Η Αριστερά
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα - Συνδιάσκεψη 2022: Να κάνουμε την εργατική οργή οργανωμένη δύναμη

23/2, Απεργία στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Μέσα στις οξυμένες συνθήκες που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η φετινή συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Ξεκίνησε την Παρασκευή 25/2 με τη συζήτηση “Δυνατή επαναστατική Αριστερά για την ανατροπή”. Το Σαββάτο η συνδιάσκεψη διέκοψε ώστε οι αντιπρόσωποι να βρεθούν πλάι στους εργάτες των πετρελαίων της Καβάλας, της ΛΑΡΚΟ και της COSCO στο εργατικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. 

Οι διαδικασίες συνεχίστηκαν το απόγευμα με τις συζητήσεις “Τα δίκτυα της εργατικής αντίστασης” και “Τολμηρό άνοιγμα στο μεγάλο ακροατήριο”. Οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τις συζητήσεις για την “Κρίση στην Ουκρανία”, τους “Επαναστάτες στις σχολές”, την “Πάλη ενάντια στον σεξισμό” και “Ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες”. 

Οι εργασίες έκλεισαν με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων έγιναν 90 τοποθετήσεις αντιπροσώπων από τους τοπικούς πυρήνες για τον ρόλο που έπαιξαν η δράση και οι ιδέες του ΣΕΚ μέσα στους μεγάλους αγώνες που έδωσε η εργατική τάξη την περασμένη χρονιά αλλά και τα αναβαθμισμένα καθήκοντα που προκύπτουν από τις εξελίξεις. Παρουσιάζουμε εδώ αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις. 

Η Απόφαση της Συνδιάσκεψης στη σελίδα 3.


Εξόρμηση του ΣΕΚ Περιστερίου

 

«Κάναμε την πρόβλεψη ότι αντιπολίτευση στη ΝΔ θα ήταν η εργατική αντίσταση. Παράλληλα βάλαμε στόχο ότι, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει όλο και πιο δεξιά και με τον κόσμο να θέλει να παλέψει, οι δυνατότητες για τους επαναστάτες είναι πολύ μεγαλύτερες», τόνισε η Λίλιαν Μπ. από το Περιστέρι. «Έχουμε δει ότι είναι υλοποιήσιμος. Μαζί με την εργατική τάξη μπορούμε να δώσουμε τον τόνο για να ρίξουμε την κυβέρνηση. Πολύς περισσότερος κόσμος θέλει να παλέψει και αυτό μας θέτει τεράστια καθήκοντα».

«Μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την κρίση των από πάνω οι πυρήνες του ΣΕΚ μπορούν να παίξουν τον ρόλο της σφήνας. Ο κόσμος ζητάει να μάθει την άποψή μας για τον πόλεμο για παράδειγμα. Η εξόρμησή μας στα Πετράλωνα τη μέρα που ξεκίνησε η εισβολή ήταν εντυπωσιακή. Όλοι έπαιρναν την προκήρυξη που έλεγε "Όχι στον πόλεμο"», είπε ο Γιάννης Σ. από τα Πετράλωνα, ενώ ο Γιώργος Ρ. από το Ν. Ηράκλειο τόνισε πως «οι πυρήνες μας πρέπει να είναι το στρατηγείο των επαναστατών στη γειτονιά, με μάτια ανοιχτά και συνδεδεμένοι με ό,τι συμβαίνει και τους αγώνες που ανοίγουν. Χρειάζεται και πολιτική συζήτηση προπαγανδισμένη και προσαρμοσμένη στις αναζητήσεις του κόσμου. Έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο ως κόμμα αλλά δεν μας αρκεί. Το μεγάλωμα του ΣΕΚ δεν είναι για αυτοϊκανοποίηση αλλά για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τους αγώνες έτσι ώστε να νικάνε».

«Οι μεγάλες πρωτοβουλίες που παίρνει το ΣΕΚ είναι σημαντικές αλλά πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες και τοπικά και στους χώρους, όπως έκανε η Ανταρσία στα Χανιά με την κινητοποίηση για τα τροφεία που θέλει να επιβάλλει η δημοτική αρχή στο δημοτικό γηροκομείο. Το σωματείο του νοσοκομείου κάλεσε στην απεργία στις 23/2 και σε αυτό έπαιξε ρόλο η δουλειά μας στο σωματείο εκπαιδευτικών, που είχε αποφασίσει πιο πριν ότι εκείνη την ημέρα θα βρίσκεται στην πύλη του νοσοκομείου σε συμπαράσταση με την απεργία», είπε ο Σεραφείμ Ρ. από τα Χανιά.

«Η δολοφονία του Άλκη, μας έδειξε εδώ στη Χαριλάου τη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου», είπε ο Γιάννης Κ. «Χιλιάδες άφησαν ένα λουλούδι, ο Σύλλογος Γονέων οργάνωσε μαζική τοπική διαδήλωση. Έγινε στον Εύοσμο τεράστιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο με όλη την Αριστερά με το σύνθημα "Ο Άλκης ζει, τσακίστε τους ναζί". Συμμετείχαμε παντού και οργανώνουμε και εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ ανατολικής Θεσσαλονίκης στην Τούμπα με καλεσμένο τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών/τριών. Παράλληλα είχαμε το κύμα συμπαράστασης στη Γεωργία ενάντια στους πλούσιους βιαστές της Κόκα Κόλα. Έχουμε τώρα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου την παράνομη απόλυση μιας συντρόφισσας, συμβασιούχου. Ξεκινάμε μια καμπάνια με τη στήριξη όλης της Αριστεράς, με συγκέντρωση στο ΚΥ την Παρασκευή 4/3».

Αποφασισμένες

«Στην κινητοποίηση το πρωί του Σαββάτου, ήταν εργάτες από τη ΛΑΡΚΟ που δίνουν μάχη ενάντια στο ξεπούλημα. Μένουν χωρίς δουλειά και σπίτια. Γυναίκες που όλο το προηγούμενο διάστημα δέχονται όλες τις πιέσεις του σπιτιού, της ανέχειας, ήρθαν αποφασισμένες να παλέψουν. Παρεμβήκαμε για να είναι παρούσες στην Απεργιακή 8 Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα των γυναικών», είπε η Ιωάννα Π. από το Ίλιον, ενώ ο Ευκλείδης Μ. τόνισε πως «στη Θεσσαλονίκη η επιλογή να συνδεθούμε με τη γειτονιά, όπως στην Καλαμαριά, μας έφερε νέα μέλη και ανανεώσεις, νέες και σταθερές εξορμήσεις σε εργατικούς χώρους. Στα Δυτικά καταφέραμε να οργανώσουμε τοπικές εκδηλώσεις με ομιλητές από το καμπ των Διαβατών, από την ΕΛΜΕ που μας άνοιξαν νέες δυνατότητες».

«Αρχίζει ένας μεγάλος μήνας στα νοσοκομεία», είπε ξεκινώντας ο Κώστας Κ. «Λήγουν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, ο Πλεύρης οδηγεί σε απόλυση 5.000 συναδέλφους που είναι σε αναστολή, ενώ ανοίγει την ατζέντα για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Υπάρχουν οι μάχες ενάντια στον σεξισμό 8 Μάρτη και ενάντια στον ρατσισμό, στις 19 Μάρτη με τη Διεθνή Μέρα Δράσης. Έχουμε όμως και να συνδέσουμε το αντιπολεμικό κίνημα με τα νοσοκομεία και τις εκλογικές μάχες στα σωματεία. Είναι ένα πακέτο και όχι ζητήματα που αντιμετωπίζονται ξεχωριστά».

Η Πηνελόπη Κ., από τον πυρήνα της Νίκαιας μετέφερε ότι «Στο Κρατικό της Νίκαιας έγιναν καθημερινές γενικές συνελεύσεις όπου βρεθήκαμε και κερδίσαμε νέα μέλη. Στην απεργία στις 23/2 κατέβηκε πανό με 50 απεργούς χάρη στη δουλειά των νέων συντρόφων που δουλεύουν εκεί και τώρα οργανώνουν εκδήλωση. Περάσαμε από την εξόρμηση στις πύλες, στις περιοδείες μέσα στο χώρο ώστε να διακινείται η Εργατική Αλληλεγγύη από συντρόφους υγειονομικούς και να προσεγγίσουμε πολύ περισσότερους εργαζόμενους».

«Σε μια περίοδο έξαρσης της κρίσης, βάζουμε και στον Βόλο τον στόχο να μεγαλώσουμε το ΣΕΚ. Οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα και άρα αυτός ο στόχος δεν είναι μακροπρόθεσμος αλλά άμεσος. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση και πολιτικοποίηση γύρω από τον πόλεμο, τον σεξισμό, τον ρατσισμό. Όταν παρεμβαίνουμε σωστά το βλέπουμε. Βάλαμε στόχο να μεγαλώσουμε στα πανεπιστήμια για να μπορούμε με αυτή τη δυναμική να απλωθούμε και να κερδίσουμε και στους εργατικούς χώρους με επιμονή και συστηματική δουλειά με την Εργατική Αλληλεγγύη, το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω και τα βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου», εξήγησε ο Τάσος Τσ.

«Είμαι νέο μέλος στο κόμμα», ανέφερε ο Άγγελος Π. «Στον Βύρωνα  κάνουμε εξορμήσεις στη δημοτική αγορά και το 5ο ΓΕΛ όπου κερδίσαμε νέα μέλη και νέες γνωριμίες. Οργανώσαμε εκδήλωση για τις 8 Μάρτη και πετύχαμε να συμμετέχει το 5ο ΓΕΛ με πανό την ημέρα της απεργίας. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε μέσα από τις εξορμήσεις και να ανοιχτούμε και σε άλλους εργατικούς χώρους».

Απεργίες

«Στο ΕΚΕΚ Αμεα Θεσσαλονίκης έγινα πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου των εργαζομένων μέσα από τη δουλειά που κάναμε από το 2020», είπε ο Γιάννης Κ. «Ενώ υπήρχαν οι απαγορεύσεις, βγάλαμε απεργίες μέσα από τη γενική συνέλευση κόντρα στις φωνές που καλούσαν σε παθητικότητα. Τους τελευταίους δύο μήνες, ανοίγοντας κουβέντες με την εφημερίδα μας, δώσαμε ανοιχτά τη μάχη για τις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων συνδέοντας την με τον αγώνα για το άνοιγμα του Λοιμωδών και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ. Κερδίσαμε και την απόφαση για τις 8 Μάρτη και οργανώνουμε απεργιακή επιτροπή με αρκετές συναδέλφισσες».

«Δεν χωράει καμία υποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στην Ουκρανία», τόνισε ο Σωτήρης Κ, από το Μαρούσι. «Έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο για την αναδιάταξη των σφαιρών επιρροής ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με στόχο τον διαμελισμό της Ουκρανίας. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος της διαμάχης, πρώτα απ' όλα για τον Ουκρανικό λαό και είναι ζήτημα της εργατικής τάξης να παλέψει για να μην εξελιχθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε, ενώ ο Δημήτρης Δ. από τη Ν. Σμύρνη εστίασε στο ότι «οι κυρώσεις προσφέρουν στον Πούτιν τη δυνατότητα να δυναμώνει την εθνικιστική του εκστρατεία λέγοντας πως και για τη φτώχεια που θα έρθει φταίει ο ‘εχθρός’». «Εμείς θέλουμε να ακουστεί μέχρι τη Ρωσία πως δεν θέλουμε να πληρώσουν οι ρώσοι εργάτες για τον πόλεμο του Πούτιν, ακριβώς διότι αναγνωρίζουμε ότι έχουν συμφέρον, θέλουν και μπορούν να τον σταματήσουν. Μπορούμε να αφοπλίσουμε τον Πούτιν απέναντι στην εργατική τάξη και το αντιπολεμικό κίνημα της Ρωσίας αναγκάζοντας τη ‘δική μας’ πλευρά να υποχωρήσει», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Π. τόνισε πως «δεν συμφωνούμε με μια παράδοση που υπάρχει στην ελληνική αριστερά να υπερασπίζεται τους πολέμους της Ρωσίας επειδή κάποτε εκεί υπήρχε σοσιαλισμός. Τα καθεστώτα που κατέπνιγαν εξεγέρσεις δεν είχαν τίποτα να κάνουν με τις κατακτήσεις της ρώσικης επανάστασης. Είναι λάθος η αντίληψη ότι υποστηρίζουμε τη Ρωσία γιατί ‘αντιμάχεται τον ιμπεριαλισμό’. Όταν συγκρούονται αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα δεν μπορούμε να διαλέγουμε τη "μικρότερη δύναμη"», είπε κλείνοντας.


Σε όλα τα μέτωπα

«Στο υπουργείο Οικονομικών όπου δουλεύω, ήταν μια χρονιά γεμάτη αγώνες αλλά και η χρονιά που κάναμε τις περισσότερες πολιτικές εκδηλώσεις και βγάλαμε το πρώτο τεύχος του AntiCapital για να συγκροτήσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας. Ο κόσμος παλεύει και συχνά κυνηγάει τα σωματεία, στρέφεται προς την Αριστερά. Ακόμα και εκεί που είμαστε λίγοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αρκεί να έχουμε την αντίληψη πως δεν είμαστε μόνοι», είπε ο Νίκος Τ. από την Αγ. Παρασκευή.

«Στο χώρο των ΜΜΕ ξαναστήνουμε την δικτύωση εργαζομένων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς Financial Crimes. Δώσαμε εκλογικές μάχες και βγάλαμε εργασιακό αντιπρόσωπο στον χώρο μου», είπε η Φύλλια Π., δημοσιογράφος από το Γαλάτσι. «Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να οργανώσουμε αγώνες για τις διεκδικήσεις μας, να απαντήσουμε σε επιθέσεις αλλά και να έρθουμε σε επαφή με περισσότερο κόσμο. Ξεκινάμε με μια εκδήλωση για τις 8 Μάρτη για την οποία διεκδικούμε και από την ΕΣΗΕΑ, να βγάλει απόφαση για στάση εργασίας, πλάι στην ΕΣΠΗΤ».

Ο Βασίλης Μ., μπουφετζής από τα Εξάρχεια εξήγησε πως «σε χώρους που καταφέραμε να έχουμε πολιτική παρέμβαση είναι ευκαιρία να αποκτήσουμε νέα μέλη. Το είδαμε στο σημερινό [σαββατιάτικο] συλλαλητήριο στην παρέμβαση μας στους εργαζόμενους της efood τους οποίους καλούσαμε στην εκδήλωση για τις 8 Μάρτη που θα γίνει στα γραφεία του συνδικάτου. Οι εκλογές στον επισιτισμό μας έδειξαν τη σημασία όλα μας τα μέλη να είναι γραμμένα στα συνδικάτα τους και να συνδέουν τη δράση τους με τους τοπικούς πυρήνες».

«Έχουμε μπροστά μας εκλογικές μάχες στα σωματεία των νοσοκομείων αλλά και στην ΕΙΝΑΠ το μεγαλύτερο ίσως πρωτοβάθμιο σωματείο. Μπορούμε να δούμε σε αυτές το μεγάλωμα της επαναστατικής αριστεράς, να αποτυπωθούν και εκεί οι αλλαγές των συσχετισμών μέσα στην κοινωνία. Χρειάζεται να συνδεθούν οι τοπικοί πυρήνες μας με τα νοσοκομεία στα οποία έχουμε μέλη, πανελλαδικά. Είδαμε στην απεργία στις 23/2 ότι τα πιο ζορισμένα κομμάτια, συμβασιούχοι, προσωπικό covid, αυτή τη στιγμή είναι τα πιο οργισμένα και μετατρέπονται σε απεργούς», είπε η Αργυρή Ε., γιατρός στο Γεννηματά από την Καλλιθέα, «αλλά χρειάζεται από την πλευρά μας ανοιχτή, επίμονη δουλειά από πριν και όχι τελευταία στιγμή».

«Κατεβήκαμε στις εκλογές του κλαδικού σωματείο με την ΑΣΚΥ και σχεδόν διπλασιάσαμε τη δύναμή μας», είπε ο Τάσος Μ. εργαζόμενος στην ιδιωτική Υγεία. «Από τη συνδικαλιστική μας δράση ερεθίστηκαν τα αντανακλαστικά της εργοδοσίας και δέχτηκα επίθεση με επιστολές. Ήρθα σε επαφή με τον τοπικό πυρήνα του Παγκρατίου και δίνουμε τώρα αυτόν τον αγώνα μαζί. Αισθάνομαι πολύ πιο δυνατός. Παρ' όλο που είμαι νέο μέλος στο ΣΕΚ αισθάνομαι τώρα σαν να είμαι έτοιμος από παλιά για να οργανώσω και στο δικό μου χώρο αλλά και αλλού και να μεγαλώσουμε το ΣΕΚ. Οι συνθήκες είναι ώριμες, ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται».

«Στα νοσοκομεία υπάρχει διάθεση για σύγκρουση», τόνισε η Λουίζα Γκ. γιατρός από τα Γιάννενα. «Το είδαμε στις εκλογές της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου. Πήραμε ως ΣΕΚ την πρωτοβουλία να στήσουμε ψηφοδέλτιο και κερδίσαμε δύο έδρες. Ο κόσμος στήριξε την αριστερά που διεκδικεί κλιμάκωση των απεργιών και το πολιτικό αίτημα να πέσει η κυβέρνηση. Ήταν μια επιτυχία που μας δίνει νέες δυνατότητες. Οργανώνουμε τις 8 και 19 Μάρτη και διεκδικούμε η ΕΙΝΗ να είναι εκεί με πανό. Ενεργοποιούμε ξανά παλιότερα μέλη μας και προσπαθούμε να απλώσουμε το δίκτυο της Εργατικής Αλληλεγγύης και να μεγαλώσουμε την αριστερά που δίνει τις μάχες».

Πόλος έλξης

«Στην εκπαίδευση η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση σημάδεψε τη φετινή χρονιά. Στα Χανιά τη δώσαμε και αναδειχτήκαμε σαν παράταξη γιατί την πήγαμε μέχρι τέλους. Υπάρχει όμως συνολικότερα μια έντονη ριζοσπαστικοποίηση που την βλέπουμε και στις συζητήσεις στα σχολεία μέσα από την προσπάθειά μας να κάνουμε τις συνδέσεις με τις πολιτικές μάχες. Στο σχολείο μου για πρώτη φορά έχουμε χτίσει έναν πόλο έλξης γύρω από την Εργατική Αλληλεγγύη και τις καμπάνιες μας. Η διακίνηση της εφημερίδας είναι κρίσιμη ακριβώς επειδή με αυτή γενικεύουμε και συνδέουμε τα ζητήματα», είπε η Μαργαρίτα Π., εκπαιδευτικός.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί τρόμο και οργή στους μαθητές αλλά και ερωτήματα για το πώς μπορούμε να τον σταματήσουμε. Όπως ξεκινήσαμε να χτίζουμε την πρωτοβουλία ενάντια στον σεξισμό μέσα στα σχολεία στα Βόρεια προάστια για τις 8Μ, με μαθήτριες που έχουν σιχαθεί τη γυναικεία καταπίεση και θέλουν να παλέψουν, έτσι χρειάζεται να κάνουμε και με το αντιπολεμικό κίνημα. Να φτάσει παντού η προκήρυξη που λέει “Όχι στον πόλεμο-Ούτε Πούτιν- Ούτε ΝΑΤΟ” και να συνδέσουμε το αντιπολεμικό με τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό και τις 19 Μάρτη», είπε η Δανάη Β., μαθήτρια.

Η Μαρία Ρ., φοιτήτρια από τα Πατήσια ανέφερε πως «στη Νομική οργανώσαμε εκδήλωση για τις 8 Μάρτη. Πηγαίναμε κάθε μέρα με συντρόφους/ισσες από τους τοπικούς πυρήνες. Η οργανωμένη προσπάθεια φέρνει και αποτελέσματα γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να παλέψει. Κάναμε την προσπάθεια και με εξορμήσεις στους καθηγητές που μας άνοιξαν νέες γνωριμίες. Χρειάζεται να τις αξιοποιήσουμε για να οργανώσουμε δράσεις με πανό και παρεμβάσεις μέσα στη σχολή».

«Στον Βόλο όπου είχαμε παρέμβαση και μέλη στις σχολές της Αρχιτεκτονικής και στους Ηλεκτρολόγους τώρα ανοιγόμαστε και στην Ιχθυολογία και τη Χωροταξία. Μόλις αποκτήσαμε νέα μέλη, ξεκινήσαμε εξορμήσεις και εκδηλώσεις. Θέλουμε να κερδίσουμε αποφάσεις για τις 8Μ από τα ΔΣ αλλά δεν μας φτάνει αυτό. Πρέπει να φτάσει η καμπάνια σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές και διεκδικούμε να βγουν γενικές συνελεύσεις. Οι κλειστές σχολές δεν μας σταματάνε, εκμεταλλευόμαστε τις εξορμήσεις στη λέσχη για να βρούμε όλον αυτόν τον κόσμο», είπε η Εύη Τσ., φοιτήτρια.

Η Αγγέλα Χ. μετέφερε πως «στο Ηράκλειο Κρήτης οργανώνουμε εκδήλωση για τις 8Μ, παλεύουμε για να πάρουμε αποφάσεις από το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία Τουρισμού-Επισιτισμού και των καθαριστριών. Η 8Μ πρέπει να πάρει αντιπολεμικό χαρακτήρα. Θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και γι' αυτό πρέπει να αναβαθμίσουμε την εξώστρεφη δράση και του πυρήνα μας».

«Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το νέο κύμα προσφυγισσών από την Ουκρανία για να κρίνουμε την κυβέρνηση», είπε ξεκινώντας η Τιάνα Α., εργαζόμενη στο υπ. Οικονομικών, από τον πυρήνα του Πειραιά. «Από ποια χώρα κατάγονται οι περισσότερες γυναίκες που φροντίζουν τους ηλικιωμένους, είναι αποκλειστικές νοσοκόμες, χωρίς ένσημα, ασυνδικάλιστες, κυνηγημένες, που υφίστανται όλη τη σεξιστική και ρατσιστική χυδαιότητα; Η απάντηση είναι από την Ουκρανία. Ο πόλεμος συνδέεται άμεσα με τη γυναικεία καταπίεση. Το είδαμε και στην εκδήλωση για την 8Μ στην ΑΑΔΕ όπου άνοιγαν όλα αυτά τα ζητήματα και οι συνδέσεις, αλλά κατέληξε και με απόφαση για απεργιακή επιτροπή για τις 8Μ».

«Η διαπίστωση πως ο κόσμος ριζοσπαστικοποιείται δεν αφορά μόνο την "ντόπια" εργατική τάξη αλλά και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», εξήγησε η Κατερίνα Θ. από τη Νίκαια. «Η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας-Πακιστάν για τις απελάσεις σημαίνει πως σπάνε και οι αυταπάτες για την κυβέρνηση εκεί. Χρειάζεται να προσέξουμε ιδιαίτερα την οργάνωση, την ένταξη και την πολιτική συζήτηση με τους μετανάστες. Το προηγούμενο διάστημα οργανώσαμε μαζί με τους μετανάστες και την πακιστανική κοινότητα στη Νίκαια. Χρειάζεται να εξορμούμε στις δομές και τα καμπ των περιοχών μας τακτικά αξιοποιώντας τις μεταφρασμένες ανακοινώσεις της ΚΕΕΡΦΑ που πρέπει να φτάνουν παντού».

«Στα Χανιά έχουμε κάνει πολλές εξορμήσεις σε σχολεία για τις 19 Μάρτη», είπε η Μαρία Ν. «Στο Σύλλογο Δασκάλων ΠΕ διεκδικούμε να κερδίσουμε απόφαση συμμετοχής στις 19. Χρησιμοποιήσαμε τις προκηρύξεις στα αραβικά και κερδίσαμε μετανάστες στη δράση μας αλλά και στο ΣΕΚ. Έχουμε συνάντηση με την εκπρόσωπο των Ρομά στα Χανιά γιατί προφανώς θέλουν να παλέψουν ενάντια στο ρατσισμό και βάζουμε στόχο να ανοιχτούμε και στις αφρικανικές κοινότητες».

«Ο ρόλος της 19Μ έχει αναβαθμιστεί. Στον Έβρο έχουμε τους τραγικούς θανάτους από τις επαναπροωθήσεις. Αυτά τα γεγονότα προκαλούν πολιτική συζήτηση. Θα ανοίξει και πάλι το ζήτημα της ισλαμοφοβίας και θα χρειαστεί να απαντήσουμε. Στην Ξάνθη ετοιμάζουμε εκδήλωση για τις 19Μ όπου διεκδικούμε να συμμετέχουν η τοπική ΕΛΜΕ αλλά και ο Σύλλογος Δασκάλων και οι υγειονομικοί για να τα συζητήσουμε όλα αυτά και να οργανώσουμε τη διαδήλωση», τόνισε ο Τζεμαλή Μ.

«Υπάρχει μια ξεκάθαρη σκλήρυνση της ευρωπαϊκής ρατσιστικής πολιτικής με τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και με την προσπάθεια να καταλήξουν στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα δημιουργήσει μια κερδοφόρα βιομηχανία απελάσεων. Τα pushbacks γίνονται με όρους λειτουργίας συμμορίας από το Λιμενικό. Κλιμακώνουν την επίθεση στο άσυλο με την αναγνώριση “ασφαλών τρίτων χωρών” και βάζοντας οικονομικά εμπόδια. Μετατρέπουν τα στρατόπεδα σε φυλακές. Είναι καθήκον μας να σταματήσουμε αυτή την πολυεπίπεδη επίθεση. Εν όψει της 19Μ πρέπει να ανοίξουμε όλη τη βεντάλια των αιτημάτων αλλά και να βάλουμε τις αιχμές και τη σύνδεση με τον πόλεμο που δημιουργεί τεράστιο κύμα προσφυγιάς», είπε η Δήμητρα Δ., δικηγόρος από το Ν. Ηράκλειο.