Η Αριστερά
Συνδιάσκεψη ΣΕΚ - Χαιρετισμοί οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ε.Κ.Κ.Ε.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Χαιρετίζοντας την σημερινή σας συνδιάσκεψη, αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε εμείς σαν ΕΚΚΕ, πιστεύοντας ότι εκφράζουμε τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας της αριστεράς είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από εμάς ώστε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να μην έχει έναν ευκαιριακό ή εκλογικίστικο χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει βήμα για το ξεπέρασμα του κατακερματισμού, την πολιτική συσπείρωση και δράση, την συγκρότηση ενός μετώπου των δυνάμεων της επαναστατικής, αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, για την συνέχιση, κλιμάκωση και νικηφόρα προοπτική των αγώνων μας.

Σύντροφοι και Συντρόφισσες,

Είμαστε στην εποχή αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας με πολλαπλές περιφερειακές συγκρούσεις. Κλιμακώνεται η στρατιωτική ένταση και οι μάχες μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων έξω από το Κίεβο, ενώ οι σειρήνες του πολέμου ηχούν θανατηφόρα. 

Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος όπως φαίνεται στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με απρόβλεπτες διαστάσεις. Σήμερα συνδέεται με την γενικότερη αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΕΕ – Κίνας – Ρωσίας κ.α. για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Για τις σφαίρες επιρροής, τις αγορές, τις πρώτες ύλες, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τους δρόμους μεταφοράς, για τα συμφέροντα των Αρχουσών Τάξεων και της ολιγαρχίας. Θύματα πάντα είναι οι εμπλεκόμενοι λαοί. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σ’ αυτούς ανταγωνισμούς για την γεωστρατηγική αναβάθμιση της εγχώριας Άρχουσας Τάξης  και για μεγαλύτερα κέρδη από την λεία, έχοντας ως εκφραστές την Ν.Δ. σήμερα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ πριν.

Με την εμπλοκή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικάνικη βάση, η χώρα γίνεται στόχος, ενώ ο λαός πληρώνει βαρύ οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ενεργειακή φτώχεια, ενώ η οικονομική, υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση καλά κρατεί.

Η άλλη όψη της αντιδραστικής επίθεσης σε βάρος του λαού είναι οι νέες αντεργατικές – αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία των “αρίστων” και της αστυνομίας, στην εργασία με το τερατούργημα Χατζηδάκη, στην Υγεία με τις περικοπές, τα ΣΔΙΤ και την ιδιωτικοποίηση στο περιβάλλον, με τα χάλια της διαχείρισης του οποιοδήποτε καιρικού φαινόμένου, του χιονιά και της βροχής και των πυρκαγιών τα καλοκαίρια. Αυτή η κατάσταση είναι προαπαιτούμενο για το νέο υπερμνημόνιο, που έρχεται με το «Ταμείο Ανάκαμψης». Δεν υπάρχει χρόνος για νέες αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες.

Η ελπίδα για τον λαό είναι οι αγώνες του για τις δικές του ανάγκες σε σύγκρουση με τα σχέδια του κεφαλαίου. Η εκμετάλλευση δεν διευθετείται, καταργείται.

Σύγχρονο είναι μισθοί και δικαιώματα με βάση τις σημερινές ανάγκες και όχι τα κάτεργα, οι πόλεμοί τους, οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες και οι επαναπροωθήσεις, ο ρατσισμός και η καταστολή.

Βάζουμε στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο: Το βρωμερό κόσμο του ιμπεριαλισμού, του κεφαλαίου και του προσωπικού του. Πρώτα και κύρια στην ίδια μας τη χώρα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζουμε τις εργασίες σας, παίρνοντας ελπίδα από τις αισιόδοξες αντιστάσεις και την αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας μας.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας
Αθήνα 25/2/2022

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ

Συντρόφισσες/οι,

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων που υπογραμμίζει ότι έχουμε μπει σε μια νέα εποχή. Εποχή πολέμων, οξυμένων αστικών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διαδοχικών φάσεων της αξεπέραστης καπιταλιστικής κρίσης, οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων αλλά και δυνατότητας μεγάλης σημασίας μαχών του εργατικού και λαϊκού κινήματος σε όλο τον κόσμο.

 Στην χώρα μας η λαϊκή διαμαρτυρία, η οργή και η εργατική αντίσταση στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική, στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στην καταστροφική αφασία στον χιονιά, στην επελαύνουσα ακρίβεια και το καθεστώς κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, φουντώνει μέρα με τη μέρα.

Το αίτημα να φύγει ο Μητσοτάκης, να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ αποκτά δυναμική στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Το ζητούμενο είναι να πέσει «από τα κάτω και από τα αριστερά». Με τον πολιτικό αγώνα του εργατικού κινήματος σε ρήξη με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό. Με πολιτικούς στόχους που θα συγκρούονται με την ουσία της αποτυχίας και της αθλιότητας της πολιτικής Μητσοτάκη, που είναι η πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ, των αντεργατικών αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του καπιταλισμού στην σημερινή του φάση.

Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται 

Η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων σημαίνει αντίστοιχα και επιτάχυνση των εξελίξεων τόσο στο αστικό πολιτικό σύστημα, όσο και στην Αριστερά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφού συναινεί για χρόνια στην πολιτική της ΝΔ έχοντας ολοκληρώσει την αστικη΄του μετάλλαξη και εντασσόμενος στο αστικό στρατόπεδο διαμορφώνει την πρόταση της «προοδευτικής διακυβέρνησης» στα πλαίσια της υπάρχουσας πολιτικής. 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τα προηγούμενα χρόνια έδωσε μάχη με πρωτοπόρο τρόπο σε δύσκολες συνθήκες, να σπάσουν τα αντιδραστικά λοκ-ντάουν, να αναπτυχθεί το κίνημα και το πλήρωσε με εκατοντάδες συλλήψεις, δίκες, πρόστιμα. Πήρε σωστές θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, έδωσε μάχες στο εργατικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, νεολαιίστικο κίνημα. 

 Το στοίχημα σήμερα για την αντικαπιταλιστική/επαναστατική αριστερά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μπαίνοντας μπροστά στην μάχη για την ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, να διαμορφώσει ένα μαζικό λαϊκό ανατρεπτικό αντικαπταλιστικό ρεύμα, που κατανοώντας τα όρια των λύσεων κυβερνητικής διαχείρισης να συγκροτηθεί πάνω σε ενα αντικαπιταλιστικό πολιτικό πρόγραμμα με προοπτική επαναστατικής ανατροπής.  

Για την υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρέπει να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα που έχει. Οι ΤΕ έχουν να λειτουργήσουν καιρό, τμήμα των οργανωμένων της δυνάμεων δορυφοροποιείται γύρω από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ διαφορετικές πρακτικές υπάρχουν ακόμα και σε εκλογικά κατεβάσματα σε χώρους. 

Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, οι αιτίες είναι κατά βάση υποκειμενικές. Εχουν τη βάση τους  στην αδυναμία να αντιστοιχηθεί πολιτικά και προγραμματικά  η αντικαπιταλιστική - επαναστατική αριστερά στις συνθήκες της όξυνσης των πολεμικών κινδύνων και της πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης, ανασυγκροτώντας πολιτικά/προγραμματικά την γραμμή της και τις μορφές της ύπαρξής της. 

Στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πέφτει το βάρος  να απευθυνθεί στο δυναμικό που βρίσκεται ή έχει περάσει από τις γραμμές της, στους χιλιάδες αγωνιστές και δυνάμεις που πάλεψε μαζί τους τα προηγούμενα χρόνια ώστε, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της, να απευθυνθεί στους χιλιάδες αγωνιστές (κυρίως) και σε δυνάμεις που πάλεψε μαζί το προηγούμενο διαστημα να κάνει ένα ανώτερο βήμα από άποψη πολιτικο-προγραμματικής επάρκειας, μαζικότητας, ταξικής αναφοράς, δημοκρατικής συγκρότησης και συνεκτικότητας στην κατεύθυθυνση του αντικαπιταλιστικού μετώπου-πόλου. 

Μια τέτοια φιλόδοξη προσπάθεια πρέπει να σφραγίσει και την πορεία για τη Συνδιάσκεψή της ώστε να γίνει γεγονός για όλη την Αριστερά, για τον μαχόμενο κόσμο.   

Ο μαχόμενος κόσμος χρειάζεται μια ελπίδα κι ένα δρόμο. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υποχρεούται να τον δώσει.


ΟΚΔΕ-ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΕΚ,

Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στην ετήσια συνδιάσκεψή σας. Παρακολουθούμε πάντα με ενδιαφέρον τις συζητήσεις και τις θέσεις του ΣΕΚ, μιας οργάνωσης με την οποία συνυπάρχουμε εδώ και χρόνια στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σε σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, και με την οποία εξάλλου έχουμε σε μεγάλο βαθμό κοινές ιδεολογικές καταβολές.

Η Συνδιάσκεψή σας γίνεται στο φόντο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είμαστε σίγουροι ότι θα πορευτούμε για ακόμα μια φορά μαζί ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην αλληλοσφαγή των λαών έχοντας υπόψη ότι ο κύριος εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας τη χώρα και θα αντιπαρατεθούμε ενάντια σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας. Το ενιαίο μέτωπο και ο συντονισμός των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων που αντιτίθενται στον πόλεμο είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει τις ταξικές πολιτικές των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, για λογαριασμό των καπιταλιστών, υποσχόμενη ταυτόχρονα ανάπτυξη και προσπαθώντας να χτίσει συμμαχίες με τη «μεσαία τάξη». Η παγκόσμια οικονομική αστάθεια, τα άλυτα προβλήματα του ελληνικού καπιταλισμού και οι αντιστάσεις της εργατικής τάξης, όμως, κάνουν το σχέδιό της αμφίβολο. Καθώς υποχωρεί το μούδιασμα από την καταστροφική εμπειρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που εναγκαλίστηκε ολοκληρωτικά τα συμφέροντα των καπιταλιστών, οι εργαζόμενοι, η νεολαία και οι καταπιεσμένοι δείχνουν σημάδια μιας νέας αγωνιστικότητας.

Η επιθετική πολιτική και οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, δημιουργούν θανάσιμους κινδύνους για την εργατική τάξη και τους καταπιεσμένους. Η ρατσιστική πολιτική για το προσφυγικό προσπαθεί να στρέψει τους ντόπιους εργαζόμενους ενάντια στα ταξικά τους αδέρφια από την Ασία. Η μάχη εναντίον του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι σήμερα κεντρικό καθήκον, που απαιτεί σοβαρότητα, καθαρές θέσεις και ενότητα στη δράση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, και με δεδομένη την πολιτική εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει σημαντικά αγωνιστικά τμήματα, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ενωτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι εξαιρετικής σημασίας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπήρξε ασυζητητί η σημαντικότερη κατάκτηση στην κατεύθυνση αυτή. Είναι ευθύνη όλων των αγωνιστών και αγωνιστριών του μετώπου, και ιδίως των οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό, να εξασφαλίσουν το μέλλον μιας τέτοιας ανεξάρτητης ενωτικής αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, στέλνουμε τις ευχές μας για μια επιτυχημένη συνδιάσκεψη που θα συμβάλει στην ενδυνάμωση και τον κατάλληλο πολιτικό προσανατολισμό όλης της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Το Πολιτικό Γραφείο της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος 


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Χαιρετίζουμε τη συνδιάσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται σε μία συγκυρία όπου τα τύμπανα του πολέμου ηχούν ξανά πάνω από την Ευρώπη. Πολεμικές εξελίξεις οι οποίες έρχονται απλά σαν το τελευταίο επεισόδιο σε μια σειρά εξελίξεων που φανερώνουν την περεταίρω όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η καπιταλιστική συσσώρευση και αναπαραγωγή σε μια σειρά κρίσιμους κοινωνικούς σχηματισμούς διεθνώς και ειδικά αυτούς που θα χαρακτήριζε κανείς ως «Δυτικούς».

Η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid-19 εξακολουθεί να δίνει καθημερινά εκατόμβες νεκρών. Σε υγειονομικό επίπεδο αυτό φανερώνει την πλήρη αποδιάρθρωση των συστημάτων υγείας των ιμπεριαλιστικών χωρών της Δύσης, καθώς επίσης και κάθε δυνατότητας των κρατικών τους μηχανισμών να επιτελέσουν οποιουδήποτε είδους «κοινωνική» λειτουργία (πυρκαγιές, πλημμύρες). 

Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικών σχέσεων είναι ίσως λιγότερο εμφανείς αλλά ωστόσο όχι λιγότερο σημαντικές. Η διατάραξη της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων διεθνώς, τις νέες μεθόδους οργάνωσης της εργασίας (εξ αποστάσεως) λειτουργούν ως καταλύτης για την εμφάνιση και εμπέδωση στο διεθνές επίπεδο νέων δυναμικών και συσχετισμών δυνάμεων.

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν (Quantitative Easing - QE) για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008 φτάνουν στα όριά τους χωρίς να έχουν προσφέρει τις αναμενόμενες λύσεις στα προβλήματα για τα οποία προκρίθηκε η χρήση τους, αλλά αντίθετα δημιουργούν πλέον νέα κατάσταση (πληθωρισμός) που διαμορφώνεται διεθνώς και έχει ιδιαίτερα αναβαθμισμένα τα στοιχεία της αστάθειας και των ανακατατάξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο της γενικότερης αστάθειας λαμβάνουν χώρα και τα γεγονότα της Ουκρανίας, σαν αποτέλεσμα αλλά και σαν καταλύτης των ευρύτερων διαδικασιών μετατόπισης ισχύος από την Δύση προς την Ανατολή και την Ασία. Με την επιθετική στρατηγική του ΝΑΤΟ να φαίνεται να δέχεται πλήγμα σε μια χώρα που επέλεξε να προσδέσει με βίαιο και πραξικοπηματικό τρόπο στο άρμα της το 2014, λαοί αιματωκυλιούνται για μια ακόμα φορά με ευθύνη του.

Μπροστά σε τέτοιες καταιγιστικές εξελίξεις προβάλει η ανάγκη για αναβαθμισμένη παρέμβαση των δυνάμεων της επαναστατικής αριστεράς προκειμένου να μπορούν να εξασφαλίσουν οι λαοί τα ελάχιστα και τα αυτονόητα. Παράλληλα όμως, η παρέμβαση της τελευταίας είναι ίσως περισσότερο από ποτέ αναντίστοιχη των αναγκών.

Χρειάζεται να δυναμώσει σύντροφοι η φωνή εκείνη της επαναστατικής αριστερά που θα βάζει στην προμετωπίδα της την υπεράσπιση της ειρήνης και την εναντίωση στον πόλεμο σε επίπεδο διεθνών σχέσεων χωρίς να υποστέλλει την σημαία του ταξικού πολέμου στο εσωτερικό της χώρας της για λογαριασμό των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Μια Επαναστατική Αριστερά που τον καιρό που ο πόλεμος προκαλεί σοκ και δέος δεν θα δειλιάσει να συνεχίσει να εναντιώνεται στην δική της αστική τάξη και τους σχεδιασμούς της και να επιδιώκει την ήττα των σχεδιασμών της. 

Μια Επαναστατική Αριστερά που θα εξακολουθεί να θέτει σαν κύριο αντίπαλο τους δικούς της Ιμπεριαλιστές που δεν αφήνουν τους εργαζόμενους της χώρας να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους. 

Μια Επαναστατική Αριστερά που θα στήσει αναχώματα και τείχος αντίστασης στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όλος ο λαός. 

Μια Επαναστατική Αριστερά που οπλισμένη με αυτά τα πολιτικά όπλα θα προσανατολίσει αποτελεσματικότερα από το παρελθόν τους εργατικούς αγώνες αντίστασης που εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα (υγειονομικοί, ταχυμεταφορείς, COSCO, ΛΑΡΚΟ, Πετρέλαια Καβάλας) αυξάνοντας τη δυναμική νίκης τους και δίνοντάς τους προοπτική.

Αυτή η Αριστερά ελπίζουμε να βγει πιο δυνατή και πολιτικά και οργανωτικά από την σημερινή σας διαδικασία. Σε αυτό προσβλέπουμε και γι’ αυτό σας καλούμε να στρατευθείτε κι εσείς.

Αριστερή Συσπείρωση,
Αθήνα, 25/2/2022