Η Αριστερά
Δυνατή επαναστατική αριστερά, ανοιχτή στη νέα ριζοσπαστικοποίηση

17/11/2021, Θεσσαλονίκη. Φωτό: Ευκλείδης Μακρόγλου

Πλούσια ήταν η συζήτηση που έγινε την Κυριακή 9 Γενάρη στο πρώτο πανελλαδικό συμβούλιο του ΣΕΚ για το 2022. Μετά από την εισήγηση του Πάνου Γκαργκάνα εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στη σελίδα 3 και δίπλα, 34 συντρόφισσες και σύντροφοι τοποθετήθηκαν στην κουβέντα που ακολούθησε, βασικά σημεία της οποίας μπορείτε να διαβάσετε στο δισέλιδο αυτό.

«Η εικόνα ενός κόσμου που ψάχνει να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης υπάρχει στις γειτονιές των Δυτικών Προαστίων», τόνισε ο Σπύρος Γ., από το Περιστέρι. «Με την καμπάνια για τα 50 χρόνια ΣΕΚ, οι πυρήνες στα δυτικά της Αθήνας μεγάλωσαν και δυνάμωσαν. Τα νέα μέλη μπορούν να παίρνουν υπευθυνότητες και να λειτουργούν τον πυρήνα τους όπως έγινε στο Αιγάλεω όπου οργανώθηκαν 8 νέα μέλη. Χρειάζεται να οργανώνουμε καλά σε νέα βάση τη διακίνηση της εφημερίδας στα μέλη και τις επαφές, τις εξορμήσεις και την πολιτική συζήτηση με τον κόσμο που δεν τον καλύπτει πια η ρεφορμιστική αριστερά και τις εργατικές εξορμήσεις για να μπορούμε και να καταλαβαίνουμε την οργή του κόσμου».

«Στο Νότιο Κέντρο της Αθήνας, η καμπάνια για τα 50 χρόνια αποκάλυψε τις ρίζες του κόμματος όχι μόνο στα βάθη του χρόνου αλλά στο σήμερα: για παράδειγμα ένας νέος σύντροφος που είδε την ταινία διαπίστωσε ότι έχουμε ξανασυναντηθεί στη διαδήλωση του Έβρου 6 χρόνια πριν. Σημαντικό είναι τι πυρήνες υποδέχονται τα νέα μέλη. Στην Καλλιθέα οι στρατολογίες προκάλεσαν συζήτηση για τα πάντα, δεν είναι δεδομένο ότι όλοι ξέρουν την παράδοσή μας και πρέπει να τους κερδίσουμε», τόνισε ο Δημήτρης Τσ. από το Θησείο.

Απήχηση

«Η πολύ πετυχημένη διοργάνωση της 8 Μάρτη από την Κίνηση στα Χανιά ανέδειξε πώς μετατρέπεις την οργή σε δράση με την οργάνωση από τα κάτω και την απεύθυνση σε σωματεία», τόνισε η Άννα Μ. από τα Χανιά. «Ήταν αυτή που έφερε δυο νέα μέλη στο κόμμα και πολλές επαφές. Σε εκδήλωση με θέμα τις ελεύθερες εκτρώσεις είχαμε συμμετοχή από άτομα της αυτονομίας. Η θέση μας ότι το γυναικείο ζήτημα είναι υπόθεση της εργατικής τάξης έχει απήχηση. Στο νοσοκομείο ξεχωρίσαμε γιά τον ενωτικό μας λόγο και έτσι ξεκινάμε τη συζήτηση για το πώς μπορούμε να παρέμβουμε στα σωματεία βάζοντάς τα σε κίνηση. Ξεχωρίζουμε επίσης στους εκπαιδευτικούς όπου έχουμε μία έδρα στην ΕΛΜΕ και αποκτήσαμε ένα νέο μέλος».

«Μπορούμε να μεγαλώσουμε σε νέες πόλεις όπως συνέβη στο Αγρίνιο, να απλώσουμε παντού αυτό το παράδειγμα. Χρειάζεται την οργή που μεγαλώνει να τη στρέψουμε προς τα εκεί που πρέπει γιατί ξέρουμε ότι στην κρίση τους οι καπιταλιστές θα προσπαθήσουν να μας διαιρέσουν. Με τα νέα μέλη μπορούμε να φτάσουμε πολύ μακριά, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, εκεί που ξεδιπλώνονται οι αντιστάσεις», είπε η Ιωάννα Π. από το Ίλιον.

Η Ελπίδα Ζ. από το Ίλιον συμπλήρωσε σχετικά: «Το ΣΕΚ εμπιστεύεται αμέσως τα νέα μέλη του και σε μένα έδωσε κατευθείαν την υπευθυνότητα της εφημερίδας -τώρα κλείνω έναν χρόνο στο κόμμα. Είναι σημαντική η δουλειά που έχουν να κάνουν οι πυρήνες ώστε να ξεκαθαρίσουν τις ιδέες του κόσμου που μπαίνει στο κόμμα και να τον κερδίσουν να συμμετέχει στις εργατικές εξορμήσεις και τις συνεδριάσεις των πυρήνων».

Η Πηνελόπη Κ. από τη Νίκαια μίλησε για τα μέτωπα και τις μάχες που είχε παρέμβαση ο τοπικός πυρήνας και τα συμπεράσματα που έβγαλε για τις διαθέσεις του κόσμου: «Με κάποιες καίριες στρατολογίες καταφέραμε να έχουμε σταθερή παρέμβαση στο Κρατικό Νίκαιας. Δημιουργήσαμε επιτροπή αγώνα για να ενημερώνουμε για τις απεργίες και να τις οργανώνουμε. Αλλαγή είχαμε και στον δήμο Νίκαιας και τον δήμο Ρέντη που σταθεροποιήσαμε την παρέμβαση. Επόμενος στόχος είναι και ο δήμος Κορυδαλλού. Αντιμετωπίσαμε τις ρατσιστικές δηλώσεις βουλευτή σε τοπική εφημερίδα για τη νέα δομή προσφύγων, φέραμε τους πρόσφυγες σε επαφή με τη γειτονιά, στηρίξαμε τα αιτήματά τους και οργανώσαμε τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια της 20/3 και της 9/10, πράγμα που κάναμε σε συνεργασία και με την Πακιστανική Κοινότητα. Ενάντια στη ρατσιστική επίθεση στην Π. Κοκκινιά, αναγκάσαμε το ΚΚΕ και το ΕΚΠ να οργανώσουν μαζικό συλλαλητήριο. Φέτος στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, σε μια προσφυγούπολη σαν τη Νίκαια, θέλουμε να κάνουμε μια καμπάνια όλο τον χρόνο με κορύφωση τον Σεπτέμβρη με εκδηλώσεις και δράσεις ώστε να συνδέσουμε την Ιστορία με το αντιρατσιστικό κίνημα του σήμερα και την ένταξη των προσφύγων στη γειτονιά μας».

Η Ιωάννα Κ. από την Καμάρα της Θεσσαλονίκης μίλησε για τη σημασία της Εργατικής Αλληλεγγύης στους χώρους που η επαναστατική Αριστερά είχε εκλογικές επιτυχίες, όπως η ΕΝΙΘ και ο ΔΣΘ, καθώς και για το τι σημαίνει στροφή προς τα αριστερά στο εργατικό κίνημα: «Εκλογική στροφή στην Αριστερά, εγγραφή νέων μελών στα σωματεία και δημιουργία νέων σωματείων, όπως το σωματείο στη ΔΕΛΤΑ. Υπάρχει κρίση στους πάνω, αλλά και στη ρεφορμιστική αριστερά και την αυτονομία κι αυτό το βλέπουμε στη συζήτηση που ανοίγει στις εξορμήσεις. Χρειαζόμαστε καλύτερη οργάνωση των πυρήνων. Τώρα με την καμπάνια ανανεώσεων είναι ευκαιρία να βρούμε τον κόσμο που έχουμε».

Οδηγός

«Βλέπουμε και στη συζήτηση στα Εξάρχεια ότι ο κόσμος ψάχνει την αντιπολίτευση και αναγνωρίζει ότι αντιπολίτευση είναι ο ίδιος. Η καμπάνια για τα 50 χρόνια ΣΕΚ δεν ήταν μίας χρήσης, που έχει τελειώσει, αλλά θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με την συζήτηση τι σημαίνει η παράδοσή μας και πώς είναι οδηγός για τη συνέχεια. Μέσα σε αυτή τη συζήτηση το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο παρεμβαίνει και κάνει την προσπάθεια να είναι πιο πλούσια, σε συνεργασία με τους πυρήνες. Η ίδια προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί πιο συστηματικά και στις σχολές», τόνισε ο Σωκράτης Τ. από τα Εξάρχεια.

«Τα νέα μέτρα για την πανδημία είναι καταστροφικά και στη Γλασκώβη είδαμε και την αδιαφορία των ηγετών απέναντι στην κλιματική κρίση. Αν τους αφήσουμε, θα καταστρέψουν τον πλανήτη και τις ζωές μας», τόνισε ο Γιώργος Ρ. από το Ηράκλειο Αττικής. «Αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει όλο και περισσότερος κόσμος, δεν είμαστε κόντρα στο ρεύμα αλλά με το ρεύμα. Είμαστε με τον κόσμο που θέλει να παλέψει. Αυτό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε μεγάλωμα του κόμματος. Πρέπει να το οργανώσουμε κι αυτό υπηρετεί η δράση μας το επόμενο διάστημα. Στα Βόρεια Προάστια υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και ανάγκες. Στο μαθητικό μπαίνουμε με τους καλύτερους όρους, η δράση μας στο προσφυγικό και στο αντιφασιστικό είναι σημαντική κι έχει κερδίσει κόσμο γύρω μας. Έχουμε ανάγκη για καλύτερη διείσδυση στους εργατικούς χώρους και μόνιμες παρεμβάσεις καθώς και πιο δυνατές εξορμήσεις».


Πολλές τοποθετήσεις στη συζήτηση είχαν σαν κέντρο τους την παρέμβαση του ΣΕΚ στις απεργιακές μάχες και τις μάχες της νεολαίας, καθώς και το ξεδίπλωμα των επαναστατικών ιδεών στους εργατικούς χώρους και στις σχολές. 

«Στις εκλογές στο Σωματείο της Ιδιωτικής Υγείας καταγράψαμε επιτυχία: για τέταρτη φορά εκλέξαμε μια έδρα στο ΔΣ και για πρώτη φορά αντιπροσώπους στα συνέδρια της ΟΣΝΙΕ και του ΕΚΑ», είπε ο Κώστας Π. από το Περιστέρι. «Δεν θα το είχαμε κάνει αν δεν είχε μεγαλώσει η ομάδα των συντρόφων/ισσών του ΣΕΚ. Έχουμε επιρροή σε μαζικούς χώρους όπως το Ωνάσειο. Μαζί με τον πυρήνα Ν. Σμύρνης φτιάξαμε συνεργείο και καταφέραμε να οργανώσουμε νέο σύντροφο. Το κίνημα στα νοσοκομεία και το παράδειγμα του Συντονιστικού των Νοσοκομείων έπαιξε ρόλο και στον δικό μας κλάδο. Θα επιμείνουμε στην παρέμβασή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις στον κλάδο με την αντικαπιταλιστική προοπτική, όπως και στο αίτημα για επίταξη χωρίς αποζημίωση».

Για τη δουλειά του Συντονιστικού των Νοσοκομείων και το κίνημα των υγειονομικών μίλησαν πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες. Ο Σπύρος Β. από τα Εξάρχεια και τον Άγιο Σάββα τόνισε: «Απολυόμασταν τον Ιούνη αλλά είμαστε ακόμα εδώ κι αυτό είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Μάχες ενάντια στις αναστολές και τις μετακινήσεις, μάχες για τα τεστ, μάχες ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό, τον σεξισμό. Μάχη για ενίσχυση των νοσοκομείων με μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Χρειάζεται να υπάρχει το ΣΕΚ που σηκώνει την επαναστατική προοπτική σε κάθε χώρο εργασίας. Μαζί με την Εργατική Αλληλεγγύη στον Άγιο Σάββα, έτσι δώσαμε τις μάχες και ξεδιπλώσαμε τις ιδέες μας».

 

20/4/2021, Κινητοποίηση εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Φωτό: Μάνος Νικολάου

 

Σωματεία

«Στον κλάδο του επισιτισμού υπάρχει μια νέα φάση, από την διεκδίκηση επιδόματος για όλους και μέτρων στήριξης για όλους, τώρα χώρο τον χώρο, ξεκινάνε να φτιάχνονται σωματεία», είπε ο Βασίλης Μ. από τα Εξάρχεια. «Έγινε στην efood, συζητιέται στη wolt και στη Γευσίνους ξεκίνησε πριν ένα μήνα. Δυο μέλη μας έχουν δουλέψει στην τελευταία. Η δικτύωση υπάρχει με τους τοπικούς πυρήνες, χρειάζεται να την αξιοποιήσουμε και σαν πυρήνες και σαν Καμαριέρα. Στα Πατήσια, την Κυψέλη και τα Εξάρχεια έχουν γίνει τέτοια βήματα ιδιαίτερα με την καμπάνια για τα 50 χρόνια. Δεν ψάχνουμε πιο δεκτικούς εργάτες, χτίζουμε πιο δεκτικούς πυρήνες».

Η Ελένη Τσ. από τη Νίκαια τόνισε την ανάγκη για ένα πανελλαδικό συντονιστικό στους δήμους στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά και Συλλογικές Συμβάσεις: «Να πιέσουμε το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ να βγούμε μαζί στον αγώνα με τους μόνιμους. Να μην επιτρέψουμε καμία ιδιωτικοποίηση. Να πάρουν ανάσα οι δήμοι, να κερδίσουμε δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για τον λαό. Να αντεπιτεθούμε με απεργίες, κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας σε συντονισμό με τους υγειονομικούς. Να πιέσουμε και στα δημοτικά συμβούλια και σε όλα τα σωματεία. Θα βγάλουμε ανακοίνωση για να μοιράσουμε στους δήμους για να δουλέψουμε ενιαία».

Η συζήτηση ανέδειξε και τις εκλογικές επιτυχίες στις οποίες οδήγησαν οι δράσεις μας. «Είμαι πρόεδρος του Συλλόγου Έκτακτου Προσωπικού ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης μετά από τις εκλογές μας. Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε με κινητοποιήσεις από τον Ιούνιο με αιχμή τους νόμους Χατζηδάκη, όπου καταφέραμε να κατεβάσουμε συναδέλφους στον δρόμο. Αρκετοί από αυτούς είναι επίσης εκλεγμένοι στο ΔΣ και θα δώσουν μια μάχη από τα αριστερά ενάντια στην κυβέρνηση», τόνισε ο Νίκος Κ. από την Τούμπα και επισήμανε τα αιτήματα των επόμενων δράσεων, ενίσχυση του ΕΣΥ και επαναλειτουργία του Λοιμωδών. 

 

16/12/2021, Απεργία ενάντια στον προϋπολογισμό. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Αντιδράσεις

Ο Νίκος Τ. από την Αγία Παρασκευή συμπλήρωσε: «Σε όλες τις επιθέσεις της ΝΔ στους εφοριακούς είχαμε αντιδράσεις των εργαζόμενων, οι οποίες εκφράστηκαν και στα αποτελέσματα των εκλογών. Η παράταξη της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την οποία συνεργαζόμαστε στην Αθήνα βγήκε δεύτερη δύναμη στον μεγαλύτερο Σύλλογο εφοριακών της χώρας, ενώ στην Ημαθία διπλασιάσαμε τις έδρες» και περιέγραψε την παρέμβαση του ΣΕΚ στην ΑΑΔΕ που κατάφερε να σπάσει την συνδικαλιστική αδράνεια 6 ετών και συνεχίζεται με την κυκλοφορία εργατικού εντύπου.

«Η θέση του ΣΕΚ ότι ακόμα και υπό τις συνθήκες καραντίνας και απαγορεύσεων υπάρχει δυνατότητα για ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα έπαιξε ρόλο στην έκβαση των αγώνων», είπε ο Γιάννης Μπ. από το Ελληνικό δίνοντας το στίγμα στη συζήτηση για την παρέμβαση του ΣΕΚ στις Σχολές. «Νικήσαμε εν μέρει αλλά καμία από αυτές τις μάχες δεν έχει κλείσει. Το ΣΕΚ δεν σταμάτησε ποτέ να παρεμβαίνει στο ΠΑΔΑ, σε κάθε συνέλευση. Δώσαμε βάρος στα τμήματα που έχουμε συντρόφους κάνοντας συγκεκριμένη δουλειά. Ανοιχτήκαμε στους διοικητικούς και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου και σκοπεύουμε να το κάνουμε αυτό και με την υπόλοιπη εργατική του τάξη. Με σταθερή εξόρμηση και χρέωση της εφημερίδας και υπεύθυνο που την συζητάει και οργανώνει, έχουμε αποκτήσει 5 νέα μέλη. Πήραμε αποφάσεις συλλόγων σε σημαντικά ζητήματα, για τον Ζακ, το περιβάλλον, την 8 Μάρτη, τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια».

Οι πολιτικές αυτές μάχες ήταν το κλειδί και στις φοιτητικές εστίες, όπως τόνισε η Λείρυα Μπ., κάτι που «είχε ως αποτέλεσμα να στηρίξουν μαζικά την κινητοποίηση για τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε η συντρόφισσά μας και να συμμετέχουν στην τοπική μας εκδήλωση για τα 50 χρόνια, καλώντας μάλιστα και φίλους τους». Ο πυρήνας Ζωγράφου έχει στηρίξει τη μάχη για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες και ενάντια στην αστυνομική εισβολή, ενώ ταυτόχρονα «με τη βοήθεια του Συντονιστικού των Νοσοκομείων σταθεροποιήσαμε την παρέμβασή μας στα νοσοκομεία Παίδων και επενδύσαμε περισσότερο χρόνο».

Ο Αλέξανδρος Κ., νέο μέλος στη Νέα Ιωνία μίλησε για τα οφέλη από την κατανομή υπευθυνοτήτων στους πυρήνες και τόνισε: «Έχουμε μεγάλες μάχες και το κόμμα μας έχει μεγαλώσει, αλλά σε αριθμό μελών είναι ακόμα μικρό. Να επικεντρωθούμε ακόμα περισσότερο στη στρατολόγηση νέων μελών».

Στον Βόλο, όπως επισήμανε η Τζένη Δ., ο πυρήνας έχει παρέμβαση στην Αρχιτεκτονική και τους Ηλεκτρολόγους «ενώ προσπαθούμε να χτίσουμε ομάδες στην Ιχθυολογία και τους Χωροτάκτες». Μίλησε για τη σημασία της καμπάνιας για τα 50 χρόνια σε έναν φοιτητικό πυρήνα: «Τα μέλη μας έμαθαν και συζήτησαν για τις μάχες που έδωσε το κόμμα δίπλα στην εργατική τάξη. Τώρα έχουμε τρία νέα μέλη. Στηρίξαμε τη διαδήλωση ενάντια στις γυναικοκτονίες, συζητήσαμε και κάποιον κόσμο τον φέραμε και στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια. Η εργατική τάξη δεν βρίσκεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, το βλέπουμε και στην Καβάλα. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε εργατικές εξορμήσεις στον δήμο, το λιμάνι, το τελωνείο όπου βρήκαμε ανταπόκριση, εργαζόμενους που μας θυμόντουσαν, παλιά μέλη».