Εργατικό κίνημα
ΕΛΤΑ: “Απαιτούμε Συμβάσεις Αορίστου”

8/12, απεργιακή κινητοποίηση στα ΕΛΤΑ. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας τους οι εργαζόμενοι στα ELTA Courier. Σε αυτές συμμετείχαν και αλληλέγγυοι συνάδελφοί τους μόνιμοι των ΕΛΤΑ. Στις 8/12 ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση στο Κέντρο Διαλογής Δεμάτων στο Ρουφ και συνέχισαν με μοτοπορεία και συγκεντρώσεις στα κεντρικά των ΕΛΤΑ στην πλατεία Κοτζιά και αργότερα στο Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ στις 9/12 διαδήλωσαν έξω από τα κεντρικά της ΕΛΤΑ Courier. Η εργοδοσία και τις δύο μέρες επιστράτευσε ταξί για να σπάσει την απεργία, αλλά απέτυχε μετά από παρέμβαση των απεργών.

Κεντρικό αίτημα της απεργίας είναι η μετατροπή της ενοικιαζόμενης εργασίας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στο καθεστώς της ενοικίασης με συμβάσεις του ενός μήνα, είναι πολύ μεγάλο κομμάτι, ενώ σε πολλές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ είναι συντριπτικό. Πολλοί δουλεύουν για πάνω από 10 χρόνια, αναγκασμένοι να ανανεώνουν κάθε μήνα νέα σύμβαση, για μισθούς ψίχουλα, χωρίς επιδόματα και προσαυξήσεις πτυχίου, παιδιών ή προϋπηρεσίας. Με το πρόσχημα ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες -πράγμα αστείο μετά από 10 χρόνια σταθερής εργασίας στο ίδιο πόστο-, τσακίζουν μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα για να πλουτίζουν οι εργολάβοι στις δουλεμπορικές εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων. 

Τρομοκρατία

«Στην υπηρεσία που δουλεύω, στο ΕΛΤΑ Αυθημερόν, από τα περίπου 80 άτομα, οι 75 είναι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και δουλεύουν έτσι πάνω από δέκα χρόνια», μας είπε ο Βασίλης. «Αυτές οι συμβάσεις εργασίας εκτός των άλλων πρέπει να ανανεώνονται κάθε μήνα. Μπορεί να δουλεύεις δέκα χρόνια και όταν φύγεις η αποζημίωση είναι για ένα μήνα. Και δεν ξέρεις ποια είναι η εργοδοσία σου και που να απευθυνθείς, στα ΕΛΤΑ ή στην εταιρία που σε νοικιάζει; Επίσης, δεν είμαστε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και δουλεύουμε σε παλιά μηχανάκια σαράβαλα 15-20 χρόνων, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς να μας παρέχουν τίποτα απολύτως. Από την εργοδοσία θα έπρεπε να υπάρχουν για όλους μέτρα προστασίας. Οι άδειες για να ξεκουραζόμαστε είναι ελάχιστες, μόνο 15 μέρες το χρόνο. Λόγω της ανυπαρξίας εργασιακών δικαιωμάτων επιβάλουν την τρομοκρατία για να μην συμμετέχει ο κόσμος στις κινητοποιήσεις».  

«Εγώ είμαι διανομέας στα ΕΛΤΑ, ενοικιαζόμενη μήνα-μήνα», δήλωσε η Κυριακή. «Πρέπει να σταματήσει η ενοικίαση εργαζομένων, που δεν ισχύει μόνο σε μας, αλλά επεκτείνεται παντού. Ζητάμε να μας αναγνωρίσουν τριετία, να γίνουμε αορίστου χρόνου, να φύγουμε από τα ψίχουλα των 600 ευρώ που μας δίνουν, με ενιαίο μισθολόγιο χωρίς διαφοροποίηση ανάμεσα σε μόνιμους και μη. Τρώμε τον κίνδυνο του δρόμου και δεν έχουμε ΒΑΕ, μας κολλάνε ένσημα υπάλληλου γραφείου. Εγώ είμαι και διανομέας της efood το βράδυ, παλέψαμε και νικήσουμε, αλλά συνεχίζουμε για περισσότερα».

«Τον Γενάρη κλείνω 10 συνεχόμενα χρόνια στο ίδιο πόστο στα ΕΛΤΑ Courier», υπογράμμισε ο Δημήτρης. «Είναι παράνομο αυτό που κάνουν με τις συμβάσεις κάθε μήνα. Ο νόμος του ελληνικού κράτους λέει ότι στην τρίτη διαδοχική ανανέωση της σύμβασης, αυτή αυτομάτως πρέπει να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου, ενώ μας λένε ότι αν δεν υπογράψουμε είναι οικειοθελής παραίτηση».