Εκπαίδευση και νεολαία
ΣΔΟΚΕ/ΠΑΔΑ: Αγωνιστικές αποφάσεις

29/11, Συνέλευση ΣΔΟΚΕ/ΠΑΔΑ

Την Δευτέρα 29/11 πραγματοποιήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου της ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ μετά από δύο χρόνια και πήρε αγωνιστική απόφαση υπερψηφίζοντας κατά συντριπτική πλειοψηφία το πλαίσιο που συνδιαμορφώθηκε μέσα στη συνέλευση από τις δυνάμεις ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ, Εναιδρα ΕΑΑΚ, το ελευθεριακό σχήμα και τον κόσμο της συνέλευσης.

‌Κάποια από τα σημεία που μπήκαν στην κουβέντα είναι το νέο νομοσχέδιο που φέρνουν για την Παιδεία και θέλει να ξαναγίνει το ΠΑΔΑ ΤΕI (που φέρνει και άλλες συγχωνεύσεις και κλεισίματα τμημάτων), η εικόνα κατάρρευσης του πανεπιστημίου λόγω υποχρηματοδότησης που φαίνεται παντού ακόμα και στα πιο βασικά, στην έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑΜΕΑ, δεν υπάρχει θέρμανση σε ένα από τα κτίρια, οι απλήρωτες πρακτικές στη κοινωνική εργασία που είναι 4ημερο 8ωρο, και η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα κατά της πανδημίας με κλιμάκια υγειονομικών που θα κάνουν δωρεάν τεστ σε όλους και όχι ιδιώτες σεκιούριτι που θα ελέγχουν πιστοποιητικά και ταυτότητες, περισσότερα και μικρότερα τμήματα ανά μάθημα και η ανάγκη σύνδεσης με τους αγώνες της εργατικής τάξης για να νικήσουμε. 

‌Αποφασίσαμε συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 2/12, συμμετοχή στην απεργία των νοσοκομείων την 1/12, συμμετοχή στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο,  6/12, κινητοποίηση στην πρυτανεία στις 13/12, 11 πμ, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έξω από την δίκη του Ζακ και νέα γενική συνέλευση Δευτέρα 13/12, 2μ.μ. στα μπασκετάκια πίσω από το κτίριο Δ.

Εύα Ντόκου,
φοιτήτρια ΠΑΔΑ, ΣΕΚ στις σχολές

Συντονιστικό των ΕΑΑΚ

Τη Κυριακή 28 Νοέμβρη έγινε συντονιστικό των σχημάτων της ΕΑΑΚ στην Αθήνα.  Μετά από ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τα σχήματα συζήτησαν τις εμπειρίες του φοιτητικού κινήματος της περσινής χρονιάς όπου οι σχολές ήταν κλειστές και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας τώρα.

Από τη μεριά μας επισημάναμε ότι η απεργιακή σύγκρουση μαζί με τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη κυβέρνηση μεγαλώνει μέρα με τη μέρα πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες όπως αυτές στην efood και την Cosco. H κυβέρνηση είναι με τη πλάτη στον τοίχο, αλλά δε παύει να είναι επικίνδυνη. Έγινε συζήτηση για το νέο νομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει η Κεραμέως για να ολοκληρώσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τη στιγμή που ξεδιπλώνεται το απεργιακό κύμα είναι αναγκαίος ο προσανατολισμός της σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με τις απεργίες της εργατικής τάξης έχοντας σαν άμεση κινητοποίηση την απεργία των νοσοκομείων τη 1η Δεκέμβρη. Η νεολαία είναι ριζοσπαστικοποιημένη και βρίσκεται στη πρώτη γραμμή σε όλες τις μάχες από τους αγώνες για το περιβάλλον και την μάχη ενάντια στον σεξισμό και την καταπίεση μέχρι την μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Αυτό το κλίμα σημαίνει δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις σχολές για να δώσει προοπτική στον κόσμο που παλεύει.

Κοινή συνισταμένη από όλα τα σχήματα που τοποθετήθηκαν είναι ότι οι αγώνες που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με κλειστές σχολές οδήγησαν σε σημαντικές νίκες όπως το πάγωμα σε έναν βαθμό του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη και ότι μπροστά στο νέο νομοσχέδιο πάμε για γενικές συνελεύσεις σε κάθε σχολή. Παρόλα αυτά το συντονιστικό ανέδειξε προβληματικές πλευρές του δικτύου που ειδικά σε μία τέτοια περίοδο έντασης των αγώνων και ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας πρέπει να ξεπεραστούν για να μπορέσουμε να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ πρέπει να συζητάνε πιο συγκεκριμένα, πιο συλλογικά και πιο δημοκρατικά για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το ρόλο που θέλουν και που αρμόζει στο κίνημα.

Αλέξανδρος Κοροβέσης,
σχήμα ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ ΠΑΔΑ