Η Αριστερά
50 χρόνια ΣΕΚ: «Κάλεσμα για οργάνωση και αγώνα»

Προβολή της ταινίας “50 χρόνια αγώνες” στον Πειραιά. Φωτό: ΣΕΚ Πειραιά

Με προβολές της ταινίας “50 χρόνια αγώνες” και συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις αποχαιρέτησαν αγωνιστικά το 2021 μέλη και φίλοι του ΣΕΚ σε γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και σε Γιάννενα, Βόλο, Πάτρα και Ξάνθη.

Σε Αθήνα και Πειραία η ταινία προβλήθηκε σε 20 γειτονιές από το Γκύζη μέχρι τη Νίκαια, το Ελληνικό, την Νέα Ιωνία και την Αγ. Παρασκευή. Συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, φοιτητές, μαθητές και κόσμος από τις αντίστοιχες γειτονιές. Η τελευταία τοπική προβολή θα γίνει στο Αιγάλεω το Σάββατο 8/1 στις 6μμ, στο στέκι δασκάλων, Ρήγα Φεραίου 20.

«Πήρα την απόφαση να γίνω μέλος του ΣΕΚ μετά την βιντεοπροβολή εάν και είχα παρακολουθήσει και πιο πριν δράσεις και εκδηλώσεις του τοπικού πυρήνα στο Ίλιον. Ήμουν αριστερή και με αριστερές καταβολές αλλά όχι “οργανωμένη”. Η ταινία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, μας θύμισε κάποια πράγματα που τα έχουμε ζήσει ή τα έχουμε ακούσει αλλά είχε και πολλές εικόνες από στιγμές των 50 τελευταίων χρόνων και αγώνων από το Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα που δεν τις γνωρίζαμε. Ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση τόσο για την ιστορία όσο και για το τώρα. Το παρελθόν είναι σημαντικό και η ιστορία της κάθε οργάνωσης πρέπει να είναι σεβαστή. Πιστεύω όμως πως με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει όλοι να αγωνιστούμε με όποιο τρόπο μπορούμε», δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Μαρία Ζυγούρη από το Ίλιον.

«Αυτή η κυβέρνηση που έχουμε απέναντί μας δεν μας επιτρέπει να επαναπαυόμαστε καθόλου, ούτε καν τα Χριστούγεννα», μας είπε ο Γιάννης Μορίκης από το Περιστέρι. «Πρέπει διαρκώς να είμαστε σε δράση και σε επαφή με τον κόσμο, να του λέμε την αλήθεια για όσα γίνονται και να οργανώνουμε την αντίσταση. Κανένας δεν πρέπει να μένει απαθής μπροστά σε όσα κάνουν. Η ταινία για τα 50 χρόνια μας θυμίζει πόσο σημαντικοί είναι οι αγώνες που έχει δώσει ο κόσμος στο παρελθόν ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις και η παρέμβαση του ΣΕΚ, ιδιαίτερα όμως τα τελευταία δώδεκα χρόνια με τα μνημόνια. Η ταινία προσωπικά μου άρεσε πολύ και μάλιστα την έχω παρακολουθήσει και πέρα από τη βιντεροπροβολή με άλλους φίλους. Όμως δεν πρέπει να μείνουμε εκεί. Η δράση του ΣΕΚ ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση των δολοφόνων είναι πολύ σημαντική και πρέπει όλοι να συμμετέχουμε και να ξεσηκώσουμε τον κόσμο».

Από την εκδήλωση στα Εξάρχεια, ο Βασίλης Μυρσινιάς, εργαζόμενος στον επισιτισμό, μετέφερε Εργατική Αλληλεγγύη πως «η συζήτηση επικεντρώθηκε κύρια γύρω από την επιλογή και τη σημασία που είχε η μετάβαση από την ΟΣΕ στο ΣΕΚ. Η επιλογή του να έχεις ένα κόμμα με τοπικούς πυρήνες που συζητούν αλλά και δρουν τοπικά και όχι απλά μια οργάνωση που κινείται ολομελειακά ήταν και είναι και σήμερα καθοριστική. Λόγω και της παρουσίας εργαζόμενων στον επισιτισμό-τουρισμό η συζήτηση επεκτάθηκε και στη σημασία που έχει η δράση του ΣΕΚ μέσα σε αυτό τον χώρο και τον ρόλο που έχουμε να παίξουμε και μέσα από το σωματείο», συμπλήρωσε.

Ο Βαγγέλης που συμμετείχε στην εκδήλωση στα Ιλίσια μας μετέφερε πως «είχα διαβάσει πριν τη βιντεοπροβολή το αντίστοιχο άρθρο στο περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και αυτό ήταν πολύ βοηθητικό γιατί το άρθρο προσφέρει μια πιο εις βάθος ανάλυση της πορείας του ΣΕΚ. Μαζί και με την ταινία, πέρα από την νοσταλγία που μπορεί να προκαλέσουν σε παλιότερους, αποτελούν κάλεσμα για οργάνωση και για αγώνα στο σήμερα. Στην εκδήλωση συμμετείχαμε κυρίως φοιτητές από τη γειτονιά αλλά και εργαζόμενοι. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μάχες που έχουμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα και λιγότερο στην ιστορία. Γι'αυτό αν και γνώριζα από πριν το ΣΕΚ πήρα την απόφαση να οργανωθώ εκείνη την ημέρα».

Eπιλογές

«Στον Πειραιά όλοι έφυγαν ενθουσιασμένοι από την ταινία ενώ ύστερα και από την τοποθέτηση του Θανάση Διαβολάκη, δημοτικού συμβούλου με την Ανταρσία στο Λιμάνι, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο που έπαιξαν μερικές από τις πιο δύσκολες επιλογές που έκανε το ΣΕΚ όπως η διεθνιστική του στάση στο Μακεδονικό ή το “ανοιχτά σύνορα για όλους” σε εποχές συντονισμένης επίθεσης και χωρίς να τις υιοθετεί και η υπόλοιπη αριστερά» μας μετέφερε η Τιάνα Ανδρέου, εργαζόμενη στο υπ. Οικονομικών και ομιλήτρια στην εκδήλωση.

«Στο Μαρούσι η βιντεοπροβολή που έγινε στο δημαρχείο προκάλεσε μια ζωντανή συζήτηση γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Αριστερά στην Ελλάδα σήμερα», μας μετέφερε ο Σωτήρης από τον τοπικό πυρήνα. «Ξεκινήσαμε με την εισήγηση της Αφροδίτης Φράγκου, δημοτικής συμβούλο που έκανε μια αναδρομή στις κομβικές μάχες του κινήματος και τις επιλογές που έκανε το ΣΕΚ. Στη συνέχεια συζητήσαμε πως σε πολλά ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο εθνικισμός και ο μιλιταρισμός, η Αριστερά έχει κάνει προχωρήματα και πως σε αυτό έχει παίξει ρόλο το ίδιο το κίνημα αλλά και οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει ως ΣΕΚ και το γεγονός πως ποτέ δεν υποτιμήσαμε την ιδεολογική συζήτηση μέσα στο ίδιο το κίνημα και την Αριστερά αλλά ούτε και κάναμε εκπτώσεις».

Από τον Βόλο ο Γιώργος Ζιάκας, φοιτητής στο Πολυτεχνείο μάς μετέφερε τις εντυπώσεις του από την βιντεοπροβολή στον Θόλο του πανεπιστημίου. «Η ταινία που είδαμε στον Βόλο ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα από την εκδοχή που είχαμε δει στο μονοήμερο στην Αθήνα, όπου και αποφάσισα να γίνω μέλος του ΣΕΚ. Οι προσθήκες που είχαν γίνει για το φοιτητικό κίνημα και τις καταλήψεις του 2006/7, ιδιαίτερα για εμάς τους φοιτητές, ήταν πολύ χρήσιμες. Εμένα μου έκαναν εντύπωση οι πολύ επεξηγηματικές εικόνες και η αφήγηση από τα πρώτα χρόνια της ΟΣΕ. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα κόντρα στις επιθέσεις και η επιμονή στον επαναστατικό δρόμο παρά τα εμπόδια, είναι έμπνευση και για εμάς που θέλουμε να αγωνιστούμε σήμερα. Η ταινία αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε μας έδωσε πολλή και χρήσιμη τροφή για σκέψη».

Στην Θεσσαλονίκη η ταινία προβλήθηκε στην Κάτω Τούμπα αλλά και στο κέντρο της πόλης στον πολυχώρο πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ, όπου μαζί με τον Κώστα Τορπουζίδη, δικηγόρο και μέλος του ΣΕΚ μίλησε και ο Γιώργος Γιαννόπουλος, δημοσιογράφος, εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ. «Η ταινία πραγματικά, είναι μια ευκαιρία για κάποιον άνθρωπο που δεν είναι οργανωμένος στο ΣΕΚ, όπως εγώ, να παρακολουθήσει μια πλήρη αναδρομή των σημαντικών ιστορικών και αγωνιστικών στιγμών. Προσωπικά, συγκινήθηκα πολύ τόσο από την ίδια την ταινία, όσο κι από τις τοποθετήσεις που πραγματοποιήθηκαν από μέλη του ΣΕΚ και συντρόφους/ισες, οι οποίες έγιναν σε κλίμα φόρτισης, αναστοχασμού αλλά και στόχευσης προς τους αγώνες του μέλλοντος», μας είπε η Έφη Γεωργακοπούλου, ψυχολόγος εργαζόμενη σε Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Σύντομα η ταινία “50 χρόνια αγώνες” θα είναι διαθέσιμη ελεύθερα στο διαδίκτυο.