Εκπαίδευση και νεολαία
Μαζικές εξορμήσεις στα σχολεία

Εξόρμηση στο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου

Έξω από τα σχολεία των γειτονιών τους βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 10/1, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από τους τοπικούς πυρήνες του ΣΕΚ. Με την Εργατική Αλληλεγγύη στο χέρι και τις προκηρύξεις του Δικτύου Εκπαιδευτικών "Η Τάξη μας" και των Μαθητών/ριών Anticapitalista καλούσαν σε "απεργίες και καταλήψεις ενάντια στη δολοφονική πολιτική Κεραμέως - Μητσοτάκη", συναντώντας σπουδαία ανταπόκριση από τον κόσμο της εκπαίδευσης. 

«Aνησυχία, αγανάκτηση και οργή συναντήσαμε στην εξόρμηση έξω από τα 73ο, 77ο δημοτικό και 9ο γυμνάσιο - λύκειο στα Πετράλωνα, από εκπαιδευτικούς γονείς και μαθήτριες/ές» μεταφέρει σε μήνυμά της η Ελεάννα Τσώλη. «Ο Δημήτρης Λάμπρου μέλος του Συλλόγου Γονέων στο 73ο δημοτικό μας είπε “είμαστε εξοργισμένοι με τη δολοφονική ανευθυνότητα της κυβέρνησης και της Κεραμέως. Η μόρφωση των παιδιών μας και η δουλεία των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να γίνεται σε καθεστώς φόβου! Χρειάζεται να σταθούμε στο πλευρό των δασκάλων και να απαιτήσουμε ασφαλές άνοιγμα των σχολειών”. “Τα ίδια κάνει και στην Υγεία η Ν.Δ. και γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε για την ανατροπή της”, μας ειπε μητέρα εργαζόμενη στο νοσοκομείο του Αγίου Σάββα. Οι εξορμήσεις θα συνεχιστούν σε όλα τα σχολεία της γειτονιάς τις επόμενες ημέρες» καταλήγει το μήνυμα της σ. Ελεάννας. 

«Κάναμε εξόρμηση στο 21ο – 40ο Λύκειο στη Γκράβα. Λίγο πιο δίπλα στα δημοτικά σχολεία της Γκράβας είχε προκληθεί χάος όπου γονείς με τα παιδιά τους συνωστίζονταν στην είσοδο του σχολείου για να βγάλουν άκρη τι γινόταν σε σχέση με τα τεστ. Πιο δίπλα στο νηπιαγωγείο μια μάνα έκανε τεστ στο παιδί της στο πεζοδρόμιο», μας είπε ο Γιώργος από τον πυρήνα του Γαλατσίου. 

«Κάναμε παρέμβαση στα ΕΠΑΛ του Αμαρουσίου. Υπήρξε ανταπόκριση τόσο από καθηγητές όσο και από μαθητές και πιάσαμε συζητήσεις με κάποιους από αυτούς. Οι ελλείψεις στα σχολεία συνεχίζονται παρόλο που έχουν φτάσει τα μέσα της χρονιάς γεγονός που κοστίζει στους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες αλλά και σε αυτούς που πάνε στις μικρότερες τάξεις. Μαθητές και καθηγητές είναι στα κάγκελα» σημειώνει ο Τζίμης από τους Μαθητές/τριες Anticapitalista. 

Σε προκήρυξή τους οι Μαθητές/τριες Anticapitalista υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: «Μια κυβέρνηση που δίνει λεφτά στην αστυνομία και πολεμικούς εξοπλισμούς και κόβει λεφτά από την Παιδεία και την Υγεία είναι δολοφονική. Αυτή την κυβέρνηση έχουμε να παλέψουμε από κοινού μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί. Χρειάζεται να πιάσουμε το νήμα από τις μαζικές καταλήψεις του περσινού Σεπτέμβρη και Οκτώβρη που στρίμωξαν την Κεραμέως, τα μεγάλα φοιτητικά συλλαλητήρια που κατάφεραν να παγώσουν τους νόμους του κράτους και τις απεργίες των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και για μαζικούς διορισμούς. Το κίνημα της εκπαίδευσης είναι δυνατό και μπορεί με συντονισμό και κλιμάκωση να τσακίσει τα σχέδια της κυβέρνησης».

Καταλήψεις

Σε πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ανέλαβαν δράση από την πρώτη ημέρα, προχωρώντας σε κατάληψη. Ένα από αυτά το 1ο Λύκειο του Γαλατσίου: «Σημερα το κουδούνι δεν χτύπησε για μάθημα στα θρανία, χτύπησε για μάθημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Μαθητές, καθηγητές και γονείς αγωνιούμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μέσα στην πιο κρίσιμη περίοδο της επιδημιολογικής έξαρσης με την μετάλλαξη Δ να πιέζει το σύστημα Υγείας και με την μετάλλαξη Όμικρον να έχει μπει σε κάθε νοικοκυριό, η υπουργός Παιδείας θεώρησε απολύτως λογικό η επιστροφή μας στα σχολεία να γίνει κατά τον ίδιο τρόπο που κλείσαμε πριν τις διακοπές. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο επιβολής μέτρων τα οποία δεν σέβονται τα δικαιώματά μας, αγνοούν τις ανάγκες μας, οι μαθητές είναι εδώ για να αντιδρούν και να προασπίζουν το δίκαιο», σημειώνουν οι μαθητές/ριες και απαιτούν αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλους τους μαθητές/ριες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού σε καθημερινή βάση, κλείσιμο των τμημάτων στα 2-3 κρούσματα αντί για το 50%+1 που ισχύει, να μην προσμετρώνται οι απουσίες σε περίπτωση καραντίνας προληπτικής ή υποχρεωτικής κ.α.

Κινητοποίηση μαθητών στο υπ. Παιδείας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14/1, στις 12μμ.