Η Άποψή μας
“Όμικρον” όπως Μηδέν

26/8, Απεργία στην Υγεία. Φωτό Λένα Βερδέ

Δύο γράμματα του ελληνικού αλφάβητου, από το οποίο ονοματίζονται οι μεταλλάξεις του covid19, πήδηξε ο Π.Ο.Υ πριν καταλήξει στο «όμικρον» της νέας μετάλλαξης. Η εφημερίδα Τέλεγκραφ έγραψε ότι απέφυγε το νι γιατί ακούγεται στα αγγλικά σαν νιου και το ξι γιατί γράφεται σαν το όνομα του κινέζου πρωθυπουργού Xi Jinping. Eμείς πάλι νομίζουμε ότι ο λόγος είναι ότι το όμικρον είναι ίδιο με το μηδέν. 

Βρισκόμαστε στο μηδέν. Το μηδέν της απόλυτης ανικανότητας του καπιταλιστικού συστήματος να διαχειριστεί διεθνώς την πανδημία που τον επόμενο μήνα θα κλείσει τον δεύτερο χρόνο ύπαρξής της. Από την έναρξη της πανδημίας οι επιστήμονες -και όχι μόνο- καλούν εναγωνίως τις κυβερνήσεις να εξασφαλίσουν εμβολιαστικά προγράμματα για όλες τις χώρες του πλανήτη και έναν, όσο το δυνατόν, ταυτόχρονο εμβολιασμό, παρακάμπτοντας και τις σχετικές πατέντες και αναδεικνύοντας το προφανές: Τι να το κάνεις, ακόμη και ένα 100% εμβολιασμένων, στις πλούσιες χώρες όταν στις φτωχές ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται ταχύτατα καθιστώντας άχρηστα όλα τα προηγούμενα «εργαλεία», εμβόλια, καραντίνες, κλείσιμο συνόρων;

Κέρδη

Αλλά όχι. Ούτε πατέντες παρακάμφθηκαν, ούτε οι φτωχές χώρες του πλανήτη ενισχύθηκαν (διαβάστε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μπάμπα Άγιε στην σελίδα 2). Οι πλούσιες χώρες σκοτώθηκαν μεταξύ τους τρέχοντας να καβατζώσουν πρώτες τα εμβόλια ακόμη και με τον κίνδυνο αυτά να λήξουν και να περάσουν στα αζήτητα. Και οι πολευθνικές της «μπιγκ φάρμα» έβγαλαν και συνεχίζουν να βγάζουν τα «κέρατά τους» από κέρδη. Όπως συνέβη με το λόμπι των πετρελαϊκών για το κλίμα στην Γλασκώβη, έτσι συνέβη και με το λόμπι των πολυεθνικών του φαρμάκου για την πανδημία. Ήταν αυτό που καθόρισε το τι τελικά θα γίνει. Τα προχθεσινά υποκριτικά παρακάλια του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν προς τον ΠΟΕ να αποφασίσει την άρση των πατεντών αποτελεί ομολογία του ποιος κάνει πραγματικά κουμάντο σε αυτόν τον κόσμο.

Αλλά η άθλια, κοντόθωρη ρατσιστική αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μόνο η μια όψη της παράνοιας που δημιουργεί το κυνήγι του κέρδους και ο ανταγωνισμός. Η άλλη ήταν το μίνι κραχ της «Μαύρης Παρασκευής» 26/11, όταν και μόνο στο άκουσμα της νέας μετάλλαξης τα χρηματιστήρια βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση σε όλο τον πλανήτη, ενώ μια σειρά από κυβερνήσεις άρχισαν να κλείνουν κατά το δοκούν τα σύνορά τους στις χώρες της Αφρικής -με τη Ν. Αφρική να απορεί ρωτώντας «μας τιμωρείτε γιατί πρώτοι το εντοπίσαμε». 

Βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και όσον αφορά στην οικονομία. H «ανησυχία» (χωρίς καν ακόμη κανείς να ξέρει πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι αυτή η μετάλλαξη, αν την «πιάνουν» τα υπάρχοντα εμβόλια κλπ) απείλησε να οδηγήσει σε νέα βουτιά, ντόμινο καταρρεύσεων αλλά και σε νέες εντάσεις στους ήδη τεταμένους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρότερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του πλανήτη. Ας τολμήσουμε να φανταστούμε το τι θα ακολουθήσει σε οικονομικό επίπεδο αν τα χειρότερα σενάρια για την μετάλλαξη Όμικρον βγουν αληθινά. Αν την δομική κρίση του συστήματος έρθει να ενισχύσει δίπλα στην ενεργειακή κρίση, στην αύξηση των τιμών και στην όξυνση των ανταγωνισμών, και ένα χειρότερο κύμα πανδημίας.

Είναι αυτή η παγκόσμια αστάθεια και αβεβαιότητα που κάνει τις σημερινές προβλέψεις του Μητσοτάκη για «νίκη απέναντι στην πανδημία» και επερχόμενη «μεγάλη ανάπτυξη» να ακούγονται γελοίες. Αλλά και ταυτόχρονα απειλητικές. Γιατί ξέρουμε ότι το «τελευταίο μίλι», οι «επόμενες κρίσιμες εβδομάδες», η «επιστροφή στην κανονικότητα», το «αφήνουμε πίσω μας την πανδημία», το «θα ανοίξουμε για τους τουρίστες», το «εμβόλιο της ελευθερίας» -και όλα τα δεκάδες αποπροσανατολιστικά ψέματα και οι αντιφατικές αρλούμπες που ασταμάτητα ξεφουρνίζει ο πρωθυπουργός εδώ και δύο χρόνια- συνόδευσε μια πολιτική που στην πράξη είχε ένα και μοναδικό στόχο: 

Να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να υλοποιήσει την πολιτική του ατζέντα. Να χτυπήσει το ΕΣΥ βάζοντας σε διαθεσιμότητα 7.000 υγειονομικούς δίνοντας γη και ύδωρ στους ιδιώτες της Υγείας και συνεχίζοντας το πάγωμα των προσλήψεων. Να συνεχίσει τις άγριες περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία, την Πυρόσβεση, τους ΟΤΑ. Να χαρίσει δις ευρώ στους καπιταλιστές είτε μέσω επιδοτήσεων είτε μέσω «επενδύσεων». Να ψηφίσει αντεργατικά, αντιπεριβαλλοντικά και ρατσιστικά νομοσχέδια. Να απειλήσει να στήσει ένα καθεστώς αστυνομικής βίας και «έκτακτης ανάγκης» προκειμένου να υλοποιήσει όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτούς τους λόγους κάθε εβδομάδα που περνάει η Ελλάδα καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερα αρνητικά ρεκόρ.

Αυτήν την πολιτική θα επιδιώξει να κλιμακώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα είναι ακόμη πιο δύσκολο απ’ ό,τι πριν. Γιατί βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διογκούμενη οργή για την αποτυχία της και όσον αφορά στην καθημερινή, κυριολεκτική πλέον, εκατόμβη του ΕΟΔΥ και όσον αφορά στις συνέπειες των επιθέσεών της στην εργατική τάξη, τη νεολαία, τους φτωχούς. Αυτή η οργή πρέπει να γίνει άμεσα συντονισμένη δράση -απεργίες και διαδηλώσεις- ενάντια στον θανατερό προϋπολογισμό λιτότητας στον οποίο συμπυκνώνεται όλη η πολιτική της κυβέρνησης και αναμένεται να πάει για ψήφιση στις 18 Δεκεμβρίου.