Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές ΕΛΜΕ-ΣΕΠΕ: Πτώση της ΔΑΚΕ - Ενίσχυση της Αριστεράς

11/10, Πανεκπαιδευτική απεργία. Φωτο: Στέλιος Μιχαηλίδης

Πτώση της ΔΑΚΕ κι ενίσχυση της αριστεράς δείχνουν τα αποτελέσματα στις περισσότερες από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που γίνονται εκλογές αυτές τις ημέρες.

Σε τουλάχιστον εφτά πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών που έκαναν εκλογές οι Παρεμβάσεις πήραν την αυτοδυναμία στο νέο Δ.Σ. Η Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής ανέδειξε για πρώτη φορά σε πρώτη δύναμη το σχήμα των Παρεμβάσεων, σε έναν σύλλογο που την προηγούμενη περίοδο είχε αναδειχθεί η ΔΑΚΕ στην ηγεσία του. Στην ΕΛΜΕ Χανίων οι αριστερές δυνάμεις εκλέχθηκαν σε όλες τις θέσεις του Δ.Σ με την Ενωτική Πρωτοβουλία να παίρνει 3 εδρες, τη ΣΥΝΕΚ 2, το ΠΑΜΕ 1 και η Πρωτοβουλία – Παρέμβαση που συμμετέχουν σύντροφοι/ισσες του Δικτύου Εκπαιδευτικών «Η Τάξη» μας, επίσης 1 έδρα. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το σχήμα των Παρεμβάσεων και στην ΕΛΜΕ Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου, με ποσοστό 55,76% και 4 έδρες.

Στη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας θα πραγματοποιηθεί εκλογοαπολογιστική συνέλευση στις 8/12 και εκλογές την επόμενη ημέρα. Η Ντίνα Γκαρανέ, υποψήφια με την Αντίσταση - Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Παλεύουμε ώστε η ΕΛΜΕ να αγωνίζεται με μαχητικότητα και αλληλεγγύη. Να παίρνει πρωτοβουλίες δράσης για να ενώνει εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς στον αγώνα, μαζί με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Καλούμε τον κόσμο να μας ψηφίσει για να ενισχυθεί η αριστερά των αγώνων και της ανατροπής. Πιστεύουμε ότι τα σωματεία της εκπαίδευσης χρειάζεται να συνεχίσουν την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και να κλιμακώσουμε με απεργιακά βήματα και χαρακτηριστικά γενικής απεργίας, προκειμένου να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και αυτή την κυβέρνηση». 

Αντίστοιχα, συνέλευση στις 8/12 και εκλογές την Παρασκευή 10/12 θα διεξαχθούν στον ΣΕΠΕ Γλυφάδας – Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. «Με την επίθεση της Κεραμέως να συνεχίζεται, αλλά και με τα μαζικά ποσοστά της απεργίας – αποχής και τη συντριπτική συμμετοχή στην απεργία στις 11/10 να έχουν δείξει σε όλους την οργή που επικρατεί στα σχολεία, κατεβαίνουμε στις εκλογές του συλλόγου», σημειώνει ο Στέλιος Γιαννούλης, υποψήφιος με τη «Συνεργασία για ενότητα κι αγώνα». «Θέλουμε να εκφράσουμε αυτή την οργή, να βγούμε πιο δυνατοί στο σύλλογο και να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση του αγώνα κόντρα στις επιθέσεις της κυβέρνησης στη δημόσια Παιδεία, στα εργασιακά δικαιώματα και τον συνδικαλισμό».

Την Τετάρτη 8/12 θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργυρούπολης-Αλίμου-Ελληνικού. Το Δίκτυο Εκπαιδευτικών «Η Τάξη μας» συμμετέχει στο σχήμα «Εναλλακτική Εκπαιδευτική Δράση – ΕΝΕΔΡΑ» με υποψήφια την Αναστασία Πουλουτίδου.

Στις 15/12 θα γίνουν οι εκλογές στο ΣΕΠΕ Ξάνθης, ενώ η εκλογοαπολογιστική συνέλευση έχει οριστεί για την προηγούμενη ημέρα. «Είναι πολύ κρίσιμες αυτές οι εκλογές» υπογραμμίζει στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος στην Ξάνθη και υποψήφιος με την Αριστερή Αγωνιστική Κϊνηση. «Θέλουμε οι Παρεμβάσεις να βγουν πιο δυνατές» συνεχίζει. «Να δυναμώσει αυτό το ρεύμα γιατί πιστεύει στη δύναμη των “από τα κάτω”, των απλών εργαζομένων, των δασκάλων, που μπορούν να αλλάξουν και το σχολείο και ολόκληρη την κοινωνία. Αυτές οι ανατροπές δεν θα έρθουν από μόνες τους. Θα έρθουν μέσα από τον αγώνα και την απεργιακή σύγκρουση. 

Εκπαίδευση για όλους

Αυτή τη στιγμή μπροστά μας έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τη δημόσια εκπαίδευση. Την εκπαίδευση για λίγους κι εκλεκτούς την έχει εξαγγείλει εδώ και καιρό ο Μητσοτάκης, όταν έλεγε ότι τα παιδιά της εργατικής τάξης, “των ψυκτικών από το Περιστέρι”, δεν χρειάζεται να σπουδάζουν. Αυτό σήμαινε και το πέταγμα εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 40.000 παιδιών φέτος. 

Θέλουν λοιπόν να συρρικνώσουν τόσο τη δημόσια εκπαίδευση όσο και τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Εκεί αποσκοπεί το μέτρο της Αξιολόγησης και γι’ αυτό είναι μεγάλη η μάχη που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα. Θέλουν να φοβίσουν τους εκπαιδευτικούς και να τους καθυποτάξουν και η αντίσταση σε αυτό περνάει από έναν και μόνο δρόμο. Την απεργία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Διεκδικούμε τη συνέχιση της απεργίας – αποχής από την αξιολόγηση, να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις που θέλουν να φέρουν και τα χτυπήματα που ετοιμάζουν στα εργασιακά».

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 8/12, 11πμ-2μμ και συγκέντρωση στο δικαστικό μέγαρο Χανίων, καλεί ο ΣΕΠΕ Χανίων, συμπαραστεκόμενος στις «νηπιαγωγούς του 19ου Νηπιαγωγείου Χανίων, οι οποίες μηνύθηκαν από γονέα γιατί στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος και της ενασχόλησής τους με την ενότητα “Σώμα”, ανέφεραν τις επιστημονικές ονομασίες των γεννητικών οργάνων στα παιδιά τους... Πρόκειται για παρέμβαση στο εκπαιδευτικό έργο και προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων, οι οποίες ακολούθησαν το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου και τις σύγχρονες θεωρίες της μάθησης. 

Σε μια περίοδο που εξελίσσεται μια συντονισμένη επίθεση σε βάρος των εκπαιδευτικών από την πολιτική ηγεσία και επιχειρείται να τους επιρριφθούν όλες οι ευθύνες για τα δεινά της εκπαίδευσης, μέσω της αξιολόγησης, είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε την παιδαγωγική ελευθερία με βάση τις θεωρίες της μάθησης» ξεκαθαρίζει μεταξύ άλλων ο σύλλογος των δασκάλων στα Χανιά.