Η Αριστερά
50 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΚ: Μια πολύτιμη αναδρομή

Χανιά

ΠΑΔΑ

 

Με προβολές και συζήτησεις σε Πετράλωνα, Θησείο, Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Κυψέλη αλλά και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και τα Χανιά ξεκίνησε η περιοδεία της ταινίας “50 χρόνια αγώνες για την Επανάσταση και τοn Σοσιαλισμό” που δημιουργήθηκε για τα 50 χρόνια του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες σε γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. 

Ο Γιάννης Μπαρούτσας, φοιτητής που συμμετείχε στη βιντεοπροβολή στο ΠΑΔΑ με ομιλητή τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη: “Πραγματοποιήσαμε μια πετυχημένη εκδήλωση παρόλο που έγινε λίγες μέρες πριν κλείσουν οι σχολές. Παρακολούθησαν μέλη του ΣΕΚ αλλά και φοιτητές που δεν είναι οργανωμένοι. Άνοιξε μια πλούσια συζήτηση και με κάποιους δώσαμε ραντεβού για την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στο παζάρι του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου. Όσον αφορά στην ταινία, παραμένει πιστή στην υπόσχεση που δίνει ο τίτλος της. Δεν είναι μια ταινία που μιλά για το ΣΕΚ με εσωστρεφή τρόπο. Αναδεικνύει πρώτα απ' όλα τους αγώνες της εργατικής τάξης και του φοιτητικού κινήματος και μέσα σε αυτές τοποθετεί την προσπάθεια που έκανε και τον ρόλο που έπαιξε το ΣΕΚ για το δυνάμωμά τους”. “Για εμάς τους φοιτητές”, συνέχισε “έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον να μπορούμε να δούμε και να ακούσουμε για την ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Από αυτή την άποψη το τμήμα που αναφέρεται στις καταλήψεις του 2006-2007 είναι ιδιαίτερα χρήσιμο”. 

“Στην Κυψέλη έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση”, μας είπε η Ρεμπέκα από την εκδήλωση που οργάνωσαν οι πυρήνες Κυψέλης, Γαλατσίου και Πατησίων. “Ομιλητής ήταν ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Στέλιος Μιχαηλίδης. Μίλησαν παλιοί και νέοι σύντροφοι για την εμπειρία τους μέσα από τους αγώνες που έχει δώσει το ΣΕΚ τόσο μέσα στο εργατικό κίνημα αλλά και ενάντια στον ρατσισμό και τον σεξισμό. 

Δύναμη

Ένιωσα και εγώ που είμαι νέο μέλος την άνεση να μιλήσω και να μεταφέρω την εικόνα από τη δράση μας στη σχολή μου, στο ΠΑΔΑ. Είναι πολύ ενθαρρυντικό και εμπνευστικό μετά από μια βιντεοπροβολή για τα 50 χρόνια αγώνες να ακούς μια συντρόφισσα που είναι οργανωμένη για δεκαετίες να λέει πως η δράση για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό της δίνει δύναμη και ελπίδα στην καθημερινότητά της”. 

“Είναι μια ταινία φτιαγμένη με γνώση της λειτουργίας της κινηματογραφικής γλώσσας. Πετυχαίνει μια ιστορική αναδρομή χωρίς να τηρεί μια αυστηρά χρονολογική σειρά. Το καταφέρνει αυτό συνδέοντας τα διάφορα μέτωπα στα οποία έχει δράσει το ΣΕΚ, όπως ο αντιρατσισμός, ο αντιφασισμός, το φοιτητικό, η μάχη ενάντια στον σεξισμό κ.ά. Αυτό χρειάζεται γνώση όχι απλά της ιστορίας αλλά και της σημασίας των πολιτικών μαχών, των διεκδικήσεων αλλά και των επιθέσεων από την πλευρά των κυβερνήσεων. Παρόλο που είναι σύντομη δεν υστερεί σε βάθος. Οι συνεντεύξεις με ιδρυτικά μέλη αλλά και νέους φτιάχνουν μια γέφυρα από το παρελθόν στο παρόν με πολύ ουσιαστικό και όμορφο τρόπο”, δήλωσε ο Μάνθος Ασλανίδης, εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που συμμετείχε στην εκδήλωση στα Άνω Πετράλωνα “παίρνοντας αφορμή και από τα ερωτήματα μιας νέας συντρόφισσας γύρω από το πώς μπορούμε να ενώσουμε τον κόσμο -όπως έχουμε καταφέρει πάνω σε συγκεκριμένα αιτήματα και μέτωπα- για την συνολικότερη ανατροπή του καπιταλισμού”. 

Η Άννα Μαματσή, ιδιωτική υπάλληλος, ομιλήτρια μαζί με τον εκπαιδευτικό Σεραφείμ Ρίζο στην βιντεοπροβολή στα Χανιά μετέφερε στην Εργατική Αλληλεγγύη την εικόνα “μιας συζήτησης στην οποία συμμετείχαν παλιά και νέα μέλη αλλά και εκπαιδευτικοί που δεν είναι μέλη του ΣΕΚ”. Από τη συζήτηση που ακολούθησε “οι αναφορές της συντρόφισσας Μαρίας στον ρόλο που έχει παίξει η Εργατική Αλληλεγγύη όλα αυτά τα χρόνια ήταν ιδιαίτερα ενισχυτικές”, μας είπε η Άννα. “Όχι μόνο για το παρελθόν αλλά και για το παρόν. Με αφορμή τη διαγραφή Κουρουμπλή, η Μαρία μας θύμισε πως η Εργατική Αλληλεγγύη έχει κυκλοφορήσει φέτος με αρκετά πρωτοσέλιδα όπου κατονόμαζε την κυβέρνηση ως δολοφόνους και δεν περίμενε κανέναν βουλευτή για να το κάνει, ακριβώς διότι είναι μια εφημερίδα που βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την εργατική τάξη, τη διάθεσή της και τους αγώνες της. Αυτή τη λειτουργία της εφημερίδας αλλά και του ΣΕΚ συνολικά μας υπενθύμισε και η ταινία. 

Από την πλευρά της, η Μαργαρίτα μας θύμισε, με αφορμή τις εικόνες για την ΚΕΕΡΦΑ και την αντιρατσιστική διαδήλωση στον Έβρο το 2016, πώς οι πρωτοβουλίες που έπαιρνε κάθε φορά το ΣΕΚ και η ΚΕΕΕΡΦΑ σε κεντρικό επίπεδο μεταφράζονταν σε δράση τοπικά και εδώ στα Χανιά, τόσο με την μάχη για το κλείσιμο των τοπικών γραφείων της Χρυσής Αυγής όσο και με την συμμετοχή εργαζομένων, εκπαιδευτικών και φοιτητών στην κινητοποίηση στον Έβρο”. 

Οι εκδηλώσεις-προβολές της ταινίας συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.