Καταπίεση και απελευθέρωση
Δικαιοσύνη για τον Ζακ - 5η δικάσιμος: Προκλητικές αστυνομικές καταθέσεις

Οι "εξαίρετοι" αστυνομικοί, με "αίσθημα ευθύνης", "συλλαμβάνουν" τον αναίσθητο Ζακ που "αντιστεκόταν"

Συνεχίστηκε την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου η δίκη (5η μέρα) για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου με την υπεράσπιση να ξεκινάει την διαδικασία με ένα πυροτέχνημα που τελικά έσκασε στα μούτρα της. Συγκεκριμένα στο ξεκίνημα της διαδικασίας επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποβάλει(!) από την αίθουσα τον δημοσιογράφο του The Press Project, Κωνσταντίνο Πουλή με αιτιάσεις ότι η κάλυψη της δίκης εκ μέρους του είναι «στα όρια της εξύβρισης… που πόρρω απέχουν από αυτό που συμβαίνει εδώ». Με λίγα λόγια να αποβληθεί γιατί αυτά που γράφει δεν συμφωνούν με την υπερασπιστική της γραμμή. Λίγη ώρα αργότερα, μετά από πρόταση του εισαγγελέα με την οποία συντάχθηκε και η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου Α. Παπαρούσου, η πρόεδρος απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης. 

Στην ουσία της δίκης τώρα, η 5η μέρα προχώρησε με τις καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση (αλλά δεν βρέθηκαν στην θέση του κατηγορουμένου), καθώς και ανωτέρων αστυνομικών που αμφότεροι επιχείρησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να καλύψουν τους κατηγορούμενους για θανατηφόρα σωματική βλάβη συναδέλφους τους. Λειτούργησαν στην ουσία σαν μάρτυρες υπεράσπισης και μάλιστα ενώ ήδη υπάρχει πόρισμα σε επίπεδο βουλεύματος που ζητάει και προτείνει την απόταξη των κατηγορουμένων συναδέλφων τους.

Στην κατάθεσή του, ο τμηματάρχης της ΔΙΑΣ Αθηνών Λαγουδάκος αναφέρθηκε στον κατηγορούμενο Σεφέρη λέγοντας ανάμεσα σε άλλα ότι «πρόκειται για μια εξαίρετη προσωπικότητα. Δεν έχει απασχολήσει για κανένα λόγο την υπηρεσία μας, του έχουν απονεμηθεί τιμές, πρόκειται για αστυνομικό κόσμημα, οι υπόλοιποι δεν ήταν υπό τη διοίκησή μου, αλλά τους γνωρίζω ως εξαίρετους αστυνομικούς με ήθος, επαγγελματισμό και αίσθημα ευθύνης… εγώ οργάνωσα το τμήμα εκπαίδευσης ΔΙΑΣ, και αυτή τη στιγμή ως τμηματάρχης της ΔΙΑΣ έχω υπό τη διοίκησή μου 702 άτομα».

Επί της ουσίας ο μάρτυρας προσπάθησε να πείσει ότι ο ακινητοποιημένος και ημιθανής Ζακ Κωστόπουλος αποτελούσε απειλή και πρόβαλλε αντίσταση: «…και δεν είναι η αντίσταση μόνο κλωτσιές και μπουνιές. Έχουμε περιστατικά δραστών που σφίγγουν τα χέρια και πόδια τους και δεν μπορούμε να κάνουμε τις κατάλληλες λαβές ακινητοποίησης για να τοποθετήσουμε χειροπέδες». Η αντίφαση αναδείχτηκε στις απαντήσεις που έδωσε στην πολιτική αγωγή για τον χρόνο θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου: «Παπαρούσου: Πότε πέθανε γνωρίζετε; Λαγουδάκος: Όχι, δεν το γνωρίζω. Παπ: Γνωρίζετε ότι παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ χωρίς ζωτικές λειτουργίες; Λαγ: Όχι, δεν το γνωρίζω. Παπ: Κακώς δεν το γνωρίζετε! Λαγ: Οι άνθρωποι αυτοί είναι τόσο εκπαιδευμένοι που αν αυτός ο άνθρωπος ήταν σε μια κατάσταση που υπολειτουργούσε, και αν ήταν σε μια ημιθανή κατάσταση θα μπορούσαν να του περάσουν χειροπέδες. Παπ: Άρα δεν ήταν ημιθανής; Λαγ: Όχι, δεν ήταν. Παπ: Αμέσως μετά παρελήφθη χωρίς ζωτικές λειτουργίες, αυτά προκύπτουν από το ΕΚΑΒ». 

Η περιγραφή ως «απειλή» ενός ανθρώπου που βρίσκεται ακινητοποιημένος πρηνηδόν και «σφίγγει» το πόδι του ήταν παρόμοια και στην κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού Κ. Μιχαηλίδη: «Παπ: Τώρα το ‘σθεναρή αντίσταση’, εσείς πως το εξειδικεύετε; Μιχ: Πρώτα πρώτα δεν άκουγε τις εντολές μας. Παπ: Αυτό το εντάσσετε στη ‘σθεναρή αντίσταση’; Μιχ: Ναι, μάλιστα, υπήρχε αντίσταση, δεν άκουγε τις εντολές μας. Παπ: Θυμάστε την κατάστασή του όταν ήταν πια κάτω; Μιχ: Δεν ξανασηκώθηκε αλλά έφερνε αντίσταση και το πόδι του δεν το σήκωνε». Τα ίδια και ισχυρίστηκε και ο μάρτυρας Π. Αθανασάτος, διοικητής της ομάδας Ζ: «Παπ: Η παθητική αυτή αντίσταση ήταν τέτοια ώστε να χρησιμοποιηθούν τέτοια μέσα; Αθ: Αυτό που βλέπω εγώ από το βίντεο, γιατί δεν ήμουν παρών, είναι ότι τα πόδια του κινούνται».

Αρνητικές ήταν οι απαντήσεις των αστυνομικών και στις ερωτήσεις αν διερεύνησαν το έγκλημα για το οποίο είχαν κληθεί να καταθέσουν, δηλαδή την δολοφονία του Ζακ. Μονότονα επαναλάμβαναν ότι αυτοί είχαν πάρει «σήμα για ληστεία» με την πολιτική αγωγή να επιμένει χωρίς να παίρνει απάντηση στα ερωτήματα: «Δεν κάνατε καμία έρευνα με τόσους αυτόπτες, να ρωτήσετε; Ποιοι ήταν οι άνθρωποι εκεί; Τι σας είπανε; Γιατί έχουν έρθει εδώ μάρτυρες και έχουν καταθέσει ότι φώναζαν ‘σταματήστε, θα τον σκοτώσετε’». 

Διαβάζοντας κανείς τις καταθέσεις των αστυνομικών χωρίς να ξέρει το περιεχόμενο της δίκης, θα μπορούσε πραγματικά να εικάσει ότι στην θέση του κατηγορουμένου δεν βρίσκονταν οι υπεύθυνοι για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αλλά το ίδιο το θύμα ως «δράστης» μιας «ληστείας» που ποτέ δεν έγινε και μιας «απειλής» για την ζωή των δραστών αστυνομικών που ποτέ δεν υπήρξε. «Υπάρχει ένα πόρισμα σε επίπεδο βουλεύματος που ζητάει και προτείνει την απόταξή τους και βρίσκει κάτι τελείως αντίθετο [σσ: από αυτό που καταθέτουν οι αστυνομικοί]. Διαφορετικά θα έρχονται εδώ οι αστυνομικοί και θα λένε ότι τα κάνανε όλα καλά», σχολίασε η συνήγορος πολιτική αγωγής Παπαπαντολέων σχετικά με τις καταθέσεις των αστυνομικών.

Ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής αλλά και του είδους της «εκπαίδευσης» που λαμβάνουν οι αστυνομικοί για το πότε κάποιος παύει να αποτελεί απειλή ήταν η απάντηση του Αθανασάτου στην ερώτηση της συνηγόρου υπεράσπισης Βαρελά: «Υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων στην αστυνομία που έχουν δεχτεί πυροβολισμό στην καρδιά και αν μπορούν να συνεχίσουν να επιτίθενται; Αθ: Ένα από τα αγαπημένα κεφάλαια στις σχολές είναι ένα περιστατικό του 1991 μπροστά από τη ΓΑΔΑ με ένοπλη συμπλοκή με περιπολικό και με ένα κακοποιό. Δύο αστυνομικοί σκοτωθήκαν, δέχθηκε ο ένας από τους δύο μια σφαίρα στην καρδιά κι όμως πρόλαβε και έριξε 6 βολές με το περίστροφό του, περπάτησε και έριξε. Αυτό το λέμε στην αστυνομική εκπαίδευση ‘το περπάτημα μετά τον θάνατο’ δηλαδή το σώμα λόγω αδρεναλίνης εξακολουθεί...»

Αν για την ΕΛ.ΑΣ ακόμη και μια σφαίρα στην καρδιά δεν φτάνει για να θεωρήσει κάποιον εξουδετερωμένο μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους για τους οποίους τα πόδια του Ζακ σταμάτησαν να «σφίγγονται» και να «κουνιούνται» την ώρα που βρισκόταν ακινητοποιημένος στην οδό Γλάδστωνος.

• Οι πληροφορίες για την ακροαματική διαδικασία είναι από την καταγραφή του Παρατηρητηρίου Zackie Oh Justice Watch