Εκπαίδευση και νεολαία
Όχι “Πειραματικό” το Γυμνάσιο Μαρασλείου

15/2/22, διαδήλωση ενάντια στη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου σε πειραματικό. Φωτό: Τάσος Αναστασιάδης

Σε συγκέντρωση και πορεία στο Σύνταγμα καλούσαν το απόγευμα της Τρίτης 15/2 μια σειρά σωματεία της εκπαίδευσης μαζί με γονείς και μαθητές/ριες ενάντια στη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθήνας σε Πειραματικό. 

«Για μία ακόμα φορά, το ΥΠΑΙΘ δείχνει την αυταρχική του τακτική αποφασίζοντας την μετατροπή σχολείων σε Πρότυπα ή Πειραματικά, παρά τις αντίθετες αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των συγκεκριμένων σχολείων… Είμαστε αλληλέγγυοι στους συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων της περιοχής, που διεκδικούν το βασικό δικαίωμα των μαθητών να έχουν πρόσβαση στο Γυμνάσιο της γειτονιάς τους» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι ΣΕΠΕ κι ΕΛΜΕ που καλούν στην κινητοποίηση. 

Όπως εξηγούν παρότι τα πειραματικά σχολεία: «έπρεπε να παίζουν ένα ρόλο πειραματισμού σε προοδευτική κατεύθυνση νέων μεθόδων διδασκαλίας, νέων αναλυτικών προγραμμάτων για όλα τα παιδιά, τα οποία στην συνέχεια θα γενικευτούν σε όλα τα Δημόσια Σχολεία, σε καμία περίπτωση δεν έχουν αυτό το χαρακτήρα. Μαζί με τα Πρότυπα σχολεία εντείνουν τον διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών». Ταυτόχρονα το σχολείο παύει να είναι το σχολείο της γειτονιάς και οι μαθητές της περιοχής αναγκάζονται να φοιτούν σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ είναι «τα μόνα σχολεία στα οποία εκ νόμου οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν οργανικές θέσεις και τα πρώτα σχολεία που νομοθετικά έχει καθιερωθεί η χρηματοδότηση τους και μέσω χορηγιών και δωρεών». 

Όπως καταλήγουν στο κάλεσμά τους, τόσο οι ΟΛΜΕ – ΔΟΕ όσο και τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία διεκδικούν «την στήριξη όλων των δημόσιων σχολείων με γενναία κρατική χρηματοδότηση, με πλήρες εκπαιδευτικό προσωπικό από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών/τριών στο σχολείο της γειτονιάς τους».