που εφαρμόζει από τα σύνορα της Ελλάδας μέχρι εκείνα της Πολωνίας.  Όπως κατήγγειλαν στην Εργατική Αλληλεγγύη στο καμπ της Μαλακάσας έκλεισε η έξοδος και έγινε απόπειρα να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να μεταβούν με το λεωφορείο στο Πολυτεχνείο ενώ υπήρξαν και απειλές ότι «όποιος πάει δεν πρόκειται να έχει μέλλον». 

«Οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι συνθήκες στο στρατόπεδο της Μαλακάσας και σε άλλα στρατόπεδα είναι άθλιες», μας λέει η Ζεϊνάμπ. «Σε μια μεγάλη σκηνή του Ερυθρού Σταυρού, μένουν σε μικρά σκηνάκια, πολυμελείς οικογένειες ο ένας πάνω στον άλλο, μέσα στα ποντίκια και τις κατσαρίδες, χωρίς νερό, χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς τα αναγκαία και τους είπαν αν κατέβετε σήμερα εδώ, υπάρχουν και χειρότερα. Μας λένε κάνετε αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά σχολεία και στο τέλος μας λένε δεν γίνεται, τώρα πέρασε η προθεσμία. Ξέρουμε το σύνθημα “ψωμί-παιδεία-ελευθερία” και είμαστε για αυτά εδώ σήμερα και κυρίως για την ελευθερία».

«Campstrike, απεργία και διαμαρτυρία ενάντια στον διαχωρισμό και τις διακρίσεις», έγραφε στα ελληνικά και στα αγγλικά το πανό» των προσφύγων από την Ριτσώνα που βρέθηκε στην κορυφή του μπλοκ. Μαζί τους και η ολλανδέζα δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης επειδή τόλμησε να πει την αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις στον Μητσοτάκη στη συνέντευξη τύπου που αυτός έδωσε με τον ολλανδό πρωθυπουργό μια εβδομάδα πριν. «Γιατί μας εμποδίζουν; Δεν έχουμε εμείς δικαίωμα όπως όλοι οι άνθρωποι να διαδηλώσουμε; Δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε, να έχουμε τη δική μας φωνή; Είναι σωστό να μένουμε σε στρατόπεδα, να μην μπορούμε να πάμε σχολείο, να μην έχουμε λεωφορεία για να μετακινηθούμε, να μην μπορούμε να μείνουμε σε σπίτια, σε πόλεις όπως όλοι οι άνθρωποι, να μην έχουμε ελευθερία; Πρέπει να γίνουμε όλοι μαζί μια φωνή να σταματήσουν όλα αυτά», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, η Παρβάνα, νεαρή προσφύγισσα από το Αφγανιστάν. «Μας λένε να επιστρέψουμε στην Τουρκία αλλά εμείς είμαστε από το Αφγανιστάν και η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα, όπως ασφαλής χώρα δεν είναι για εμάς που είμαστε εδώ ως πρόσφυγες και το Αφγανιστάν. Μας έχουν κόψει τα λιγοστά χρήματα που παίρναμε, το φαγητό δεν είναι καλό, οι συνθήκες γενικότερα είναι χάλια. Θέλουμε να δώσουν άσυλο, χαρτιά, να ανοίξουν τα σύνορα στους πρόσφυγες», μας λέει ο Σάχελ από το στρατόπεδο της Θήβας. 

Mε το πανό τους διαδήλωσαν οι μαθητές/τριες Αnticapitalista, οι φοιτητές του ΣΕΚ. «Πολλές χιλιάδες φοιτητές διαδηλώνουν σήμερα στην πορεία του Πολυτεχνείου με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μετά από τόσο διάστημα που οι σχολές παρέμειναν κλειστές, να έχουν επιστρέψει ξανά στα πανεπιστήμια.  Σήμερα εδώ ενώνουμε όλα τα ρυάκια ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη απαιτώντας να φύγει αυτή και το σύστημα που διαχειρίζεται», μας λέει ο Φίλιππος, φοιτητής στην Φιλοσοφική. «Το Πολυτεχνείο και τότε και τώρα αφορά και στους μαθητές και στην εργατιά. Και αυτός και κάθε Νοέμβρης θα είναι επαναστατικός φτάνει να υπάρχει οργάνωση», μας λέει η Βασιλική από το 5ο Λύκειο Νέας Σμύρνης. 

«Το Πολυτεχνείο ήταν μια εξέγερση που κρατάει μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να κρατάει. Υπάρχουν σήμερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα που δεν νοιώθουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που είναι φυλακισμένοι, πολιτικοί κρατούμενοι, στα ίδια τους τα σώματα, που δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, στην ασφάλιση, στην Παιδεία. Απαιτούμε η δημοκρατία να αποκατασταθεί σε όλα τα επίπεδα για όλους τους ανθρώπους και για τους πρόσφυγες και για τους μετανάστες. Το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να ξαναλαμπαδιάσει σε όλες τις γειτονιές και να αποκατασταθεί η δημοκρατία πλήρως σε όλα τα επίπεδα», μας είπε η Άννα Πήλιου, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όχι γη και ύδωρ στην Cosco» έγραφε ένα από τα πλακάτ της κίνησης «Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή», ενώ ακολουθούσε το πανό της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Περιβαλλοντική Καταστροφή και την Κλιματική Αλλαγή. «Σήμερα είναι μια μέρα που όλα τα κινήματα συνδεόμαστε στον δρόμο. Είμαστε εδώ άνθρωποι από κάθε χώρο, φοιτητικοί σύλλογοι, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, πρόσφυγες για να διαδηλώσουμε και να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου στέλνοντας το μήνυμα ότι είμαστε για την ανατροπή αυτού του συστήματος που είναι υπεύθυνο για όλα τα προβλήματα», μας λέει ο Θανάσης κρατώντας το πανό της Πρωτοβουλίας.

«Αγώνας για τη γη και ελευθερία», έγραφε το πανό του Support Earth, «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος», το επόμενο, κάτω από το οποίο ο κόσμος διαδήλωνε κάτω από τους ήχους των μουσικών της Ανοιχτής Ορχήστρας. Εκατοντάδες ήταν συνολικά τα πανό κινήσεων και συλλογικότητων που διακρίναμε -ανάμεσα σε αυτά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα  και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων και Νομικών με σύνθημα: «Δικαιοσύνη για τον 18χρονο Ρομ Νίκο Σαμπάνη και όλα τα θύματα της αστυνομικής βίας». Η σύζυγος του, έγκυος στο τρίτο τους παιδί, όλη η οικογένεια και οι φίλοι του κατέβηκαν στις 17 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, με το πανό τους να γίνεται αμέσως σύμβολο της αντίστασης στην αστυνομική βία. «Έφαγαν το παιδάκι 18 χρονών τσάμπα και βερεσέ στο Πέραμα. Γιατί να μη χτυπήσουν στα λάστιχα; Γιατί έριξαν 36 σφαίρες στο σώμα του;» ανέφερε η γιαγιά του Ν. Σαμπάνη την ίδια ώρα που τα αδέρφια του φώναζαν: «Ζητάμε δικαιοσύνη για τον αδερφό μας. Να μπουν στη φυλακή οι αστυνομικοί ισόβια. Αν δεν μπουν, θα σκοτώσουν κι άλλους».


17/11/21, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

Χιλιάδες διαδήλωσαν στην Πορεία του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ενωτικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων. Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κινήθηκε στις κεντρικές οδούς της πόλης, περνώντας από το αμερικάνικο προξενείο στην Τσιμισκή. Αναδείχθηκαν και ενώθηκαν και στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όλα τα ρυάκια αντίστασης σε όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Στην πορεία συμμετείχαν τα μπλοκ δεκάδων φοιτητικών συλλόγων της πόλης με χιλιάδες φοιτητές/τριες, πρωτοβάθμια σωματεία, τα μπλοκ των οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς με δυναμική παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και της ΚΕΕΡΦΑ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέρα25, η ΛΑΕ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, ο αναρχικός χώρος. 

Δύο μαζικές πορείες γέμισαν τους δρόμους της Πάτρας την 17η Νοέμβρη. Από το Παράρτημα ξεκίνησαν με τα πανό τους φοιτητικοί σύλλογοι, ΕΛΜΕ, σωματεία και οργανώσεις της Αριστεράς -ανάμεσά τους το ΣΕΚ Πάτρας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ- για να πάνε στο σχολείο στη Βουδ που δολοφονήθηκε ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας το 1991 και να καταλήξουν ξανά στο Παράρτημα. Ενώ από το Εργατικό Κέντρο ξεκίνησαν το ΕΚΠ, το ΠΑΜΕ, σωματεία αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι που προηγουμένως είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στο Παράρτημα.  

Με μια από τις μαζικότερες πορείες ο κόσμος τίμησε την ημέρα του Πολυτεχνείου και στο Ηράκλειο. Ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης όπου συμμετείχαν με πανό οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Βιολογικού, ΣΕΥΠ, σύλλογοι δασκάλων, το ΣΕΚ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στα Χανιά η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, συνέχισε στο εμπορικό κέντρο με ενδιάμεση στάση στο ηρώο της πόλης και επέστρεψε στο σημείο από όπου ξεκίνησε. Στην πορεία συμμετείχαν με πανό και οργανωμένα μπλοκ ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, οι Σύλλογοι Φοιτητών ΕΛΜΕΠΑ και Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιφερειακής Ενότητας Χανίων (ΣΕΠΕ), η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το ΚΚΕ (μ-λ), ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Λαϊκή Ενότητα, το ΚΚΕ, η Κατάληψη Ρόζα Νέρα και η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε. 

17/11/21, Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

Μαζικά

Στην πορεία στην Ξάνθη έγινε μια μεγάλη κοινή συγκέντρωση με παλμό στην οποία  συμμετείχαν ο φοιτητικός σύλλογος, η ΕΛΜΕ, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή Ειρήνης, το ΚΚΕ μ-λ, το ΣΕΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος Xanadu ενώ στην Καβάλα μαζική και δυναμική ήταν η πορεία που ξεκίνησε από την πλατεία Καπνεργάτη, με τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των σωματείων στα Λιπάσματα Καβάλας και τα Πετρέλαια του Πρίνου.

Μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν η πορεία του Πολυτεχνείου και στα Γιάννενα. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Ηρώων του Πολυτεχνείου, συνέχισε στον κεντρικό δρόμο και κατέληξε στην Περιφέρεια. Μαζική ήταν η συμμετοχή φοιτητών και εργαζομένων. Με πανό κατέβηκαν φοιτητικοί σύλλογοι, η ΕΛΜΕ και ο σύλλογος δασκάλων, ο σύλλογος ΔΕΠ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς και του χώρου της αναρχίας.

Την απόπειρα αστυνομίας και ακροδεξιών να τρομοκρατήσουν στις 15 Νοέμβρη συντρόφους-ισσες που συμμετείχαν σε εξόρμηση για τα 48 χρόνια του Πολυτεχνείου και τα 50 χρόνια του ΣΕΚ κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΣΕΚ Ιωαννίνων: «Ενώ εξορμούσαμε με την Εργατική Αλληλεγγύη καλώντας τον κόσμο στην διαδήλωση του Πολυτεχνείου εμφανίστηκε διαδήλωση Κυπρίων ακροδεξιών μαζί με την φοιτητική παράταξη Πρωτοπορία που πρόσκειται στο ΔΗΣΥ φωνάζοντας εθνικιστικά συνθήματα. Αμέσως αρχίσαμε να φωνάζουμε διεθνιστικά συνθήματα. Μέσα σε λίγα λεπτά ο χώρος της εξόρμησης βρέθηκε περικυκλωμένος από ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και στην απέναντι γωνία εμφανίστηκε κλούβα με διμοιρία ΜΑΤ για να μας τρομοκρατήσει και να προστατεύσει την εθνικιστική σύναξη. Απέναντι στην πρόκληση της αστυνομίας που κάνει πλάτη στους εθνικιστές και την ακροδεξιά, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήρθαν για στήριξη. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στην κυβέρνηση του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλείας, των δολοφόνων των προσφύγων και των μεταναστών».