Η Άποψή μας
Εμείς πολεμάμε για την Υγεία, όχι για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Η φωτό είναι από τον αγώνα που έδωσαν οι συμβασιούχοι της καθαριότητας στο Νοσοκομείο Άγ. Σάββας για να μην απολυθούν. Είχαν διαδηλώσει στην κορυφή της πορείας στην απεργιακή 8 Μάρτη, παγκόσμια μέρα των Γυναικών, το 2019. Οι συμβασιούχοι της Υγείας απεργούν την Τετάρτη 16 Φλεβάρη και ξανά στις 23 Φλεβάρη μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Είμαστε μαζί τους στον κοινό αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση που ξοδεύει για πολεμικές εκστρατείες και όχι για τις ανάγκες των εργατών. Περισσότερα στις σελίδες 2, 4, 5, 10, 11.

Όσο περισσότερο κλιμακώνεται η πολεμική υστερία για την Ουκρανία, τόσο περισσότερο γελοιοποιείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η απόφασή της να καλέσει όσους έλληνες βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν. Πιθηκίζοντας τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης που απομακρύνουν προσωπικό από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο για να κλιμακώσουν την ένταση, ο Μητσοτάκης και ο Δένδιας προχώρησαν σε αντίστοιχες οδηγίες, την ίδια στιγμή που δήλωναν ότι πολιτική τους είναι η «προστασία του ελληνισμού της Ουκρανίας»! Όπως πάντα, η προστασία που προσφέρει ο ελληνικός μεγαλοϊδεατισμός είναι ο ξεριζωμός.

Πέρα, όμως, από τις διπλωματικές γκάφες που αποκαλύπτουν πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που κυβερνούν, υπάρχει γεωστρατηγική ουσία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συγκρούονται με τη Ρωσία για το αν η Ουκρανία (και όχι μόνο) μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δυτικοί ιμπεριαλιστές επιδιώκουν μια ρεβάνς για την ήττα τους όταν προσπάθησαν να βάλουν τη Γεωργία στο ΝΑΤΟ και ο Πούτιν απάντησε με εισβολή που ακύρωσε τα σχέδιά τους. Αυτή τη φορά, αυτά που διακυβεύονται είναι πολύ περισσότερα και η απειλή πολέμου πολύ πιο μεγάλη.

Εκστρατεία

Όσο κι αν υπάρχουν ρωγμές στο δυτικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο με διαφοροποιήσεις στα συμφέροντα ΗΠΑ-Γαλλίας-Γερμανίας, κοινή είναι η εξόρμησή τους για να εντάξουν τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την εκστρατεία τους γεφυρώνουν και τις διαφορές τους με την Τουρκία που παίζει άμεσο ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα.  Σε αυτά τα πλαίσια, τα Ραφάλ και οι φρεγάτες του Μητσοτάκη λειτουργούν ως μετόπισθεν του Ερντογάν για λογαριασμό του ΝΑΤΟ!

Κι όμως, αυτή την Τρίτη η κυβέρνηση περνάει από τη Βουλή τις συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων με ιλιγγιώδη ποσά (3,05 δις ευρώ για φρεγάτες και άλλα 1,1 δις για έξτρα Ραφάλ) και με άφθονη ρητορική για την «άμυνα της πατρίδας». 

Αυτό είναι μόνο ένα μέρος από το κόστος της πολεμοκαπηλείας. Εκτός από τα πολεμικά παιχνίδια, η εκστρατεία της Δύσης για την Ουκρανία περιλαμβάνει και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αν φτάσουν τα πράγματα ως εκεί, το κόστος των κυρώσεων θα είναι βαρύ για την ελληνική οικονομία, κύρια μέσα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του πουλάνε παραμύθια για «καταπολέμηση του πληθωρισμού» ενώ εμπλέκονται στον πιο επικίνδυνο οικονομικό πόλεμο.

Δίπλα στα βάρη της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ έρχονται βέβαια και τα βάρη από τη συμμετοχή στην ΕΕ. Οι δεσμεύσεις των Μνημονίων ισχύουν ακόμα και μεταφράζονται σε άγριες περικοπές των κοινωνικών δαπανών ξανά. Τα επιτόκια δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν και ο Μητσοτάκης δεσμεύεται να «καθησυχάσει» τις αγορές μειώνοντας το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Πριν έρθουν οι νεκροί από τις πολεμικές εξορμήσεις του ιμπεριαλισμού, έρχονται οι εκατόμβες νεκρών από τη διάλυση των νοσοκομείων.

Να γιατί το συμφέρον των εργατών παντού, και εδώ και στην Τουρκία και στη Ρωσία και στη Γερμανία, είναι να πολεμάμε αυτούς που κυβερνάνε και όχι ο ένας τον άλλον. Οι ήρωες της Υγείας που απεργούν ξανά στις 23 Φλεβάρη ενάντια στις περικοπές στα νοσοκομεία είναι και ήρωες της ειρήνης: Λεφτά για τις ζωές μας και όχι για να βάλει χέρι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην Ουκρανία.