Εκπαίδευση και νεολαία
Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ: Οι εκπαιδευτικοί επιμένουν

11/10, Η μεγαλειώδης απεργιακή κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Για ακόμη μια φορά υπερίσχυσε  η πρόταση για προκήρυξη νέας απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση στη συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/11 στο 8ο Λύκειο Αθήνας, μια συνέλευση που επιβλήθηκε από τα κάτω μετά από την πρωτοβουλία δεκάδων ΕΛΜΕ.

Παρότι όμως η πρόταση συγκέντρωσε το 53,3% των ψήφων και ψηφίστηκε από 40 προέδρους (22 κατά και 13 λευκά) δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτεί το καταστατικό της ΟΛΜΕ για την έγκριση οποιασδήποτε απεργιακής κινητοποίησης με αποτέλεσμα να μην υπάρξει απόφαση. Στην συνέλευση τέθηκε επίσης η πρόταση για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για τον προϋπολογισμό στα μέσα του Δεκέμβρη, καθώς και πρόταση για συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών τη 1η Δεκέμβρη -με την πλειοψηφία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) να την παραπέμπει μαζί με άλλα ψηφίσματα που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της ομοσπονδίας, την Τρίτη 20/11. 

Το τέλος της συνέλευσης ακολούθησε σύσκεψη (συμμετείχαν εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Ε’ Αθήνας, Ν. Σμύρνης-Καλλιθέας-Μοσχάτου, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Α’ Δυτικής Αττικής (Ελευσίνα κλπ), Β’ Αχαΐας, Β’ Έβρου, Εύβοιας, Γ’΄ Θεσσαλονίκης, Ε’ Θεσ/νίκης, Ικαρίας-Φούρνων, Α’ Κυκλάδων, Λάρισας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φωκίδας, Χανίων και σαν παρατηρητές εκπρόσωποι από τις ΕΛΜΕ Α’ Δυτικής Αττικής, Καστοριάς και Φθιώτιδας) μετά από πρόταση των ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει οι ίδιες απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, όπου αποφασίστηκε να υπάρξει σε αυτήν την κατεύθυνση πανελλαδικός συντονισμός από τα κάτω όλων των ΕΛΜΕ και των ΣΕΠΕ. 

«Και σε αυτή τη συνέλευση προέδρων αποδείχτηκε ότι το ρεύμα για απεργία αποχή από την αξιολόγηση είναι πλειοψηφικό παρά τις απόπειρες των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να μποϋκοτάρουν με κάθε τρόπο τις συνελεύσεις, είτε απέχοντας από αυτές είτε μην οργανώνοντάς τις είτε επιστρατεύοντας επιχειρήματα περί “απαρτίας” εκεί που γίνονταν. Στο τέλος της συνέλευσης το προεδρείο μάς ευχήθηκε, μάλιστα και “καλά Χριστούγεννα”»,  τόνισε η Δώρα Κιντή γραμματέας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων μιλώντας στην Εργατική Αλληλεγγύη. «Πλειοψηφική ήταν η εικόνα και από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά όπου ήδη έχουμε ξεκινήσει με απόφαση της ΕΛΜΕ απεργία-αποχή, ενώ αρκετές ακόμη ΕΛΜΕ ετοιμάζονται να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. Χρειάζεται επίσης να συντονιστούμε απεργιακά με τους υγειονομικούς και όλους τους κλάδους που συγκρούονται με την κυβέρνηση ενόψει του προϋπολογισμού παίρνοντας αποφάσεις σε κάθε ΕΛΜΕ για απεργία και συλλαλητήρια στις 15 Δεκέμβρη, πιέζοντας την ΟΛΜΕ και τις Ομοσπονδίες να κάνουν το ίδιο».

Συντονισμός  

Η συνέλευση των προέδρων άνοιξε με τον χαιρετισμό του Χρίστου Αργύρη, γιατρού, που μετέφερε τη δραματική εικόνα από τα νοσοκομεία και την ανάγκη να συντονιστούν απεργιακά οι κλάδοι ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πρώτο άμεσο βήμα την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ την 1η Δεκέμβρη. Ακολούθησε μαζικό χειροκρότημα με το προεδρείο να αποδέχεται την πρόταση στήριξης και συμμετοχής στην απεργία, αλλά να την παραπέμπει στο ΔΣ της ΟΛΜΕ την παραμονή της απεργίας.

«Η τοποθέτηση του γιατρού ήρθε να ενισχύσει την εκτίμησή μας για την κατάσταση στα σχολεία», αναφέρει σε επιστολή του (alfavita.gr) ο εκπαιδευτικός Ηλίας Παπαχατζής. «Είναι γεγονός ότι το αίτημα της απεργίας-αποχής παραμένει πλειοψηφικό στον κλάδο. Γι' αυτό άλλωστε το υιοθετούν και αρκετές ΕΛΜΕ, των οποίων τα περισσότερα στελέχη ανήκουν στις παρατάξεις της τωρινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ(ΔΑΚΕ-ΠΕΚ-ΣΥΝΕΚ), παρατάξεις οι οποίες διαφωνούν με τη συνέχιση της απεργίας-αποχής… Μπορεί η στάση της ΟΛΜΕ να απογοήτευσε αρκετούς συνάδελφους... αλλά υπάρχει χρόνος ν' ανασυνταχτούμε και να αντιδράσουμε. Ήδη πάνω από 20 ΕΛΜΕ δήλωσαν ότι θέλουν να πάρουν μέρος στον συντονισμό με τους δασκάλους και να προκηρύξουν απεργία-αποχή μη περιμένοντας από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία να αντιληφθεί τι πραγματικά γίνεται στα σχολεία».

«Η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας κατέβηκε στην συνέλευση προέδρων με πρόταση για απεργία-αποχή για την αξιολόγηση, έχει βγάλει κυλιόμενες στάσεις για να μην συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην αξιολόγηση και προτείνει τον συντονισμό των σωματείων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και να βγει 24ωρη απεργία των εργαζόμενων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Ντίνα Γκαρανέ. «Στην ΕΛΜΕ Πειραιά είναι ξεκάθαρο ότι η διάθεση του κλάδου είναι να συνεχίσει την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση παρά την στάση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ», μας λέει η Εύα Ηλιάδη. «Στη δική μου ΕΛΜΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ δεν έγινε απολύτως τίποτε για να οργανωθεί η συνέλευση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να επικρατήσει η ηττοπάθεια στους συναδέλφους. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε και ήδη το παράδειγμα δίνουν οι ΕΛΜΕ που ξεκινάνε την προσπάθεια από τα κάτω», τόνισε η Αθανασία Κατσούλη, εκπαιδευτικός στο σχολείο της Νικοπόλεως.